Posmarować i to obficie. Poliuretany ze strong flexu mają smar w zestawie
Printable View
Co do gum stabilizatora... upewnij się ze na pewno masz je do wymiany. Sam koszt gumek to groszowa sprawa, coś ok 3,-/szt.
za to wymiana ok 250,-, ciężki dostęp, drążek stabilizatora biegnie nad wydechem, i chyba trzeba opuścić silnik. Dostęp jest ciężki bo jest to element który raczej się nie zużywa.
A że z zewnątrz go nie widać często mechanicy naciągają na jego wymianę.
Najprostszy test : wjedź na próg spowalniający czy coś takiego, pod kątem, wpiera jedno koło, potem drugie, jak będzie stukniecie, do wymiany, jak cisza to zostaw. Oczywiście może też stuknąć i coś innego, ale gumki są mniej więcej w środku samochodu, tu już tylko Twoje wyczucie i słuch
Zastanawiałem się nad tym bo pół roku temu miałem "testowane" i powiedzieli, że są ok i nie ma sensu wymieniać, a teraz założyłem że wymienie skoro i tak całe zawieszenie idzie w dół, ale tak teraz myśle czy jak wywalą wachacze, amortyzatory itp to czy przez to i tak się koszt wymiany gum stabilizatora obniży czy nie ma to nic wspólnego :>
akurat kilka postów poniżej znalazłem fotkę podwozia AR. Zobacz sobie mniej więcej jaki jest dostęp do drążka stabilizatora....i będziesz wiedział czemu tak drogo i czy zrobią taniej czy nie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...pomagania.html
Skąd kolega ma te informaceje?
3zl za gume na stabilizator? Skąd kolega ma takie tanie, albo co to za jakosc?
Silnika sie nie opuszcza jedynie sanki, ale niektórzy robią to bez opuszczania sanek.
Wymiana samych gumek - koszt 100zł tyle płaciłem jak nie miałem jeszcze miejsca na placu na zabawy z tym.
gumki kupowałem, cena za sztukę, chyba ma kolega rację , fakt, było to coś ok roku temu, kupowałem razem z masą innych rzeczy, więc możliwe zę mi się pomyliło, ale duża kwota to nie była...
koszty wymiany..tyle mi krzyknęli w (podobno) najlepszym serwisie AR we Wrocku czyli na Paprotnej...
hehe, tak szukałem cen i trafiłem na opis wymiany...na stronie jakiegoś klubu AR. Przyznaję zępo tym opisie odechciało by mi sie tego samodzielnie robić...ale jednak warto przeczytać szczególnie opinię (chyba ) fachowca na temat wymiany na podwórku...
http://www2.alfaromeo.pl/phpBB/viewt...be2f020b329fca
Jako że nie jest to opis mojego autorstwa , i nie znam się na tym, nie chciał bym by znowu rozgorzała jakaś awantura czy jałowa dyskusja "da się czy się nie da"
cyt"da sie wymienic na ziemi ale jest bardzo trudno
ja to robie na podnosniku koszt 250zl wymiana z lacznikami razem.
krok po kroku opisze.
1wiezdzam na podnosnik podnosze zdejmuje kola.
2odkrecam mase akumulatora
3odkrecam gorna poduszke silnika na 2 srubach i wyjmuje jesli to jest v-ka to jeszcze odme z tylu.
4odkrecam sztyce na maglu od wewnatrz auta i wyjmuje ja zwracam uwage zeby nie krecic kierą na odpietej sztycy.
5odkrecam laczniki stab od widelcow
6odkrecam widelec na srubach do wahacza przymocowany pamietajac o tym ze od strony nakretek sa 2 podkladki Jesli ich nie ma dodaje jedna przy skladaniu.
7odkrecam wydech od kolektora
8opuszczam tunel na dol tak zeby nie blokowal sanek ma byc na dole
9luzuje sruby sanek wszystkie 8 srub.
