Ano to z tego, że 163 KM jest inaczej zmapowany ale jest to 170 KM na rynek belgijski. :P równie dobrze mogli z tego zrobić 146 KM. Oficjalnie funkjconują wersje 136 i 170 KM. :)
Printable View
Podsumowując, doszliśmy tutaj do wniosku, że modele z silnikami 2.0 JTDm różnią się następująco:
- 136 KM ze skrzynią C634
- 163*/170 KM ze skrzynią F40.
*wyłącznie na wybrane rynki
136 KM z 1.9 16V też jest oficjalne, tylko że "belgijskie", więc chyba czas na koniec nic nie wnoszących dywagacji :stop:
Widziałem wersję z rynku luksemburskiego ( mowa o wyposażeniu ) które było ponad wszelkie standardy.
Mapowanie na dany rynek to nie jest inna wersja.
Inna wrsja jest w tedy gdy różni się w sposób zasadniczy osprzętem, silnikiem itd.
Zmapowana inaczej na Belgię nie robi z niej innej wersji w pełnym tego słowa znaczeniu.
Miałem nie komentować :) Ale... zwyczajnie jesteś w błędzie. Synonimem słowa wersja jest wyraz odmiana, co, czy Ci się podoba czy nie, odnosi się również to różnicy w oprogramowaniu. Nie tylko osprzęcie.
Dlatego mowa o "wersji na rynek belgijski" jest jak najbardziej poprawna i dotyczy zmodyfikowanej mapy ECU, a nie wyposażenia.
edit : nie robi z niej innej wersji w pełnym tego słowa znaczeniu.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3C6IdXlcu
Ale jeśli taki przyjąłeś tok myślenia czy jeżeli zamontowali by szklany dach ( bo jest to możliwe na przykładowo na Francję to też by była odmianą ? :)
Jeszcze raz powtórzę ofiecjalnie są dwa modele, wersje, odmiany - 136 KM i 170 KM. Modyfikacje jak w przypadku beligijskim nie tworzą innego auta.
ps.
Jeśli uważasz inaczej napisz do Wikipedii że piszą głupoty i do tych wszystkich, którzy się znajdują w indeksie na końcu tematu w wikipedii jako źródła wiedzy. :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159
Wikipedię i inne przytaczane tutaj artykuły piszą ludzie tacy jak my. Niczym się nie różniący.
Co do wersji belgijskiej – ona występuje w ePerze pod innym kodem silnika, mimo, że cały osprzęt jest taki sam. W przypadku 163 km tego nie ma. Może Włosi poszli po rozum do głowy i przestali świrować ze zmianą oprogramowania skoro różnica 7 km to w granicach błędu (powiedzmy, że w granicach błędu znanych z audi rs6). A może korzystam z nieaktualnego epera.
To tylko luźne dywagacje. Myślę, że nie dojdziemy do konsensusu z powodu braku wiarygodnych danych.
Przypadkiem 170km to nie jest próg do większego podatku od mocy ? Obiło mi się o uszy ,że sa kraje które takowy podatek mają, ewentualnie niech mnie koś poprawi.
Tez tak mysle, to moze o to chodzic!
wikipedia nie jest żadnym wiarygodnym źrodłem wiedzy
jest robiona przez amatorów, weryfikowana nie zawsze właściwie
warto o tym pamiętać, powołując sie w dyskusji na wikipedie
ilość bredni jakie mozna znaleźć w wikipedii jest znacząca
co do czipowania, lekki czip poprawia właściwości silnika i obniża spalanie
duży czip żyłuje silnik, powodując jego znacznie szybsze zużycie
czipowanie 170 KM jak najbardziej wskazane ale lekkie:)
Czasem sie zdarzają wpadki ale tu jest sporo źródel, z ktorych korzystano.
Dodano po 10 minutes:
Poczytałem trochę na temat Belgii i wychodzi na to, iż za silniki eco mają zniżki, a podatki i oplaty w zależności od pojemności msja bardzo wysokie. Więc sądze, że kolega miał rację, że to sztuczka "podatkowa".
Panowie zakładajac ten temat chciałem sie dowiedziec czy takowe wersje występują i czym sie różnia w osprzecie. Doszliśmy do wniosku, że z silnikami 2.0 sa jedynie 2 wersje rozniace sie osprzetem 136KM ma inną skrzynie biegów a wersja 170KM i 163KM to te same wersje z mocniejsza skrzynia różniace sie jedyniem softem.
Takie informacje mi wytarcza i mysle ze wielu z was tez. Dlatego tez jesli ktos ma cos do napisania w tym temacie prosze pisac o roznicach w osprzecie jakie wystepuja bo roznica w sofcie to nie roznica wg mnie.
