Podczas pracy silnika słychać rechotanie - podobne do pracy diesla.
Printable View
Ja już na wariacie mam przelatane 100k km, które mam udokumentowane i jak na razie nie zapowiada się aby miało się coś z min dziać nie tak. Niestety ale nie wiem przy jakim przebiegu był wymieniamy jeżeli w ogóle był wymieniany za pierwszego właściciela, ponieważ nie posiadam historii początkowej eksploatacji auta. Być może jest on od nowości, nie wiem. W przyszłym roku będę robił rozrząd wiec trzeba będzie się zastanowić co z nim zważywszy, że aktualnie robię śmiesznie niskie przebiegi. Na liczniku mam już 198k km. Przebieg oryginalny:)
No to pogratulować. Mój pierwszy wariat padł po ok. 50 tys. km - wymieniłem go przy 69000. Obecnie mam 118 000 i na razie żyje.
Padł to znaczy że tak z dnia na dzień poczułeś różnice czy tak stopniowo ???
Różnicy w mocy nie odczułem, tylko zaczął terkotać jak diesel.
Próbowałem ogarnąć ile mam przejechane na swoim wariatorze .
Jeśli poprzedni właściciel ( a była to Dunka) wymieniła go wraz z rozrządem to ma nie całe 80 000 km.
A jeśli nie to 228 000 km.
Co ciekawe wymianę rozrządu przeholowała i zrobiła ją przy 150 000 km.
Tyle udało nam się ustalić w ASO z różnych bazgrołów w komorze silnika i przebiegu.
Doczytałem się gdzieś że najbardziej niszczy wariator brudny olej.
Jeśli skruci się przebiegi miedzy wymianami przedłuży się znacznie żywotność wariatora.
Wariator doznaje zuzycia jak kazda inna czesc pracujaca w silniku,generalnie dobry olej na pewno pomoze dluzej zyc ale czesto brak smarowania niestety go wykancza najczesciej.Mozna go naprawiac oczywiscie,im wczesniej sie zareaguje tym lepiej ale na zatarty nie ma rady a to tez sygnal do sprawdzenia ukladu smarowania
Jeden mechanik dzis mi powiedzial ze to ze wskazuwki od predkosci i obrotomierza nie ida plynnie do gory przy dodawaniu gazu tylko powoli skacza,ze nie ma mocy przez to i jest strasznie zamulony,ze wiecej pali i czuc benzyne to wina wariatora a nie sondy lambda...powiedzial ze jak jest uszkodzony i chodzi to go slychac ale mogl stanac w miejscu i przestawic np. pasek rozrzadu lub walki...to moze byc prawda?? Na kompie wyszlo ze blad spalania stukowego i blad obwodu sondy...pomocy bo juz nie wiem co mam wymienic...Jak sprawdzic dokladnie ten wariator??
też dodam pytanie pod pytaniem... :P
ile prawdy jest w tych "wzmocnionych" wariatorach na allegro? Producent naszych skarbonek poprawił ten element czy to hłytmakerkindody?