niby 120tys. ale cos mi się wydaje że nie do końca.
Skóra i automat ... brak sensora deszczu, lusterko zwykłe... generalnie dziwna wersja :/
Printable View
niby 120tys. ale cos mi się wydaje że nie do końca.
Skóra i automat ... brak sensora deszczu, lusterko zwykłe... generalnie dziwna wersja :/
Kolega superalfa z Częstochowy ,który handluje alfami niezbyt dobrze wypowiadał się o skrzyniach q-tronic ,konkretnie o ich eksploatacji powyżej 100 kkm.
Zainteresuj się egzemplarzem kolegi Enemy z forum159.com ,zamieścił w naszym bazarze ogłoszenie ,krajowa , z symbolicznym przebiegiem i za rozsądne pieniądze
http://www.forum.alfaholicy.org/samo...ts_2006_r.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-nav...C14879061.html
koledzy ogladał tą sztuke ktoś ??
Byłem w niedziele rano... gość mi powiedział że w sobotę o 18stej wziął zaliczkę i auto teoretycznie sprzedane. Rzuciłem tylko okiem ale nawet obejrzeć się nie dało. A dzwoniłem w sobotę o 16stej i było do sprzedania - no cóż mówię :/
Dziś dzwonie ( bo ogłoszenie wisi ) a gość mówi że do sprzedania. Ja sie pytam co z zaliczką a koleś że to dla znajomego, który chciał w leasing ale w BIKu są itd itp.
Ktoś może z Was oglądał to auto bliżej ??
będę wdzięczny za info
[QUOTE=karmal;384544]http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-nav...C14879061.html
koledzy ogladał tą sztuke ktoś ??
Karmal ,zapytaj sprzedającego czy zgadza się na inspekcję auta w ASO na twój koszt ??
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C14879820.html
jutro po tą jadę ;-)
z salonu, serwisowana u nich i u nich kupiona, jeden wlasciciel.
pelna historia, wymieniany rozrzad przy 181 000, wymieniana turbina przy 119 000, malowany zderzak przedni i tylni i jeszcze jeden element.
Wahacze przednie wymienione - górne.
Zobaczymy co to bedzie....
tylko strasznie szybko ktos rozwalił turbo.
Przyprowadziłem moją Bellę z Poznania :) jest piękna !!
Lakier wszędzie oryginalny, wszystko było robione w serwisie bo serwis był właścicielem auta a autko było w długoterminowym wypożyczeniu u osoby prywatnej.
Wszystkie wymiany, naprawy itd itp. były po stronie serwisu ( także kosztowo ). Klienta żadne koszty napraw czy przeglądów nie interesowały. Wszystko było robione w serwisie :) Autko ma pełną historię co, kiedy, gdzie i dlaczego.
Chodzi jak marzenie.
Trasę z Poznania do Częstochowy bardzo przyjemnie wspominam.
Spalanko 5,5 litra na 100km !! Max predkość to 140km/h bo przede mną jechał kumpel moim focusem wiec nie dało się szybciej jechać.
Ale przy takiej jeździe spalanie rewelacja!!
Dodatkowo maglownica była wymieniana niedawno - jest jeszcze nie ubrudzona :)
Zażyczyłem sobie szczegółowego badania podwozia - na mój koszt.
Zawieszenie idealne. Amorki super, wahacze ok, całe zawieszonko świetne. Wydruki z kompa to potwierdzają.
Wyszło tylko że jedno koło hamuje inaczej niż drugie ale może dlatego że troszkę stała na parkingu - koło lusterka była pajęczyna :)
W środku super zadbane.
Nie działa mi tylko zapalniczka :( Niestety zczaiłem to jak wyjechałem już z serwisu i chciałem podłączyć CB Radio :/
Sprawdzałem bezpiecznik i jest OK - nie wiem co to może być.
Także już w profilu mogę sobie napisać dane autka - :))))))))))))
Gratulacje !!! Niech Ci służy bezawaryjnie
P.S.
Czyli ,że ona w jakimś leasingu latała??
Czy ktoś z posiadaczy AR159 mógłby podać jaką jego Alfa ma szerokość z lusterkami? ;)
w katalogach jest podane ok 183cm, ale jest to chyba rozstaw "blach" bez uwzględnienia lusterek..
Z tego co pamiętam, to ok. 2030 mm.
