Oprócz tego, że ATE nie zaleca klocków ceramicznych do żłobionych tarcz (czyli np do Power Disc), to reszta - zgoda :)
Printable View
Oprócz tego, że ATE nie zaleca klocków ceramicznych do żłobionych tarcz (czyli np do Power Disc), to reszta - zgoda :)
O patrz a wytrzymały 4- 5 Jastrzębiów i z 20 tysięcy kilometrów i być może do dziś bym na nich jeździł żeby nie zapieczone jarzma i nierówne zużycie
wiele rzeczy się nie zaleca, tak jak np używania ds2500 na ulicy, bo nie mają homologacji - już nie mówiąc o agresywniejszych mieszankach. ale wiele ludzi na tym jeździ i jakoś wypadków z tego powodu za bardzo nie widać...
Jeździłem samochodami na ds2500 oraz ds3000. Ba, moja kobieta jeździ do pracy z ds2500.
Ma on 3 wady:
cena
piszczy na zimno
jest zbyt dobry do jazdy po bułki
Nie jestem w stanie zmęczyć hamulca półgodzinną sesją mając tarczę 255x20 z przodu ;)
Założyłbym się o pół litra że 90% osób montujących BBK nie potrafi go wykorzystać. (Ale ładnie wygląda)
Pytaie: jak rozpoznać który zacisk jest pod tarcze 305 mm? W sensie jak szukam na allegro to nie wiem który jest który. :D
Dziękuję!
A w ogóle udało Ci się już zamontować ten zestaw? Jeździsz już na nim?
Tylko przymierzyłem. Puki co wakacje na głowie a nie auto :)
Napisane z komóreczki!
255X20 z przodu? W czym takie wielkie heble? :)
Mi się udało zajeździć seryjny zestaw, ale już po założeniu Ferodo DS problemu ze skutecznością nie ma. Chociaż gdyby na Ułężu były 3 pętle za jednym razem to mogłoby się skończyć bardziej fioletowo-tęczowo
Co do hamulców, to Mazda 626 2.5V6 miała idealnie dobrane hamulce - 258x22mm. 30 kilometrów na pełnym ogniu i trzeba było wyrzucać spadochron i kotwicę. A w ferodo odpadła okładzina od blachy
Wysil się to znajdziesz, a jak się nie chce to ma takie w MR2.
Ja nie jestem w stanie zarżnąć na torze 312 z S3 i 288 w Alfie- wcześniej pisałem co tam siedzi
Ten tu zestaw to jedyna alternatywa,z tym że do auta matki nikt sportowycxh klocków nie robił to i tak dupy nie urwie
I sie z Culmenem zgadzam w 100%, BBK 90% ludzi montuje dla wyglądu- ostatnio jeden pan na forum A3 założył na przód 4 tłoczki z tylej osi Cayenna i teraz najlepsze hamuje to gorzej niż ten biedny jeden tłoczek standardowy co siedział w tym Niemcu
Ponieważ ja niedługo będę potrzebował większej hamowni to z jednym panem pisałem i kurde ponoć robi auta do sportu, a doradza ładować największy zestaw jaki się da. Sorry, ale to coś nie tak;) Rozumiem ze się chce jak najwięcej zarobić, ale kuśwa bez przesady
Co do tylnych z Cayenne to jest cały elaborat o tym na racingforum :) i potwierdzam. Seryjnym wozem (155 koni TS) nigdy nie zagotowałem seryjnych hamulców (najpierw brembo + brembo , potem był miks mikoda + ebc - hamowało lepiej ale hałasowało okrutnie) a teraz 330x32 z GTA jestem zdania że do serii 284mm tarcze są wystarczajace IMO powyżej 200 koni tam musi być coś większego, bo jednak taki wóz bez większej zadyszki zrobi 0-150-0-150-0 w krótkim okresie czasu i standardowe hamulce bankowo by się spociły - mówię oczywiście o jeździe cywilnej ;D
Wurce mają heble mieszczące się w 15" więc oczywiście to nie jest tak że im większe tym lepsze.
