- chyba w format string.
-- domyślnie powinien wyświetlac 4 miejsca dla stringu. (np. 0.852)
Printable View
- chyba w format string.
-- domyślnie powinien wyświetlac 4 miejsca dla stringu. (np. 0.852)
Dzięki, już znalazłem. Jednak napięcia są całkowite, więc ten parametr jest do niczego. Jest za to drugi: SAE.VPWR (Contol module voltage) i tam już są normalne wartości napięcia - na wolnych obrotach od 14 do 14,1 V, podczas szybkiego wzrostu obrotów spada do 13,2 V, ale to chyba normalne?.
Załącznik 185903
- prośba także abyś z logami podpinał także plik *.cfg (save konfiguration) aktualny.
- bez tego pliku nie można odczytać nowych, dodanych parametrów przez ciebie, np. SAE.VPWR.
- przy próbie dodania tego parametru do wykonanego logu, program ten parametr ignoruje (bo zrobił pre-kompilację)
- dzieki za cfg.
- zwraca uwagę dość niska temperatura płynu w chłodnicy w czasie jazdy, ale chyba TTTM (ten typ tak ma).
- sprawdziłem na swoich logach i nigdzie nie ma powyżej 83 st C w czasie jazdy.
Ile powinno wynosić napięcie na biegu jałowym?
Po dzisiejszych pomiarach zauważyłem dziwną rzecz: po nocy na wolnych obrotach napięcie akumulatora było około 13,8V, po kilkunastu minutach jazdy wrosło do ponad 14V. I po kilkunastu minutach dzisiaj ustało szarpanie.
Wczoraj napięcie było od razu ponad 14V i wczoraj nie szarpało, ale może to zbieg okoliczności.
jak masz możliwośc to ja bym podłądowywał każdego dnia...
idzie zimniej i następnego dnia bym zobaczył czy szarpie na podładowanym akumulatorze...
bo tak na prawdę w logach Scan xl Pro nic tragicznego nie ma...
Dzisiaj były te same wskazania akumulatora, ale nie szarpało.
No nic, chyba nic tu nie wymyślimy. Chyba przyszedł czas zrobić im prezent na święta i znowu to zgłosić, niech się martwią.
Jeszcze ostanie pytanie: po co tu jest parametr 'Pozycja przepustnicy', który się zwiększa wraz z dodaniem gazu? Z tego co wiem, tutaj przepustnica jest zawsze otwarta (zresztą już ją kiedyś wymieniali).
no to mnie zaskoczyłeś, czyżby przepustnica była tylko do gaszenia silnika w silniku benzynowym ? coś mi tu nie gra, z logów wynika, że naciskanie pedału gazu jest odwzorywane poprzez ruch liniowy przepustnicy...Cytat:
Z tego co wiem, tutaj przepustnica jest zawsze otwarta.
Tak mi chyba mówili w ASO, zresztą tutaj na forum też była o tym mowa. Albo im powiedziałem w ASO to co przeczytałem, zresztą już nie pamiętam.
To co piszesz by się zgadzało, ale nie zawsze. Podczas normalnej jazdy jest taka zależność (czerwony - obroty, zielony - pedał przyspieszenia, żółty - prędkość, niebieski - przepustnica):
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...lize-scan3.jpg
Podczas ruszania takiej zależności już nie ma.
Tutaj ruszanie z szarpnięciem (zaważyłem, że wtedy zawsze na chwilę przepustnica się zamyka, przynajmniej w logach, i chyba wtedy jest to szarpnięcie). Właściwie na każdym wykresie, kiedy wystąpiło szarpnięcie jest podobnie. Nieraz po ruszeniu z szarpnięciem samochód jakby mulił na dwójce, więc może nawet to jest ta sytuacja na tym wykresie (przepustnica na dwójce zamknięta?). Na kolejnym obrazku już jest otwarta.
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...lize-scan1.jpg
Tutaj ruszenie bez szarpnięcia - przepustnica otwarta cały czas podczas ruszania i zawsze jest podobnie bez szarpnięcia:
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...lize-scan2.jpg
Tylko na ile można wierzyć tym wykresom, bo jak pisałem, przepustnica była już wymieniana z innego samochodu, który jeździł dobrze i nic nie pomogło.
O tym jeszcze chyba nie pisałem, ale raz zdarzyło się, że zmianie biegu na trójkę i próbie przyspieszenia silnik jakby zgasł na chwilę, aż samochodem rzuciło. Ale wystąpiło to tylko raz i wtedy nie robiłem logów, dlatego teraz zawsze jeżdżę z podłączonym laptopem - może się uda uchwycić ten moment.