Jałowa dyskusja ;-)
A wikipedia nie jest rzetelnym źródłem informacji, o czym mogłem przekonać się kilka lat temu w czasach, gdy studiowałem. Nigdy nie mam odwagi podpierać się linkami z tego portalu... To, że ktoś wklei tam jakiś odnośnik nie znaczy, że jest to informacja sprawdzona lub chociażby dokładnie przedłożona.
No więc tak kolego.
Zadałem sobie trochę trudu poczytałem włoskie fora i wychodzi na to ,że ( 136KM ) jest to dokładnie ta sama jednostka napędowa co (170 KM) tylko wykastrowana elektreonicznie
2-litrowy JTDM 16V został wprowadzony od 2009 roku, silnik został zaprojektowany przez Fiata na koniec 2006 roku jako naturalna ewolucja motoru 1.9.
Multijet 2.0 Osiągnięto to poprzez zwiększenie ładowności cylindrów od 1,910 do 1,956 cc
Nowy 2,0. debiutował w 2008 roku w Lanci Delta w wersji do 165 koni mechanicznych, inżynierowie Alfa Romeo poczyniki jeszcze niewielkie modyfikacje, które pozwoliły osiągnąć 170 koni mechanicznych.
Maksymalny moment obrotowy 170 Konnej alfy - 360 Nm przy 1750. Wersja 136 KM, która ukazała się na rynku w 2010 została poprostu wykastrowana programowo i osiągnieto maksymalny moment 350 Nm przy 1750.
Jeden z włoskich forumowiczów napisał, że był u dealera fiata i uzsykał info, iż silnik niczym się nie różni konstrukcyjnie poza elementem systemu sterowania.
Dodano po 9 minutes:
I jeszcze moja własna teoria dotycząca silnika 163 KM. Prawdopodobnie 163 KM to była pierwsza moc jaką osiągnięto w nowym 2.0 i umieszczono w Lanci, potem po modyfikacji uzskano 170 KM ( patrz wyżej - Lancia w przedziale do 165 KM)
To już wiemy- jednostka napędowa ta sama, ale szkopuł tkwi w układzie przeniesienia napędu.
co do czipowania, lekki czip poprawia właściwości silnika i obniża spalanie
duży czip żyłuje silnik, powodując jego znacznie szybsze zużycie
czipowanie 170 KM jak najbardziej wskazane ale lekkie:)[/QUOTE]
Witam, od niedawna dopieszczamy się nawzajem z moją 159. Co znaczy lekkie rasowanie i na co zwrócić uwagę?
Zostawiłem dzisiaj samochód w ASO i poprosiłem o sprawdzenie rodzaju skrzyni w systemie po numerze VIN.
Wyszło, że w mojej Alfie 159 2.0 JTDm 136 KM jest zamontowana skrzynka F40, czyli ta "wytrzymalsza".
Być może istotnym tutaj jest fakt, że auto pochodzi z ostatniego miesiąca produkcji.
Z kolei rozmawiałem z vtech.pl odnośnie chiptuningu, i oni twierdzą, że te samochody inaczej się podkręcają, bo mają inny numer silnika/wersje sterownika.
Oni robią: 136KM->183KM i 170KM->200KM. Więc po tej rozmowie trochę zgłupiałem :blink:
rybakmj ma ta 136 km po chipie na 225KM wiec teraz wychodzi masło maslane, najlepiej jakby sie wypowiedział tu cinek bo on w tych autach mocno grzebie i by była jasnosc czy sa te same silniki czy wykastrowane elektronicznie/ewentualnie inne sterowniki itp. Jedno jest pewne ze różnia sie skrzyniami ta 136k ma teoretycznie słabszy moment od tej 170km
Pomyliłem temat ☺
Panowie odgrzeje trochę kotleta. Czy ktoś ma pojęcie czym różnią się turbiny w 159, Julii i Bravo II? Wiem że wszystkie mają inne nr wg epra i oznaczenia. Ale czy ktoś się zagłębiał lub znalazł jakieś info czy sama konstrukcja wirnik/muszla są inne?
Vtech to w temacie chiptuningu 159-ki raczej nie powinien być traktowany jako autorytet...
Dodano po 3 minutes:
To są TE SAME SILNIKI. Co do jednego elementu. Różnica to SOFTWARE w sterowniku silnika. Koniec różnic. Skończcie już gdybać i knuć. W ostatnim roku produkcji (2011) występuje też inna skrzynia biegów - aczkolwiek tutaj trzeba sprawdzać po VIN-ie, bo wychodzą niespodzianki.
Odgrzeje kotleta...
