powtórzę kolejny raz
to nie jest przepustnica!
Printable View
powtórzę kolejny raz
to nie jest przepustnica!
Przepustnica była wyczyszczona bo jeszcze mi opisywał jak wygladała ale nie wykluczał ze cos mogło ja przyblokować tylko dziwne ze została w tej pozycji trzymana przez cisnienie a normalnie cisnienie podawane jest tylko na ułamek sekundy.. niestety z brakiem mocy narazie sie nie uporałem ale jutro zakładam nowy przepływomierz i mysle ze to bedzie przyczyna
ale gdyby było źle złozone to bym kilka razy auta nie odpalił bo by sie odrazu na moje klepa zacieła w pozycji zamkniętej a tu cały dzien auto uzytkowałem dopiero na koniec taki cyrk
sprawdziłbym elektrozawór przy zbiorniczku podciśnienia, jak jest ciągle otwarty, to będzie klapę zamykał wtedy kiedy nie powinien...
Odpaliłbyś... - po prostu za którymś razem zacięła sie zahaczając o źle założona uszczelkę
Więc tak uszczelki podobno nawet nie ruszał bo była tak przyklejona ze ciążko ja było ruszyc wieć powinno być ok.. niestety dzisiaj założyłem nowy przepływomierz oryginalny boscha i widze ze jest poprawa ale wcześniej auto ładnie sie zbierało na kazdym biegu od około 1900 obr/min a teraz jakby w tych granicach sie zamula przyspiesza poźniej powyzej 2500 czy to normalne? Egr sprawny wyczyszczony nowa przepływka a jest gorzej jak było w moim odczuciu - nie ma tez zbytnio okazji zrobic konkretnego testu bo drogi u nas oblodzone ale wydaje mi sie ze stracila dynamike moja bella
zarzeka sie ze jest dobrze wyczyszczone nigdy nie miałem z nim problemów wiec nie mam podstaw zeby mu nie ufac ale zawsze jest jakies ale.. moze co innego jest pryczyna spadku mocy? dodam jeszcze ze mialem pękniecie na dolnej rurze została ona wymieniona i do czasu awarii nie było problemów auto sie ładnie zbierało pozniej wyczysciłem egr przepustnice załozyłem nowa przepływke i efekt jest taki ze auto zamula nie ogarniam tego jak mogło być lepiej przed czyszczeniem gdzie tyle syfu sie tam nazbierało a po wyczyszczeniu jest jeszcze gorzej..
- - - Updated - - -
Przglądając forum wpadła mi do głowy jeszcze jedna rzecz którą mogłbym sprawdzić mianowicie chodzi o overboost czy jego wadliwa praca moze powodować efekty podobne to tych w mojej belli? tzn spadek mocy leniwe przyspieszanie do ok 3 tys obrotów?
witam, a jak sprawdziłeś EGR, że twierdzisz że działa? Czy podłączyłeś program, który pokazywał otwarcie EGR?
Ja miałem podobne objawy jak wziąłem się za czyszczenie EGR .Przed czyszczeniem Bella chodziła dobrze, ale z braku zajęcia wziąłem się za wyczyszczenie EGR. Po zamontowaniu samochód w ogóle nie chciał wkręcać się na obroty, tak jakby był "przytkany". FES pokazał, że EGR się nie otwiera/zamyka. Na stole EGR wyglądał na sprawny.
3 lata temu też czyściłem EGR i po operacji wszystko było dobrze, a tym razem coś nie pykło.
Także jeżeli nie podłączałeś się pod kompa to zrób to i sprawdź działanie EGR.