dobra wszystko jasne kupiłem blokady , jestem na etapie rozkręcania głowicy , pytanko jakim kluczem jest przykrecona głowica do bloku , co to za klucz i rozmiar?
Printable View
dobra wszystko jasne kupiłem blokady , jestem na etapie rozkręcania głowicy , pytanko jakim kluczem jest przykrecona głowica do bloku , co to za klucz i rozmiar?
Blokady to za mało - musisz mieć jeszcze czujnik zegarowy i klucz do koła rozrządu. Jak będziesz luzował koło wałka wydechowego to uważaj, żeby nie uszkodzić czujnika Halla.
I pamiętaj - TS-a ustawiamy TYLKO na pływających kołach.
Klucz do odkręcenia głowicy to sześcoramienna gwazda TORX T-60.
Głowica w regenracji wałki wykręcone , teraz pytanko jak odkrecić w wałku wydechowym tą śrubę na klucz 18? ma normalny prawy gwint? jak to najlepiej zrobic poza silnikiem ?
Prawy gwint, 102-126 Nm. Odkręcać się powinno na silniku, z założoną blokadą na wałku, używając tego:
Załącznik 67055
do przytrzymania koła zębatego.
dzięki powiem tak , na głowicy widać było jedynie 2 zawory pogięte , poszła d sprawdzenia okazało sie że 16 skrzywione , więc naprawa głowicy nieopłacalna , muszę kupić używkę .
Może ktoś z forum sprzedaje części i ma silnik 1.8 TS , bo potrzebuje głowice w rozsądnej cenie . Jak macie namiary byłbym wdzięczny. Niestety nie moge zamiescić ogłoszenia.
Pozdrawiam!:)
Same zawory to nie jest straszny koszt.Mialem kiedys komplet za nie cale 300zl
Glowica tańsza nie bedzie raczej,a jak jest szczelna to lepiej zrobic remont i miec spokoj
Mam pytanie zawory jak się skrzywiły , delikatnie zjechały krawędzie tych wypustek zaworów wydechowych w tłokach , skoro nie są pęknięte mogą takie zostać? Załącznik 67070Załącznik 67071
oczywiscie gładź cylindra idealna.
Klucz, który pokazałeś wystarczy w zupełności.
Blokady na wałku nie potrzeba. Blokady służą tylko i wyłącznie do ustawienia wałków, a nie do odkręcania kół, czy wariatora.
Chociaż wiem, że są tacy, którzy je do tego wykorzystują i jeszcze mieli to szczęście nie zniszczyć gwintów w glowicy.
Ale widziałem też zniszczone gwinty właśnie z powodu stosowania blokad do tych celów.
Tłoki tak wyglądaja po prostu zwyczajnie z tymi wypustkami
Śruby z mostków są krótkie jeżeli chcesz wykorzystać blokade do odkręcenie i nie zniszczyć gwintu to odrobine dłuższe są wkręcone w mostku trzymjącym wałki ale to też ryzyko M7
a nie lepie wałek miedzy dwie deski i ścisnąćw imadle i dopiero odkręcić śrubę? skoro wałki masz na wierzchu to chyba nie problem...