Hej
wiem, że wątek stary, ale jest "zebrany" w przyklejony "Zamierzasz kupić 159, Brerę lub Spidera? Potrzebujesz porady? CZYTAJ!" (porusza zakup alfy 159/Brera/spider). chciałbym uzupełnić go o to, co sam wyszukałem na temat, co wstępnie sprawdzić przy zakupie używanej alfy 159, kiedy ze sobą nie mamy doświadczonego alfa-maniaka, ale nie chcemy (jeszcze) jechać do ASO celem dokładniejszego trzepania auta (chodzi o przedwstępną weryfikacje modelu)
Oto moja lista, co mozemy sprawdzic sami (wybieram się powoli na zakup 159SW w JTDm, więc kompletuję sobie):
- sprawdzic, czy nie zjada wewn strony opony (ustawienie geometrii przodu i tyłu) - zjadanie to geometria do sprawdzenia, ewentualnie wahacze do wymiany (ASO sprawdzi)
- sprawdzic gumy maglownicy (przegub kulowy) oraz calego mechanizmu skretnego (czy nic nie wycieka, czy nie slychac skrzypienia przy skrecaniu przy malej predkosci
(jak stara wersalka <- to znalezione tu na forum :-) )
- pompa wspomagania (czy nie buczy po rozgrzaniu auta i czy nie zatarta)
- czy sa luzy na kole lewo/prawo - reka ruszając koło, nalepiej sprawdzac lub na "trzepakach"
- co sie dzieje przy 1800-1900 obr/min lub przy 2700-3200 przy delikatnym przyspieszaniu (nie powinno rwac) - 1/2 bieg - moze to byc EGR/klapy wirowe
- rzucic okiem na listwę sterującą klapami wirowymi (czy nie poci się, dymi po odpaleniu, przy dodawaniu gazu powinna pracować - jak spadła, to kolektor do roboty)
- na spodzie obudowy rozrzadu, czy cieknie pompa wody
- Dwumasówka - jeżeli przy gaszeniu auta słychać wyraźne, metaliczne telepanie z okolic sprzęgła, a nie słychać tego, jeśli auto zgasi się
z wciśniętym sprzęgłem - to jest to objaw kończącej się dwumasówki.
- spasowanie zderzaków, drzwi, sprawdzenie przedniego pasa, tylu - najlepiej mieć miernik grubości lakieru i obleciec auto (jak nie, to zrobią to nam w ASO) - tak nawiasem, to sam rozwalony i wymieniony zderzak nie powinien robic wrazenia, poniewaz moze sie tak zdarzyc, ze byla niewielka stluczka (przy 10-15 km/h) - poszedl zderzak, czy obrysowany zostal o jakis murek, a pas przedni/tyl moze byc nietkniete (nie mowiac juz o podluznicach) - zawsze to mozna zbic cene, ale cieszyc sie, ze nie bylo gorzej :-)
PS: czy szanowni koledzy dodaliby jakąś pozycje z cyklu TTTMM (Ten Typ Tak Może Mieć)?
witam jako ze od niedawna jestem na forum witam wszystkich jestem na etapie poszukiwań 159 znalazłem cos takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C25843056.html jakie robi wrażenie przymierzam sie do tego autka macie jakieś pierwsze wrażenia
hej--ja też miałem wczesniej 156 2,4 JTD i silnik był idealny- czasami na wyświetlaczu świeciło sięjak na choince ale silnik nigdy nie zawiódł a miałjuż 240tyś km !!!!także im mocniejszy tym lepiej- ja teraz kupiłem ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16v Turismo moc 150KM i jestem bardzo zadowolony- chociaż 156 w spalaniu była lepsza mimo że 159 ma 6 biegów,,,,Awaryjność- raczej udane jest to auto- jakieś plastiki np, dziśodkryłem przy szybie że sięodkleiły- ale to drodbostki, hamulce, sprzęgło , zawieszenie działąjąwyśmienicie- póki co wszystko działą świetnie- i nareszcie chyba udało im się zapanować na elektroniką któa szalała--a podnośnik szyby tyl;niej działa ale np, szyba nie ouszcza sięz nią- zauważyłę mniedawno ,,może uszczelka za sztywna- nie wiem,,poza tym - POLECAM .....Wczęsniej miałem też audi A6, A4 z 2006 i 2005 roku i ( A4) jużz tym dużym grilem i powiem Ci że nawet nie ma co porównywać- komfort, moc,,i wrażenia nieporównywalne----i w Audi ślinik mało coi nie eksplodował a miał 160tys przejechane- klekotało wszystko łacznie z zawieszeniem,,,
maxit, tutaj jest mowa o tym samochodzie z radomia: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ar159-136.html
z Radomia to nie polecam, chińskie zupki to tak ale nie alfy
Masz na mysli ten punkt holtop? Mozesz podac jakies konkrety na co u nich uwazac?
szukam i szukam i nic ciekawego
W linku który podałeś nie znalazłem tego ogłoszenia, chyba że to było jedno z tych wygasłych.