9podstawiam kobylke pod tylnia poduszke
10 odkrecam sruby sanek do konca i podnoszac auto opuszczam silnik na dol
11kiedy opuszcze na tyle ze wiem ze juz go wyjme odkrecam stabilizator na spopkach gumek Opuszczam na tyle ze wiem ile opuscic nie mozna tez doprowadzic do tego ze powiesi sie silnik tylko na przednich poduchach Jest to niebezpieczne!
12wyjmuje stabilizator
13rozbijam obejmy od gumek na imedle bo sa one zabijane i nie sposob zrobic tego na aucie.
wyjmuje gumki czyszcze obejmu smaruje drazek smarem smaruje obejmy tam gdzie jest stycznosc z guma poczym skladam obejmy zabijam je spowrotem i wkladam drazek na miejsce.
poniewaz te obejmy sie rozbija nie wiem co za desperac jest w stanie zrobic to na aucie Dla mnie jest to totalna glupota i nie wierze w to bo wiem ze to nie mozliwe. Sa to slowa kogos kto nie wie i moze robil ale w mazdzie albo toytoju bo tam mozna te gumki w ten sposob wymienic. Na alfie sie nie zna i moglby cos zwalic a jest co jesli sie nie wie.
przy skrecaniu zwracam uwage na skrecenie widelca do wahacze tak by byl na obcoiazeniu skrecony
jeszcze raz powtarzam zeby nie obrocic kierownica w zaden sposob inny tylko na takiej kierownicy na jakiej odkrecilismy skrecic na prostych kolach.
tunel po bookach ma blach przy odkrecaniu ostatnie 2 sruby z tylu poluzowac nie odkrecac do konca tunel na luznych śrubach opada a blachy po bokach nie wypadna do zewnatrz pamietac ze do srub tunelu sa podpiete uszy wydechu i nie zapomniec o nich one ladnie pasuja na swoje miejsce.
Pracy jest sporo i odpowiedzialnosc tez jest wiec jak gdzies po tej naprawie jest tak ze zapali sie poducha i mechanik mowi ze to nie jego wina to nie prawda bo to jego wina bo zerwal tasme w kierownicy. Coz niektore warsztaty moze moga sobie na to pozwolic ja nie. Dlatego tez zwracam uwage czy przy wiezdzie do mnie do warsztatu poduszka wczesniej sie nie swiecila.
Wymiana zajmuje mi bez pospiechu 4 godziny. Jak juz mowie wiele rzeczy ma tu znaczenie wiec nie obiecywal bym sobie robic samemu na ziemi a juz napewno nie z drazkiem na samochodzie
Da sie wyjac drazek i opuscic sanki na ziemi ale to zajmie wiecej czasu ogolnie menczarnia kiedys jak nie mialem warsztatu zrobilem to po za warsztatem w ktorym pracowalem dawno juz temu i wcale nie bylo fajnie zachowujac dbalosc o wszystko. Niepoprawnie skrecone auto bedzie sie sypac po kolei a my bedziemy narzekac Alfa jest trudnym autem dla warsztatow co uwazaja ze robia wszystko Wszystko i nic, to nie proste zawieszenie tu nic nie mozna przeoczyc a bedzie sie trzymac i jezdzic bardzo dobrze. Alfe trzeba kochac i jezdzic do kogos kto ma pojecie albo samemu naprawiac z pelna swiadomoscia tego co sie robi. http://www2.alfaromeo.pl/phpBB/image...on_redface.gif Troche sie rozpisalem."
oryginalna guma wzmacniana oplotem to jakies 50zl sztuka, a poliuretan ze strongflexa 37zl szt.
Co do gum stabilizatora to np tam gdzie zamawiałem mieli tylko takie 8 zł / sztuka, chciałem poliuretan no ale nie udało mi się załatwić, tylko teraz tak myśle.
Jeśli sam fakt że będą zrzucane wachacze, amortyzatory nie zmieni ceny kosztu gum stabilizatora to może poczekam z wrzuceniem tych gum za 8 zł, załatwie na spokojnie poliuretan i założe go w innym dniu :>
No chyba że te gumy co mam są ok i ogólnie to olać?