Ale to przecież nie o „długość” skrzyni chodzi, tylko o zestrojenie konkretnego silnika i konkretnej skrzyni. Na tej zasadzie można narzekać na benzynę, że w dieslu ta sama prędkość autostradowa przy niższych obrotach...
Printable View
Dzięki wszystkim za odpowiedz :)
Mam kolejne pytanie: w jeździe miejskiej, oraz pozamiejskiej jak sie jedzie normalnie delikatnie bez szaleństw temperatura wody na wskaźniku pięknie stoi na 90, ale gdy da jej sie przez chwile w palnik czyli pojeździ ostrzej na wysokich obrotach to od razu po paru sekundach temperatura na wskaźniku spada z 90 do ok 75, po czym gdy zacznie jechac sie znowu delikatnie nie kręcąc wysoko silnika wraca do tych 90 i ładnie trzyma. Temperaturę oleju wskazuje ok, nie ma żadnych anomalii, pokazuje jakos ze 100 cały czas podróżując. Co to moze byc?
Btw przeczyscilem dzisiaj oba elektrozawory, robota łatwa i przyjemna :) oraz skasowałem blad p0011, bede obserwował czy pokaze sie znowu, to wtedy je zmienie juz.
Ok, gdzie taki można dostać i po ile? byłbym wdzięczny za linka, badz ewentualnie symbol tego termostatu, wymienny jest sam wkład czy to jakas całość z obudowa? łatwy dostęp do niego, czy ciezko zmienić?
Witam.
Tak czytam na forum o tym rozrządzie, że jezeli wymieni sie sam łańcuch bez wariatorów, to później to się może zemścić i w niedalekim czasie czeka kolejna wymiana rozrządu ale juz wraz z wariatorami, ok rozumiem, ale mam pytanie czy to samo tyczy sie elektrozaworów, czy jeżeli wymienię sobie teraz same elektrozawory, a np za rok bym chciał zmienić rozrząd lub po 10, 20 tyś km, to czy elektrozawory też trzeba wymieniać ponownie, czy nie mają takiej powiązanej zależności w zużyciu ze starym rozrządem jak łańcuch z wariatorem?
I jeszcze takie coś:
Wyczyściłem elektrozawory, błędu już nie wywala, ale zdarza mu się poszarpywać w zakresie obrotów 1,5- 2,5 tyś najbardziej odczuwalne 2 i 3 bieg oraz jak zimny po odpaleniu delikatnie obroty pofalują przez kilka sekund.
Czy to jednak już czas ich wymiany i one powodować mogą szarpanie? czy cos innego?
Po podpięciu do kompa zero jakichokolwiek błędów.
EDIT: dodam, że na biegu jałowym faluje (faluje może za mocno powiedziane, po prostu co kilka sekund potrafią delikatnie obroty na chwile podskoczyć i spaść), gdy chodzi na "ssaniu" i dzieje się to tylko po nocy jak jest zimny, gdy się troche zagrzeje i obroty spadają do tych 850 nie ma już najmniejszego problemu, nic nie skacze, nic nie faluje, to samo jak się odpala już w ciągu dnia, gdy wcześniej jeździłem, nie ma problemu z tym.
To może być związane z elektrozaworami. Nie musisz ich wymieniać z każdą wymianą rozrządu, tak samo jak wariatory. Te są raczej bardzo żywotne i jeśli nie będą głośno pracować lub dawać objawów nieprawidłowej pracy to bym się ich nie czepiał z uwagi na spory koszt wymiany. Elektrozawory to 1/4 ceny wariatorów.
Rozciąganie łańcucha oczywiście można powiązać z nieprawidłową pracą wariatorów, ale w głównej mierze to zaniedbania olejowe przyczyniają się do ich usterki i raczej trudno zdiagnozować ich stan.
Miałem problem z elektrozaworem, co jakiś czas wywalał mi błąd p0010 i p0011, po przeczyszczeniu (zasyfiony jakby pyłem węglowym) błędy odeszły w zapomnienie ale mam identyczny problem co Lukasq, czyli poszarpywanie w dolnym zakresie obrotów oraz dodatkowo na zimnym silniku występują falujące obroty. Czy zakup nowych elektrozaworów będzie lekarstwem na wspomniane objawy:confused:
Witam
Panowie, szukam wtyczki do elektrozaworu, moja okazała się nadłamana i ma naderwany jeden przewód.
Szukam tego w sieci, ale nie mogę znaleźć, może ktoś pomoże? :(
Oraz szukam felg aluminiowych 17 cali, na upartego 18 max, dedykowanych do 159, najlepiej oryginalne, jakiś ciekawy wzór.
Przepraszam, że tutaj, ale w dziale giełda nie mogę jeszcze pisać ze względu na wymogi regulaminu...
Panowie, szybkie pytanie:
http://www.ebay.com/itm/2006-14-GM-I...xW6s-z&vxp=mtr
Czy z podanego wyzej linka elektrozawory bedą pasować na 100% ?
Z góry dzięki
Tak, numery się zgadzają.
Ok, dziękuje :)
- - - Updated - - -
To jeszcze jedno pytanie, wariator z tego linku:
http://www.ebay.com/itm/06-10-Chevro...wAAOSwuMFUkIbA
według numerów chyba ok ? ktos tu wrzucał zdjęcie wyjętych wariatorów ze swojej alfy, to chyba taki numer miały, ale pytanie czy oba wariatory są takie same, mają te same numery?
To wariator na wałku ssącym.
Wariator na wałku wydechowym ma numer 12621505.
Ok czyli podsumowując:
Elektrozawor na ssacym nr. 12655420
Elektrozawor na wydechowy nr. 12655421
Wariator na ssący nr. 12578515
Wariator na wydechowy nr. 12621505
Tu jeszcze pytanie, bo na forum ktos wrzucił zdjęcia obu wymontowanych wariatorow i miały numer 12578515 i 12578516, czy te powyżej sa napewno dobre?
Mam możliwość zamówienia z USA, na adres koleżanki, która przebywa teraz w stanach i mi to przywiezie albo wyślę, bo sprzedający duzo za wysyłkę sobie liczą.
Elektrozawory kupuje napewno, zastanawiam sie jeszcze czy nie kupić wariatorow na zapas niech sobie lezą jakby rozrząd sie kiedys odezwał do wymiany, bo poki co nie mam błędów od rozrządu wogole tylko od zaworu na wydechowym.
Jakby nie patrzeć kupując te części w USA mamy bardzo duża oszczędność, bo same elektrozawory wychodzą nas ok 350zl za 2szt, gdzie w Polsce za jeden trzeba dać ok 500zl.
Jako podsumowujący post na temat rozrządu do jts jeszcze jedno pytanie:
jaki nr zestawu rozrządu na:
główny: FAI tck ???
na dolny: FAI tck ???
oczywiście na glowny bez kół bo jest tańszy, a koła i tak nie pasuja.