A skąd jesteś Huberto?
Printable View
A skąd jesteś Huberto?
Czujnik kosztuje niecałe 100zł w Intercarsie. Szkoda że błąd jest tylko na zimnym bo bym Ci na chwilę dał mój czujnik i elektrozawór
No właśnie jest tylko na bardzo zimnym silniku tak jak postoi kilka godzin, nie jest to jakoś bardzo uciążliwe bo po minucie już działa wszystko w porządku ale znając życie będzie coraz gorzej.
Może przeczyszczenie tego czujnika jakimś WD-40 pomoże na chwile ale pewnie kupie nowy w przyszłym miesiącu.
Dodano po 12 minutes:
Znalazłem coś takiego:
https://www.motointegrator.pl/produk...-0-232-103-052
https://www.motointegrator.pl/produk...adu-era-550292
Te dwa to są takie same tylko innej firmy?
I czy wgl to jest ten czujnik ?
nie czujnika nie wyczyścić on chyba działa na zasadzie elektromagnetycznej więc nic to nie da. Możesz ewentualnie zamienić miejscami czujniki bo to są te same i sprawdzisz czy będzie inny błąd
Dodano po 2 minutes:
Inne firmy
No nie powinny, ale ja miałem bardzo podobne objawy przy padaniu elektrozaworu tylko u mnie padał na wałku wydechowym i inny numer błędu był.
Temperatura, czy może ciśnienie oleju w początkowej fazie pracy silnika?
Przez minutę przecież Ci się silnik nie nagrzeje.
Hubert wstrzymaj się z czujnikami jak możesz albo je zamień i sprawdź, ja będę kupował 2 szt to mogę ci kupić, mam je po 60zł oryginał bosch,
Dzisiaj zamieniłem miejscami oba czujniki i błąd P016 nie wyskakuje,pojeżdżę tydzień i jeżeli mi nie wyskoczy błąd kupuje 2 szt. czujnika położenia wałka, Oy nie wyskoczył, :)
Tak jak mówiłem, czujniki są takie same i można zamienić miejscami.
Na weekendzie spróbuje go zdemontować zobaczę czy nie jest jakiś zarośnięty syfem może się jakiś pył dostał i elektromagnes gorzej działa
Dodano po 2 minutes:
Może faktycznie ciśnienie oleju ale w takim razie co odpowiada za ciśnienie oleju w początkowej fazie pracy silnika i jak to zdiagnozować i czy te błędy co występują u mnie mogą się odnosić do ciśnienia oleju ?
Jeszcze mam pytanie odnośnie oleju ktoś na forum napisał ze do jts najlepszy dexos2, chyba ze źle zrozumiałem, jaki olej wlać bo jezdze na shell ultra pełny syntetyk.Thx
bo dexos2 leje do vivaro bo zalecany a do 2.2 jts różne teorie chodzą,
Wojtek długo jeździsz na tym oleju?
Piotrek a Ty na czym jeździsz?
Ja mam zalaną Selenie 5w40 Pure Energy
Jak kupowałem, to był zalany Motulem 8100 X-cess i tak samo zalałem. Po 10 tysiącach zmiana na Liqui Moly i kolejne zmiany (teraz właśnie trzecia, co 10k zmieniam) też Liqui Moly. Podstawowa teoria do JTSa w 159 to wymieniać częściej niż instrukcja przewiduje i utrzymywać maksymalny poziom.
Miałem pod koniec marca się wybrać do speców JTSowych celem zajrzenia w dolot (w poszukiwaniu nagaru), ale się nie wyrobię, mimo tego, że akurat będę w Warszawie...
Poza tym dexos to specyfikacja, nie producent ;)
Jak się okaże że będziesz miał ten nagar na zaworach to co czyszczenie? pomaga to w czymś? i czy ktos to wogóle czysci bo jak wpadnie do komory to porysuje wszystko.