Spotkał się ktoś z taką sytuacją: (lub gdzieś źle coś interpretuje ale do rzeczy):
Samochód sprowadzony z Szwajcarii Eper podaje Moc 170 KM (w dowodzie szwajcarskim tez tak jest) zresztą silnik to 939B5000.
Podczas wymiany oleju zleciało 1.8 ??? zonk..
Szukam opisu - skrzynia C635 !!!
O co chodzi ? bo wszytko wygląda na oryginał nikt nic nie wymieniał. Alfa z 2011 r...
Były wersję 170 KM z C635 ???
Pzdr
Wiem że rybakmj ma 2.0 136km a skrzynie c634 o takiej jak C635 nie słyszałem, moze to jakas poprawiona wersja tej C634
Ja mam C365 w wersji 136 KM.
Jutro sprawdzę, to napiszę.
939B4000
Dzięki
Chociaż Wikipedia podaje, że Twój ma 170 a mój 136 :) (błąd w Wikipedii)
http://da.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159
Pozdrawiam
Dzięki
No raczej :) Chociaż w sumie obecnie moja ma już nawet więcej niż 170 KM ;)
Siema. Mam ten sam zestaw silnik + skrzynia, czyli 939B4000 + C635. Alfa 159 2.0 136KM z Holandii. Pytanie jak długo masz juz zrobionego u siebie chipa? Jakie efekty uzyskałeś? (przebieg momentu i mocy) , jakie masz sprzegło i jak sie sprawuje skrzynia po podkreceniu? Pozdro.
Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka
Chip był robiony na wiosnę, w kwietniu... jakoś w tych okolicach. Przebieg momentu jest płaski. Sprzęgło - nie mam pojęcia jakie, fabryczne :) Najechane w okolicach 183 tys. tys. a od chipa mniej więcej 8 tys. Skrzynia pracuje tak samo jak przed podkręceniem, czyli poprawnie.
kwestia dobrego zrobienia znajac ograniczenia autka .
dac sie da byle z glowa
Witam. Alfa 159 2.0 136 km rocznik 07.2011 nie mogę znaleźć jaki model skrzyni. W ePerze po wpisaniu vinu wyskakuje mi
że została zastąpiona od 07.2011 skrzynia 55231555 na 55239629.
ktoś coś wie na ten temat?
Czy ta skrzynia wytrzymuje ponad 350nm przy zmianie map na 200km?
Witam. Jeżeli chodzi o skrzynie to do 2.0 wkładali 2 rodzaje F40, c635. Ja mam 2.0 170KM myślałem ze mam F40 ,przy wymianie oleju zeszło tylko 1.9l. I to dało do myślenia, trochę sie naszukałem numeru i okazało sie ze jest c635. Jeżeli masz F40 to szukaj od góry patrząc dużego wytoczenia F40 na obudowie pod cięgnami. Jezeli c635 to numer jest wytłoczony nad mechanizmem różnicowym z prawej strony od góry nad tłumikiem na takim trójkącie obudowy skrzyni ciężko odczytać dlatego ja zrobiłem zdjęcie wkładając telefon nad mechanizm różnicowy.Skrzynia F40 ma wlew oleju bliżej akumulatora,c635 bezpośrednio nad mechanizmem różnicowym lepiej widać od góry. Jeżeli chodzi o CHIP to nie wiem jak o wytrzymałość też myśle o zmianie na 200KM bo jakoś tak średnio już mi się jeździ.
Dzięki za info i foty. Widzę w opisie że poprzednią AR 159 miałeś robioną w cinsofcie. Jak wrażenia? wszystko było ok po zmianie map?
właśnie tam chciałem robić chipa, ale trochę się waham, bo pisałem z gościem który robił tam GT i wszystko ok, a potem robił 159 2.0 i po 30kkm pękł mu tłok i za remont silnika dał 12k. i teraz jeździ na serii.
Sam już nie wiem co robić.
Czyli Bocian jednak obwinia chipa o swoją awarię?
Załącznik 218354
Tutaj wersja 170km, 180 w serii, delikatny mod na 200. Moment wychodzi ładnie.
W poprzedniej 1.9 zrobionej na 163KM w CINSOFT 3 lata jeździłem i zero problemów.Jedynie co to po ok 2 tyg.od CHIPA do wymiany komplet dwumasy i sprzęgło ale to raczej juz sie kończyło przy ok 190 tys.km dostało mocy i poszło.Później zero problemów. Teraz też mam ok.190 tyś. w 2,0 i trochę sie też boje jak podkręcę ,to że do wymiany będzie sprzęgło no i koszty. Na razie test do wakacji jak sie auto sprawuje i zobaczymy bo 2.0 mam ok.4 miesiące.