Dla zainteresowanych VIN tego auta to ZAR93900007152025, zdekodowany tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...nr_vin-89.html
Przy okazji tego VIN-u co według was mogło być przyczyną napraw jak poniżej:
Data interwencji Usterka Numer kampanii Opis Km Gwarancja
2010-06-11 1088C141 POMPA WODNA SILNIKA 61350 Tak
2010-06-11 1016B101 GlOWICA GóRNA SILNIKA 61350 Tak
Witam, jak w tytule, w najbliższym czasie myślę o alfie, sprzedałem a6 avant 1.8T z 2000 i teraz myślę o 159 ale raczej jtdm, audi dało po kieszeni więc benzyna odpada. Jeżeli ktoś w okolicy ma komis oferujący 159 to będę wdzięczny za opinie i linki do konkretnych egzemplarzy. Wiem że bardzo ciężko kupić w pl dobre auto, sam audi kupiłem w szwecji bo miałem dosyć jazdy po pl i oglądania szrotów, po alfę niestety nie pojadę tam bo są rzadkością, większość benzyny i w dodatku cho;ernie drogie.
Poszukuje Sportwagon, najlepiej ze skórą, silnik 1.9 150km ( podobno najlepsze rozwiązanie ) auto raczej do podróży niż do szaleństw, w miarę najbliżej świętokrzyskiego ale jak będzie warto to pojadę dalej :)
Mogą być linki i komentarze na PW lub mail bez znaczenia, byle były wiarygodne, na pewno auto na które się zdecyduje pojedzie do serwisu przed zakupem, bo wole parę stów odżałować niż potem tysiące wsadzić w doprowadzenie auta do stanu użytku.
Ps. budżet to ok 23tys
Dzięki za wszystkie namiary i pozdrawiam alfaholików :)
flo333 - powiem Ci, iż oglądałem ostatnio kilka sztuk 159 SW 1.9jtdm i do 25 tysiaków ciężko dostać egzemplarz w który nie trzeba włożyć lekko 5 koła. Możesz w tej cenie dostać z początku produkcji i z najuboższym wyposażeniem i najsłabszym silnikiem Jtdm - 120km, ale szału nie ma. Ja odpuszczam poszukiwania 159 w tej kwocie, bo to szkoda kasy i nerwów na oględziny kolejnych igieł. Jak chcesz taką 159 sw z 1.9jtdm 150km z 2007/8r. i zarejestrowaną w PL to lekko 30 tysiaków trzeba mieć.
A daj spokój majster niektórym ludziom nie przetłumaczysz, pokupują tacy Alfy za śmiesznie niskie pieniądze i potem narzekają, że się psują. A wogóle czego to się przesiadać do innej marki jeździć Audi i tyle :)
szykuj 30 tys
Majster dzięki za odpowiedź, domyślam się że jednak 30tys będzie trzeba wyłożyć na taką alfe, a kolega sebek niech nie będzie taki zarozumiały, gdybym chciał audi to bym nie sprzedał lub poprostu kupił następne młodsze z innym silnikiem i na pewno nie zaprzątał sobie i komuś głowy o 159, lecz tacy jak sebek nie potrafią zrozumieć ludzi którzy nie wygrali w totka i wyrzucą 20-30tys w błoto.
A więc majster powiedzmy że byłbym w stanie wyłożyć 30tys, czy z taką sumą jest warto zwrócić uwagę na egzemplarze pojawiające się na naszych moto-portalach? czy może szukać opcji wyjazdu po takie autko? Z doświadczenia wiem że na naszym krajowym rynku bardzo ciężko znaleźć coś wartego uwagi i przez to piszę tutaj, bo polskę zwiedziłem już poszukując poprzednich aut które miałem a i tak kończyło się to wyjazdem za granicę zazwyczaj. Lecz myśląc o droższym aucie i mniej popularnym zakładam że u nas też można coś znaleźć, jeżeli się mylę to mnie poprawcie, sam sprzedałem kilka poprzednich i sądzę że nabywcy byli zadowoleni z zakupu ponieważ zawsze wszystko wymieniam na czas i przy sprzedaży informowałem o potencjalnych defektach.
- - - Updated - - -
Ktoś może jest po oględzinach tych egzemplarzy?
http://allegro.pl/alfa-159-1-9-jtdm-150-serwis-skora-oryg-przebieg-i4031726596.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-skora-navi-serwis-lift-zadbana-C31376985.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-navi-skora-xenon-full-idealna-C32287514.html - ta by odpowiadała najbardziej :)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-jtdm-jasne-skory-klimatron-C31971390.html - ale to jednak 120KM czy może jednak warto?