Panowie ... przestańcie pieprzyć o heblach z innych aut bo za pewne autora jak i mnie to g.obchodzi. Temat dotyczy wymiany 286 na 305 bez modyfikacji jak przy Brembo. Dziękuję.
Właśnie dlatego zdziwiło mnie to że jegomość, który chwali się robieniem układów do sportu chce mi ładować największy zestaw jaki wlezie pod felgę. W skrajnych przypadkach bywało już tak że heble były za duże, Wójcik nam o taki RS5 opowiadał.
Kocham takie merytoryczne wypociny
Ja wiem że cię to gówno obchodzi, a obchodzi ciebie że do tego zacisku założysz nie więcej niż Ferodo Premier, bo nima nic mocniejszego .
Tu swoje wrażenia po montażu przelejesz na słowo pisane i zapewne usłyszymy że jest niewiarygodna poprawa w stosunku do serii, a jak dla mnie poprawy będzie całe gówno- jak to trafnie ujołeś
Akurat kolego zrobię pomiary siły hamowania na SKP. Wyjdzie wtedy prawda o mocy hamulca. Zresztą jeżeli 286 jest wystarczająco to dlaczego w Doblo można kupić było "wzmacniane"??
A ty sprawdziłeś jaką różnicę w mocy hamowania daje te twoje sportowe zestawy? Mierzyłeś różnicę termiczną?
Nie nie mierzyłem, a co da to twoje mierzenie, wytłumacz mi to????????
Po mojemu nic ci to nie da, poza świadomością że masz zajebiste heble według ciebie, dla mnie ten sam test będzie oznaczał coś zupełnie innego, a teraz odgadnij z jakiego powodu????
Może tak po kolei opisz w punktach jak wygląda ten test
Tam były znaki zapytania, kultura nakazuje się odnieść do pytań :P
Skoro jesteś tak mądry, że porównujesz klocki torowe z drogowymi dupnej firmy to bym się czegoś nauczył
Ale tak ogólnie twoim zdaniem można załadować większe zaciski i tarcze i nie ważne jaka marka, może być mikoda i ABE i będzie poprawa w hamowaniu, bo współczynnik siły hamowania na ścieżce diagnostycznej będzie większy???????????
To się grubo mylisz
jedź na skp i tylko w to wierz, tu nikogo to nie interesuje. a jeśli nie rozumiesz, że do auta dostawczego, które załadowane waży dużo więcej niż wszystkie auta tu wspomniane, a też często bywa przeładowane, warto czasem włożyć większe hamulce dla bezpieczeństwa - to nie masz co się udzielać w dziale tuning.
Panowie temat dotyczy założenia wiekszych hamulców do auta(w tym wypadku jednotłoczek z doblo). Sprawdzanie na SKP hamulców po upgradzie jest tak samo mądre jak sprawdzanie amortyzatorów po założeniu gwintu ( w jednym i drugim wypadku wychodzą pierdoły i nie warto się nad nimi skupiać). Sama rozmowa o słuszności założenia dużej tarczy jest dla mnie jak najbardziej dopuszczalna w tym temacie wiec tego wywalać nie zamierzam, resztę a już szczególnie zwracanie się do inny per "kretynie" będę wywalał i nagradzał punktami.
Czy różnice widać po założeniu dużych hamulców - tak, w jedną lub w drugą. Skuteczność całego układu hamulcowego zależy od całości (średnica tłoczka pompy hamulcowej- średnica tłoczka zacisku odległości klocka od środka tarczy etc etc.) jedno jest nie dyskusyjne w tym wszystkim, pojemność cieplna takiego układu z tarczą 305x28mm jest napewno dużo dużo większa i jeśli proporcja średnicy pompy hamulcowej do średnicy tłoczka(tłoczków) zacisku jest zachowana to taki układ musi lepiej hamować i to też jest bezdyskusyjne. Kylo podał przykład sytuacji gdzie tylni zacisk z prosiaka zaburzył ten stosunek i wyszło gorzej niż w zamierzeniu i taki układ będzie gorzej hamował mimo posiadania większej pojemności cieplnej.