Dzisiaj rano nie zapalił, a jak już zapalił, to zaczął się krztusić i zgasł. Oczywiście błędów brak, za to napięcie akumulatora było 11 V. Po kolejnym odpaleniu za 5 sekund napięcie już wróciło do normy. I bądź tu mądry.
Czy to normalne, że brakuje 1,5 sekundy logów, podczas gdy normalnie kolejne ramki są średnio co około 200 ms? Akurat brakuje momentu, gdy szarpało podczas ruszania.
No to i ja wiem. Przynajmniej teraz coś wyszło konkretnego.
Chcieli mi wymienić akumulator, ale się nie zgodziłem. Mają znaleźć przyczynę. Tylko, że to nie ja jestem od diagnozy tylko ASO, które nie radzi sobie z tym od roku.
Żeby było ciekawiej, dzisiaj nagle zaczął działać Start&Stop, a napięcie z rana wzrosło tylko do 11,8 V.
Przed opaleniem, na klemach. I na ECU praktycznie to samo.
Czyli 11 volt?
Nie do końca. 11 V było wtedy, kiedy nie zapalił (mierzone w scanxlpro po pierwszej próbie odpalenia).
Potem trochę pojeździłem i za kilka dni rano było już 11,8 V mierzone zwykłym miernikiem na klemach, a 11,7 V w scanxlpro.
Wczoraj wieczorem godzinę po zgaszeniu silnika było 12,2 V (12,1 V w scanxlpro) i dzisiaj rano już 11,9 V/11,8 V (z czego wynika, że wskazania w scanxlpro są o 0,1 V mniejsze, ale przynajmniej wiadomo, że są wiarygodne).
Podczas rozruchu napięcie spada do 8V (mierzone w scanxlpro).
Alternator do naprawy i akumulator pewnie do wymiany.Możliwe ,że nareście skończá się Twoje kłopoty z julká
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Też mam taką nadzieję, chociaż podejrzewam coś poważniejszego niż tylko alternator.
Bo rok temu, gdy to wszystko się zaczęło, padło całe sterowanie klimatyzacji, wszystkie wskaźniki zgasły i za każdym razem palił się bezpiecznik po włożeniu nowego. Potem podobno samo się naprawiło po spędzeniu samochodu kilku dni w ASO, a było to jeszcze przed wymianą akumulatora.
wykres z akumulatora podczas startu rozrusznika...
Powiedzcie mi, co właściwie oznaczają te ciśnienia w MES? Przed włączeniem silnika wszystkie są równe mniej więcej ciśnieniu atmosferycznemu, a po włączeniu silnika dwa pierwsze spadają prawie o połowę. Przecież to bez sensu.
Załącznik 187356Załącznik 187357
Kiedy silnik pracuje na biegu jałowym w dolocie panuje podciśnienie, a więc ciśnienie jest niższe od atmosferycznego.
W miarę otwierania przepustnicy podciśnienie maleje, a kiedy turbina zaczyna tłoczyć powietrze ciśnienie rośnie powyżej atmosferycznego.
Co w takim razie oznacza tutaj Boost pressure? Jeżeli by to miało być ciśnienie doładowania, to w obu przypadkach powinno być równe 0.
Pytam, bo w scanxlpro jest taki parametr typu SCRIPT, który wyliczany jest jako MAP pressure-BARO pressure, więc tam nieraz nawet jest ujemny.
Bingo!
Zrobiłem logi z samochodu zastępczego. Wreszcie dostałem taki z tą samą centralka silnika co u mnie. U mnie podczas ruszania przepustnica (niebieska na wykresie), której podobno nie ma w MultiAir, zamyka się i otwiera.
A w zastępczym cały czas podczas przyspieszania jest otwarta. W ogóle ten zastępczy a mój to niebo a ziemia jeśli chodzi o dynamikę, nawet podczas mocniejszego naciśnięcia gazu w trybie Dynamic aż traci przyczepność, czego u mnie nigdy nie udało się uzyskać.
Tylko co teraz? Przepustnicę już podobno wymieniali.
Mój:
Załącznik 187569
Zastępczy:
Załącznik 187570
Poza tym tutaj wraz z przyspieszaniem ładnie rośnie ciśnienie, a u mnie wykres jest jakiś poszarpany.
Załącznik 187571
co to jest za parametr, APP_D ?... poniżej wykresy z testu OBD, 2000 i 3000 obrotów, alfa G MY2010. u ciebie coś nie tak z przepustnicą, otwiera ale za mało, nie ma siły utrzymać otwarcia i potem spężyna zamyka przepustnicę...
APP_D to pedał gazu, tylko on nie idzie od zera tylko od 19%, ale to szczegół.