Ja zmieniam co 12 miesięcy i teraz mi wypada i nie wiem czym zalać może zostanę przy helix ultra albo mobila podobnego wleje 5w40
BTW. Gdzieś ktoś napisał żeby w jtsach używać olejów low saps. Nie wiem czy to dobry pomysł. znalazłem taki artykulik: http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly...silnikowe.html
I wynika z niego (jeżeli tekst jest wiarygodny) że o ile przedłuży się życie katalizatora to można zarżnąć inne elementy silnika...
MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 5L
będzie dobry?
będzie ale mysle ze amsoil mid saps 5w40 ciut lepszy. Ewentualnie penrite 5w40+dodatki od archoila :P
Dodano po 2 minutes:
oleje c3 z definicji oszczedzaja dfp (i katalizator trojdrozny) ale słabiej chronią silnik. Takie mamy teraz czasy. Ale można kombinować z dodatkami :P
Dodano po 3 minutes:
weź cos lepszego może :P ogolnie oleje full saps wplywaja na pojawianie się nagaru w jts :P
czytaj, moje typy już znasz :P
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_2_2_jts.html
Taaa, spróbuje te dodatki kupić (przynajmniej w tej chwili)...
Dodano po 5 minutes:
To wtedy się będę martwił :P
Jak na razie okazało się, że Liqui Moly już nie oferuje czyszczenia dolotu (kiedyś mieli w ofercie), a i czyszczenie układu wtryskowego ich cudowną aparaturą nie jest takie proste (fachowiec poddał się za pierwszym podejściem).
jak masz już nagar to pomaga fizyczne czyszczenie. Wiec ogolnie profilaktyka. Jak chcesz koniecznie shella 5w40 to lej tego low sapsa do diesli a mnie klasycznego full sapsa do benzyny. To moja teoria bo forumowe madre głowy głowy nie doszły do porozumienia w zakresie jts, który jest dosyć niszowa produkcja :P
Nie powiedziałem ze chce koniecznie shella, po prostu jeżdżę na nim a teraz wychodzi zmiana wiec się pytam, Błąd P016 pojawił się ponownie, ale już zamówiłem dwa czujniki położenia wałka, zobaczymy co bedzie po wymianie.
Wracając do tematu:
Dzięki i razem z "piotrek_inf" doszliśmy do tego że błąd powoduje jeden z czujników położenia wałka rozrządu, podmieniając mój czujnik na jego, za pomocą komputera wykryliśmy który jest wadliwy, jego koszt to około 90 zł, na czasie kupię i mam nadzieje że to rozwiąże mój problem. Za jakiś czas po wymianie dam znać czy to na pewno rozwiązało problem definitywnie.
sprzedam Ci mój czujnik dobry nowy raz włozony cena 40zł
witam,
znajomy spotkał się z takim problemem w 1,9 ale diesel , z tego co pamietam to auto jak było zimne to silnik nierówno pracował jakby nie na wszystkie cylindry, zmierzyli mu kompresje i po dalszym analizowaniu zdjęli górę i po zdjęciu głowicy okazało się że była peknięta między zaworami wydechowymi. Jak silnik złapał 90 stopni to pracował elegancko. Sytuacja jest doś ekstremalna ale tak mi sie przypomniało czytając post.
Chyba wole kupić nowy i mieć pewność, a wgl skąd jesteś ?
Południe Polski GOP.
Twój wybór.
POzdrawiam
Okej, wymieniłem tą czujkę położenia wałka rozrządu koszt około 85 zł. Problemy z falowaniem i wypadaniem zapłonu na zimnym silniku nie pojawiają się od jakiś 2 tygodni więc jak ktoś ma podobne objawy warto sprawdzić komputerem czy czujki wysyłają poprawne informację do komputera :).
Cześć, odświeżę trochę temat bo mam problem z odmą, a dokładniej z tą membraną w środku ponieważ jest nieszczelna, pękła ta gumka okrągła na dole tej membrany :( Czy ktoś może mi podać jakiś numer katalogowy tej membrany odmy w JTS? Bo dzwoniłem do kilku ASO i nigdzie nie mogą tego znaleźć :( Pomoże ktoś?
Kotleta odkopałeś :P
Można bez problemu dostać to w ASO, cena bez rabatu ok 250 zł. Za uszczelkę, sprężynkę i pokrywkę :)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._odmy_jts.html