Jest jeszcze parę innych aspektów, zwiększenie mas nieresorowanych czy zmniejszenie żuzycia BBK w jeździe codzienniej (na dużo dłużej starcza taki hamulec w km )
Jeszcze sprawa odczuć dochodzi - przy zmianie średnicy toczka czyli jakby przełożenia - może być krótszy skok pedału hamulca i subiektywne wrażenie lepszego "łapania".
Ale generalnie jeśli ten upgrade jest tani to pewnie coś pomoże, byle tarcze i klocki w miarę przyzwoite były faktycznie dostępne na rynku. Zakładając że te same klocki typu premier by szły na mniejsze hamulce i te same premiery na większe - to te drugie później się przegrzewać będą i później zmniejszać się będzie wsp. tarcia. Choć im dalej w las tym więcej drzew i temat jest szeroki (balans przód tył, opony, zawieszenie, masa wirująca, nieresorowana itd. itp.).
Teddy akurat pomiar siły hamowania jest dość rzetelny i odzwierciedli różnicę między 286 a 305. Reszte wytłumaczyłeś jednak inni tego nie potrafią zrozumieć.
Lepiej dołożyć listwę z laguny do zderzaka ... przecież super będzie jeździć.
Napisane z komóreczki!
taki pomiar nie jest w ogole rzetelny, a to z tego powodu ze mieszanka standardowa ma swoje wlasciwosci najmocniejsze na poczatku, natomiast te ktore my uzywamy zaczynaja najlepiej pracowac w momencie gdy twoje juz schodza, wiec jak to porownywac?
A raczej zaden diagnosta nie pozwoli ci na zrobienie serii 15 przyspieszen i hamowan z 100 km/h
poza tym jakie tarcze zalozysz??
brembo trzyma parametry do nie mam pojecia jakiej temperatury, ale po jednym kolku chodzacym mialem 380 w alfie i 420 w niemcu to w momencie jazdy bylo ponad 700 zapewne, mikody jak zobacza 500 to same ze strachu sie wyginaja
i jeszcze jeden przyklad na to ze pomiar na SKP- jak zakladasz zawias sportowy to zadko kiedy ma on skutecznosc na sciezce powyzej 60% nowy. Czyli wedlug SKP do wywalenia
99% ludzi odzczuwa poprawę po założeniu BBK
Pozostaje zapytać czemu:
Bo wymieniło płyn z 10 letni na nowy?
Bo wcześniej miało zjechane klocki i tarcze i zmieniło na nowe? ( A kto wywaliłby świeże?)
Bo zaciski są zregenerowane i tłoczek i klocek działa "poprawnie"
Bo wydał xxx PLN więc musi działać lepiej!
I tak twierdzę że siłę hamowania w większości przypadków limituje opona ;)
Nie mam żadnych problemów ze zblokowaniem dogrzanych semi (bez ABSu) nawet po 15 min katowaniu.
[Tarcza 255x20]
Większy hamulec założony. Między zaciskiem a ciężarkiem do wyważania zostału kilka milimetrów luzu. Przy okazji założyłem nowe przewody w oplocie ( i tak trzeba było dać nowe).
Załącznik 205459Załącznik 205460Załącznik 205461Załącznik 205462Załącznik 205463Załącznik 205463
A co do klocków lepszych od Ferodo Premier (które moim zdaniem nie są wcale dobre), to da się założyć do tego zacisku klocek Ferodo z sensowną mieszanką. Oczywiście po niewielkiej modyfikacji czyli tylko do poruszania się po torze.
premiery to byl przyklad, bo wiekszosc uznaje je za dobre.
Na ty forum chyba tez pisalem co w moim aucie sie z nimi stalo- material klocka oderwal sie od podstawy przy hamowaniu i juz nigdy ich nie zaloze po tym zdarzeniu
imtm ... jaka felga?