A ten test to jest z Giulietty MultiAir?
Bo u mnie (a konkretnie w samochodzie zastępczym) podczas jazdy ze stałymi obrotami 3000 przepustnica jest otwarta na 20-30%. Wzrasta do 80% tylko podczas gwałtownego przyspieszania.
Może więc ten parametr w MultiAir nie dotyczy wcale przepustnicy, bo cytując na temat MUltiAir za Wikipedią: "Przy tym rozwiązaniu, przepustnica już nie jest potrzebna gdyż opóźnienie otwierania lub wczesne zamykanie zaworów ssących, reguluje ilość powietrza wpuszczonego do silnika. Dzięki tej technologii ciśnienie powietrza w komorze wlotowej jest zawsze jednakowe, co powoduje uzyskanie lepszego momentu obrotowego."
- - - Updated - - -
Dzięki, zwróciłem im na to uwagę.
Ciekawostka a propos przepustnicy i MultiAir:
"MultiAir system doesn't function at lower throttle settings. Once you get your foot ~40%-50% down on the pedal, the throttle body opens completely and the MultiAir system takes over full control of the intake events."
W skrócie - po naciśnięciu pedału gazu do 40-50% przepustnica zostaje zupełnie otwarta i zaczyna działać MultiAir.
I to by się zgadzało (w samochodzie zastępczym oczywiście).
Jak byście to zinterpretowali, bo już sam nie wiem co o tym myśleć.
Po kolei:
- logi z ładowania akumulatora podczas jazdy w moim samochodzie - napięcie waha się od 12,5 V do 15 V i spada do 12,5 podczas przyspieszania:
Załącznik 192533
- logi z takiego samego samochodu z ASO - prawie idealna linia prosta, nawet podczas przyspieszania:
Załącznik 192534
- przełożyli ten alternator do mojego samochodu i jest tak (napięcie już nie spada poniżej 13,2V i nie spada podczas przyspieszania, ale cały czas, choć rzadko i na moment rośnie do 15V):
Załącznik 192535
Poza tym przed i po przełożeniu alternatora w moim samochodzie ładowanie akumulatora zaczyna się dopiero po jakichś 2-3 sekundach (przez ten czas jest 12,6-12,8 V, czyli trochę więcej niż napięcie akumulatora). W samochodzie z ASO ładowanie rozpoczyna się natychmiast.
Załącznik 192536
Samochód z ASO:
Załącznik 192537
Mają wymienić alternator na nowy, ale mam nieodparte wrażenie, że to nie pomoże, bo niby dlaczego ten sam alternator daje w takim samym samochodzie raz prawie stałe napięcie, a raz takie dziwne jak u mnie. No i to napięcie 15V, które pewnie jest odpowiedzialne za wykończenie już trzeciego akumulatora w ciągu 1,5 roku.
Może się czepiam, ale jak dla mnie, w takich samych warunkach powinny być podobne wyniki pomiarów (takie zboczenie zawodowe), chyba że warunki nie są takie same i u mnie instalacja elektryczna jest uszkodzona.
zrzuty z MES-a , nic prawie nie widac, podaj biały podkład to będzie lepiej... tutaj masz normy na napięcie z oscyloskopu samochodowego... te twoje załączniki też nie mogę pobrać, może mam trojana, wirusa...
Poprawiłem. Załączniki już można pobrać. Logi są ze scanxlpro, nie z mes, ale co za różnica.
Najbardziej mnie niepokoi, że napięcie spada jednak do 13,2V, wprawdzie nie podczas przyspieszania, ale spada.
Może dlatego, że akumulator jest nowy i potrzeba mniej prądu, ale jednak nie wydaje mi się to normalne.
nie znam tak elektryki giulietty dobrze, ale np. w GT JTS inteligentne regulatory napięcia alternatora posiłkują się elektroniką z body komputera...
No, niestety nie jest inteligentny... W V6 ma IF w regulatorze, ale nie wiem, na ile jest inteligentny. Lubiłam myśleć, że taki jest…
- Czemu nie pokażesz faz. Tam masz może nawet ze trzy tryby dla małych/średnich obciążeń?
Ja tam się nie znam, ale w MES jest coś takiego:
Załącznik 192906
tylko jak odczytac licznik inteligentnych przegrzań ?...
Mniejsza o to, co to jest. Pewnie tak przetłumaczyli. Ale dałem im w ASO zagadkę, że trzeba takie coś zrobić po wymianie alternatora, zobaczymy czy dojdą. ;)
tylko proszę nie zadawaj im pytania "co robi inteligentny regulator napięcia IAM alternatora".