ja wymieniłem i mi zaczęło ciec z magla
wcześniej nie było problemu
Printable View
ja wymieniłem i mi zaczęło ciec z magla
wcześniej nie było problemu
hehehe Dobry argument ! Układ zamknięty to niema potrzeby wymiany :D To po co zmieniać płyn hamulcowy i w chłodnicy :D ?
Zmienia się tak samo jak wszystkie inne oleje. W instrukcji niema wiele rzeczy napisanych ale zalecenia serwisowe które się tam znajdują tyczą się samochodów nowych na gwarancji a nie 10 letnich rumplów o które producent się już nie martwi.
Płyn hamulcowy wymienia się z innego powodu z uwagi na swoją higroskopijność, czyli powinowactwo do wody i łatwe łącznie się z nią. Dodatek zaledwie 1 % wody może spowodować obniżenie temperatury wrzenia płynu hamulcowego aż o 15 %, co ma kolosalne znaczenie dla sprawności hamulców. Natomiast płynu do wspomagania nie trzeba wymieniać, układ hydrauliczny wspomagania jest układem w którym nie powstają opiłki ani jakiekolwiek drobiny metalu.
Olej do wspomagania też niestety jest higroskopijny. Może nie tak, jak hamulcowy płyn, ale jednak.
Generalnie dla tych, którzy twierdzą, że tylko się dolewa - mała rada. Odkręćcie zbiorniczek i zassijcie rurką albo słomką płyn, wlejcie do szklanki. Zobaczcie na kolor i konsystencję. Brudno brązowo-szara maź, tak to wygląda po 3-4 latach. A powinno być czerwone jak d...pa pawiana :)
Sposoby wymiany są dwa: odpięcie węża powrotu na zbiorniczku (to ten po prawej stronie) i wsadzenie do go butelki 1.5 litra, lub odpięcie węża pod autem i jakieś wiardo bo poleci z obu stron. Jedna osoba trzyma, druga odpala auto i bez uzywania gazu kręci 2-3 razy kierownicą od max do max chwilę przytrzymując w skrajnych położeniach. Uwaga, po chwili pompa już nie nabija ciśnienia, wywala tylko stary płyn więc trzeba użyć sporo siły. Wyłączamy silnik. Nasadzamy wąż, zabezpieczamy opaską. Wlewamy płyn nowy pod korek, odpalamy auto z kierownicą ustawioną na prosto. Wciągnie płyn, zacznie hałasować. Dolewamy oleju tak długo, aż przykryją się plastikowe wypustki w zbiorniczku. Kręcimy kierownicą w lewo/prawo dobijając do max i przytrzymując 2-3 sekundy, ze 3 razy. Dalej będzie hałasować. Gasimy auto, idziemy na kawę, za 15 minut układ sam się odpowietrzył i można cieszyć się z lekko działającego cichego wspomagania ;)
Zrobię fotorelację, bo sam muszę też wymienić po raz 2 (robię płukanie, 2 raz zmieniam płyn po 300km)
U mnie żadnych problemów z uklądem nie ma - brak hałasu czy oporów przy skręcaniu, zasadniczo bym się tym nie interesował ale zastanawia mnie fakt ubytku tego płynu w zbiorniczku i zachodze w głowie dlaczego go ubyło tak czy inaczej trzeba kupić i albo dolać albo wymienić. Czasami jest tak, ze jak się coś uleprzy to się rozpieprzy :) W środe odkręce zbiorniczek i sciągne strzykawką trochę tego płynu do oceny - jak będzie ok to doleje, jak lipa to wymienie. Czy ktoś moze potwierdzić jeszcze pojemnosc tego układu? Czy po samym odkręceniu korka ze zbiorniczka trzeba odpowietrzać ten układ?
Mi zaczeło głośniej chodzic przy skrecaniu,na zimnym nie,ale kiedy sie rozgrzał,hałasowało dość nieźle. Jako ze było to tylko przy skręcaniu rozpadającą sie pompę wykluczyłem dla pewnosci zdjąlem pasek i nie ma żadnego luzu na wałku. Wymieniłem płyn (Mobil ATF 220) i..... jak ręką odjął,wszystko cichutko chodzi i nie świerczy. Ilość płynu? Na sama wymianę litr to za dużo jednak ja kupiłem dwa (nie wiedziałem ile wchodzi,pan w sklepie też w mądrych książkach nie miał) i z płukaniem dwukrotnym wyszło wszystkiego jakieś 1.7 litra. Polecam wymieniać płyn wspomagania. To tak jak z olejem w skrzyni... producent nie przewiduje wymieniać oleju,ale przewiduje jej remont lub wymianę później
wspomaganie to ok 1.3l
Jeżdże alfą już ponad 2 lata i nigdy tego nie robiłem. Czy możliwe jest terkotanie z okolic pompy wspomaganie z powodu starego płynu, tylko pompy jeszcze nie ruszałem,wszystko pozostałe mam juz nowe a niektóre nawet dwa razy a silnik dalej terkocze. Jak delikatnie rusze kierownicą ustaje po puszceniu kierownicy zaczyna na nowo. Bardzo bym sie ucieszył gdybym znalazł rozwiązanie tego terkotania bo aż wstyd odpalić alfe.
patrząc na zanieczyszczenie płynu równie dobrze mógłbym wymieniać olej silnikowy co 2 tygodnie... Jak się chcę to wszystko można ale po co skoro nie ma problemów ? można tylko coś zepsuć może dojść do uszkodzenia pompy rozszczelnienia układu etc.
@MAJSU
Chcesz mi powiedzieć że w pompie od wspomagania występuje tarcie na poziomie skrzyni biegów Automatycznej czy nawet manualnej ? proszę Cie... Tarcie to Ty możesz mieć ale w zepsutej pompie.