Napisane z komóreczki!
To jest 16 cali, sądząc po wzorze.
Fajnie wyszło i do 16tki się mieści w odróżnieniu od zacisku z Punto Abartha. Dystans tam był potrzebny jakiś ?
Co do Premierów - ja się gdzieś spotkałem ze stwierdzeniem że są różne premiery (inne symbole) . Na ile w tym prawdy ? - nie wiem. Z hamulce.net brane były zawsze ok. Ale i wozy na nich cywilnie użytkowane.
Żadne dystanse nie są potrzebne. Zestaw jakby był dedykowany do tego samochodu:) Pierwsze wrażenia pozytywne ale do pełnej oceny poczekam aż się dotrą jak należy (na 100% będą dotarte po torze w Kielcach :) ). Do tej pory jeździłem na DS Performance, także jakiś punkt odniesienia będzie.
A felgi mam 16" z seryjnego wyposażenia.
A co do lepszych klocków, po delikatnej korekcie pasują np. FDS1641 czy też FCP1641H. DS2500 powinno wydać (żeby nie było zbędnej gównoburzy jest to rozwiązanie na tor). Generalnie coś co pochodzi z zacisku FN3-57 "prawie" zawsze pasuje - kwestia wysokości okładziny.
Jutro zobaczymy co to warte ;)
Tak jak mówiłem zastanowię się jeszcze bo ta standardowa wielkość styknie, a akurat w tym aucie nie mam zamiaru robić więcej kunia
Mi się raczej ABS nie włączał z tego co kojarzę na pierwszych 3 pomiarowych, na ostatni wszystko wyłączyłem i pulsacyjne hamowanie było:)
P.S. Sorry że zmyliśmy się przedwcześnie bez podania dłoni, ale droga daleka, a że chyba nic nie ugraliśmy to nie było na co tracić czasu
imtm ale jak oceniasz generalnie? Czuć dużą różnicę w stosunku do 284?
Szczerze to wczorajsze warunki tak naprawdę nic nie pokazały, aura była tak łaskawa ze nawet klocki nie za bardzo chciały załapać temperaturę roboczą. A nie sorry, dwóch panów w mojej na szkoleniu w lesie robiło odpoczynek, bo im się chyba przegrzały :confused:. Za bardzo tego nie rozumiem, bo wtedy na tarczy nie było nawet 270 stopni
Najwięcej pokazały opony, a imtm miał Sport Maxxy RT- czyli najlepsze drogowe opony na deszcz jakie do tej pory widziałem
Ale jak popatrzyłem na całokształt to taki swap będzie nie gorszy od zabawy w Brembo 4 tłoczkowe, a jest dużo łatwiejszy, tańszy i skuteczność hamowania mimo jednego tłoczka będzie niewiele gorsza w momentach awaryjnych lub przy pałowaniu
Tak wiec jak ktoś nad Brembo i zabawie w dystanse itd. się zastanawia to to jest naprawdę porządna alternatywa
Super rzeczowy post :) Dziękuję!:)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Kylo, jak jeszcze było sucho to można było trochę te hamulce pomęczyć w lesie. Gdyby jeszcze było 5 szybkich przejazdów w górę w i w dół to wtedy by się okazało czy jeszcze byłoby czym hamować.
Moim skromnym zdaniem, zestaw który założyłem w zupełności wystarcza do tego samochodu (pewnie i tak założę DS2500, bo lubię agresywniejszą pierwszą reakcję na hamulec). Jak ktoś nie zamierza upalać samochodu na torze Poznań, lub uczestniczyć w wyścigach górskich, to pchanie się w duże Brembo jest chyba tylko dla wyglądu.
Zaciski od Doblo to niezła alternatywa dla kogoś kto akurat ma do zrobienia zaciski/tarcze i niewielkim kosztem chce założyć lepszy hamulec.
Minusy - większa masa nieresorowana (około 2 kg na koło), na zimę nie da się założyć 15" stalówki.