Jak już to śruby z gwintem samohamownym
Printable View
Jak już to śruby z gwintem samohamownym
Witam
Miałem kiedyś podobny problem w 156.
Auto stukało w czasie przyspieszania i hamowania.
Odwiedziłem kilka serwisów i w końcu chłopaki z Irbisu Wrocław stwierdzili po długich poszukiwaniach, że śruby w kole były niedokręcone.
Co najlepsze do serwisu leciałem A4 momentami 170.
Ładne kwiatki byłyby jakby te kółko pofrunęło.
Pozdrawiam
A ja mam bardzo nieregularne stuki co mnie irytuje nawet bardzo. Ewidentnie moim zdaniem stuka w okolicy lewego przodu niemal pod stopami kierowcy.
Najczęściej przy zatrzymywaniu i hamowaniu jak auto "nurkuje" potem wraca do poziomu. Ale też, często jak jadę już na jedynce i wcisnę sprzęgło i wrzucam np dwójkę a nawet i trójkę. Zauważyłem też ten stuk jak zrzucałem bieg niżej. Koło dwumasowe raczej wykluczam bo nie ma innych objawów zużycia. Przebieg auta to ok 150 tys. rzeczywisty.
Koła sprawdzone i dokręcone. W zawieszeniu na stacji diagnosta nic nie znalazł.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale ostatnio mi mechanicy miskę olejową ściągali na wymianę uszczelki smoka olejowego.
Dużo tych "puknięć" w naszych alfach ;) Ja walczyłem z tym podczas ruszania i zmiany biegów i rzeczywiście w pełni nie da się tego wyeliminować. Wymienione wszystkie poduszki, obie półosie i dyfer w skrzyni. Nasza skrzynia już ma takie... spasowanie. Ograniczyłem to do minimum i teraz trzeba się postarać żeby je usłyszeć.
Ale pozostało jeszcze to przy ruszaniu do przodu albo cofaniu (na półsprzęgle), uderzenie w stylu metal o metal
https://youtu.be/tbd-bI6K1Ns
Dalej nie wiem co to...
Też mi coś z przodu puka przy ruszaniu i hamowaniu (ale też nie za każdym razem). Co ciekawe jak temperatura spadła poniżej 0 st. to pukania w ogóle nie było. Jak tylko zrobiło się trochę cieplej pukanie wróciło.
Przebieg 240 tys. więc może to być wszystko. Ja obstawiam którąś z poduszek, w przyszłym tygodniu będziemy to sprawdzać.
Sprawdźcie czy nie macie luzów na tulejkach górnych wahaczy. U mnie tak stukalo przy ostrej zmianie biegów z 1-2-3. Po wymianie wahacza problem zniknął.
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Cały zeszły tydzień przejeździłem i nic nie stukało nawet jak się bardzo starałem. Ale było sucho i w miarę ciepło.
A dzisiaj pada deszcz, jest mokro i stukanie powróciło :mad:. O co może chodzić, tuleje w wahaczu czy może coś z hamulcami?
No wlasnie taki to dzwiek! Ani mechanik ani diagnosta na SKP nic nadzwyczajnego nie widza... tak juz jest ;)
Na razie nic sie nie zmienilo, ale nie uwazam tematu za zakonczony ;) Ewidentnie cos uderza, metal o metal, okolice silnik-skrzynia-wydech. Jakbym mial kanal to sam bym sie tym zajal ;)
Koledzy pojawiło mi się pojedyncze puknięcie docierające z tyłu. Pojawia się gdy ruszam (tylko do przodu). Gdy ruszam powoli tego puknięcia nie ma. Ktoś coś?