-
Między głowicą a separatorem jest sam przewód. Nie ma tam nic po drodze.
Po kolei.
Idąc (cofając się) od wejścia w dolocie (to co odpinałem) najpierw mamy trójnik (dolny) i tam się spotyka powietrze z trójnika górnego (wg zdjęcia) i z trójnika na niebieskim przewodzie (pary paliwa ze zbiornika). Do trójnika górnego dostaje się powietrze z separatora (po lewej) i kolektora dolotowego (po prawej). I koniec wycieczki po przewodach.
Więc teraz olej może się brać jedynie z separatora. Gdyby miało go co wypychać.........
A skąd podciśnienie?
1. Z baku paliwa
2. Z separatora (skrzynia korbowa)
3. Z kolektora dolotowego.
To wszędzie powinien być zawór zwrotny??
Przypominam że z bagnetu też mam delikatne ssanie. Papierek jest przyciągany.
---------- Post added at 14:21 ---------- Previous post was at 14:10 ----------
Cytat:
Napisał
-BamBosZek-
Niestety u mnie to wygląda trochę inaczej. Na schemacie nie ma połączenia odmy z dolotem między przepustnicą a kolektorami a ja mam taką krzyżówkę.... Poza tym oprócz kalibrowanej rurki to nie znalazłem na schemacie nic co mogłoby regulować kierunek powietrza.
-
mozliwe bo to silnik z gtv, z tym ze masz 98 wiec liczylem ze bedzie to samo :) do 166 nie mam schematu
-
a powiedz mi gdzie tą odmę odpiąłeś i w którą stronę 'ssało'?
ze schematu widać, że odma jest przed turbo i tam jest wszystko zasysane i nie musi być zaworu jednokierunkowego
gdybyś miał podciśnienie pod tłokami, to byłoby to bardzo dziwne
---------- Post added at 13:27 ---------- Previous post was at 13:25 ----------
między przsepustnicą a kolektorem jest zawór powietrza biegu jałowego
odma wychodzi przez separator i przez zwężkę idzie do rury między przepływką a turbiną
reszta przewodów to nie jest już odma
moze masz coś źle połączone, znasz historię tego auta?
-
Odpiłem odmę między filtrem a turbo.
Ssało do środka, czyli w silniku podciśnienie.
Historii nie znam :D
A podciśnienie leciutkie mam w skrzyni korbowej bo po wyciągnięciu bagnetu i przyłożeniu karteczki lekko ją przyciąga.
Przed chwilą rozbebeszyłem tam co nieco i znalazłem zawór jednokierunkowy wkręcony w kolektor dolotowy. Tam gdzie trójnik jest z dolotem połączony. Sprawdziłem do i działa dobrze.
Więc skąd jeszcze podciśnienie?
I skoro jest podciśnienie to czemu odma jest wilgotna od oleju?
Czy separator się jakoś czyści czy wymienia?
Kto zna odpowiedź na pytania? :D
-
separator się czyści
ten zaworek może być do wspomnianego przeze mnie odpowietrzenia zbiornika paliwa i zasysaniu par benzyny - ekologia z ekonomią, bo przepalisz to, co odparuje
w sumie ciesz się, że nie masz przedmuchów przez pierścienie :P jak jedzie, to niech zasysa, hahaha
poczekajmy na odpowiedź kogoś, kto ma taki silnik i jego spostrzeżenia
-
Ze skrzyni korbowej nic nie dmucha. Papierek lekko przyciąga :D tak więc się nie martwię o to.
Jednak chciałem odmę wywalić "na drogę" a nie w dolot a tu lipa. Silnik wtedy nierówno pracuje.
-
wydaje mi się, ze masz zdrowy motor i póki papierek będzie przyciągany to jest wszystko ok. Przecież ruch powietrza w skrzyni korbowej jest pulsacyjny (pracujące tłoki i korby) i do momentu kiedy przedmuchy nie będą większe od tego ruchu to jest to poprawne zachowanie.
Zakładając np, że coś jest nie tak i całe nadciśnienie jest wyciągane z silnika to przecież miałoby to swoje odbicie w pracy na wolnych obrotach (np. efekt chwilowego opadnięcia obrotów po wyjęciu bagnetu).
-
jak odmę odłączysz, to przy najbliższej ciut wnikliwej kontroli zabierają Ci dowód rejestracyjny, bo to jest niezgodne z przepisami
nie ma sensu jej odłączać, bo jest wilgotno z oleju, tak jest w każdym aucie
wyjmij separator i spróbuj go wyczyścić, mniej będzie oleju w dolocie i to samo zrób z przewodem spływu oleju do silnika z separatora
niedrożna odma prowadzi nawet do wyrzygania oleju i zatarcia silnika
jeśli masz jescze chwilę, to odepnij odmę i nie zatykaj całkiem otworu w dolocie, tylko go przysłoń, bo jak całkiem zaślepisz, to ma za duzo czystego powietrza, a na to sterownik (przepływomierz) chyba nie jest przygotowany :P i przy całkiem odsłoniętym będzie lewe powietrze za przepływką brane
-
Tak wiem że to nie przepisowe. Tak jak hidy, przyciemnianie szyb, lewe przeglądy, wycinanie kata itd :D nie wnikajmy teraz w to :D
Przepływka jest sporo przed wejściem odmy więc nie bierze tego powietrza pod uwagę.
Jeżeli chodzi o stan silnika to wiedziałem że nie jest zły ale nie myślałem że aż tak dobry :D
Jednak zasysanie powietrza jest co najmniej dziwne.
I dlaczego po odpięciu odmy zaczynają się problemy z obrotami????
-
zatkaj dziure w dolocie na dluzsza chwile zeby pochodzil co sie bedzie dzialo, mozliwe ze zmienia sie parametry? i obroty sie ustabilizuja, jak sie myle niech mnie ktos poprawi