Wheeler ma wogóle fajną tą 147 tyle ,że ja bym nie założył ani 18 ani 17 na zime z kilku powodów :
1 . Cena ( choć tu akurat kwestia portfela :) i oszczędności między 15" )
2 . Komfort zimą .
3 . Ja zajeżdzam zawieszenie latem na 18" więc zimą niech troche odetchnie ( bo na 18" i profilu 35/40 to już amortyzacji opony niema )
4 . Zauważyłem w moim BMW jak miałem alu zimą ,że ze względu na mniejsze ET a co za tym idzie bardziej wysuniętą felge nagromadzony snieg na oponie trze w tym wypadku już nie po nadkolu a po rancie błotnika co może owocować potem "bąbelkami" - to tak czysto hipotetycznie no ale może coś w tym jest
5 . No i wkońcu w śniegu się nie wszystkie dziury wypatrzy a na oponie 205/60/15 raczej się da bezstresowo pokonać zime:)
Fakt faktem ,że auto na stalówkach wygląda ochydnie i już tęsknie za wiosną co by alu założyć no ale zimą w natłoku wrażen z jazdy, skupienia i wiecznie ubabryanych aut nikt tak nie przywiązuje wzroku do prezencji auta . Dlatego też zostały ze mna zwykłe poczciwe stalówki które w razie poślizgu czy innego spotkania z krawężnikiem nie zawiną mi się w precel:P