Proszę o odpowiedzi osób które te auta oglądały lub mają możliwość ich weryfikacji, nie potrzebuję prywatnych opinii na temat ogłoszenia typu "ta fajna albo ja to bym tą brał" itp. po prostu te auta są dosyć daleko ode mnie i wcześniej wolałbym znać wiarygodne opinie osób postronnych.
Nikt tu nie zagląda? czy po prostu żadne z tych aut nie jest w waszych okolicach? Jednak ciężko będzie z podjęciem decyzji co kupić :(
Ja powiem ci że 30 tysi to minimum. Jak chcesz skóry i wielofunkcyjną kierownice itd.
Sam jestem od kupna 2 tygodnie, i coś tam mi się trafiło i są wyjścia 2 z mojego doświadczenia.
1.Kupujesz coś 24 tysie + wkładasz kolejne 7,8 na doprowadzenie do stanu używalności. + koszty rejestracji OC,AC opłat.
2. kupujesz ten sam rocznik za 35 tysi w stanie używalności. i dokładasz 2 tysie do pierdół i opłaty.
Ja szukałem od października 2013 mamy marzec 2014 i po prostu zmęczyło mnie szukanie takiej idealnej bo szukanie kosztuje a i tak nie znajdziesz bo zawsze coś będzie nie tak. Każda wycieczka to 1 tyś. w moim przypadku 3-miasto --> Wrocław itp... w końcu kupiłem nie bitą, ale przygodę miała, ale z udokumentowanym przebiegiem i wymienionym dwu-masem - sprowadziłem.
Kupiłem z wyposażeniem takim jak chciałem, niestety mechanicznie sporo poprawek z którymi się pogodziłem i postanowiłem je ponaprawiać.
W przyszłym tygodniu najważniejsze będą zrobione: -4k wahacze przód, rozrząd, może jeszcze wymienię poduszkę pod silnikiem, i mała poprawka lakiernicza się szykuje. Cóż nawet Niemcy nie sprzedają aut którym nic nie dolega.
Ale przynajmniej wiem co mam zrobione odkręciłem dużo rzeczy żeby po prostu przejrzeć stan auta, i zdiagnozować co do wymiany co nie i czy dokumenty i faktury są autentyczne - i śą.... na szczęście.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Dzięki, czyli jednym słowem większość ogłoszeń to pic na wodę i szukanie laika który to połknie i kupi? :) Chyba jednak sobie odpuszczę kupno auta w kraju, mam możliwość sprowadzić ze Szwecji i tak chyba zrobię ale ciężko będzie mi tam kupić taką alfę bo są mało popularne, drogię i zazwyczaj większość samochodów tam to benzyny bo diesel drogi w opłatach więc jeśli się trafi to przebieg odstrasza, wiem bo już kilka aut przywlokłem ale za to gwarantowany stan przebieg i historia, jedynie trzeba unikać turasów, oni lubią czasem coś przyczarować żeby ładniej wyglądało i klient wziął.
Ps a oglądałeś którąś z tych co ja wymieniłem? żebym na darmo nie jechał gdybym stwierdził że może jakieś obejrzę i coś wybiorę :)
hej,
od tego jest mega watek zakupowy o ar 159/brera. Tutaj to jedynie hobbysci zagladaja :P
Jak lubisz długie wycieczki z wielką niewiadomą, to można kupować nawet w Azerbejdżanie ;)
Niestety zasada przy zakupie auta używanego jest jedna i niezmienna od lat. Jeśli nie jesteś "z branży" - czyli jesteś zwykłym, jednorazowym kupującym - to na 95% jeśli kupisz tanio, to resztę dorzucisz w serwisie. Pozostałe 5% przypadków to kwestia farta w życiu. Są ludzie, co kupili "w ciemno" i są zadowoleni ;). I tu nie ma znaczenia, czy dokonasz zakupu w Polsce, w Niemczech, we Włoszech, czy na Sycylii. We wszystkich europejskich krajach działają firmy zajmujące się handlem samochodami używanymi i wszędzie handel wygląda podobnie.
Najmniej problemów będziesz miał kupując auto w Polsce od firmy - z prostego powodu - chroni Cię ustawa konsumencka. Oczywiście warunkiem jest, że firma nie jest założona miesiąc wcześniej, ale to akurat łatwo sprawdzić (bo jak szybko się pojawiła, tak szybko możne zniknąć). Najmniej zapłacisz też za przegląd auta przed zakupem (takie usługi za granicą są 3-4 razy droższe). Co więcej - łatwo znaleźć osobę, która Ci taki przegląd wykona na odległość. A 90% potencjalnych "okazji" jesteś w stanie wyeliminować już po 5 minutach rozmowy telefonicznej ze sprzedającym.
jednym słowem Tomek Krk zaprasza na stronę autka.pl:)
Ale... ma rację. Tak rzeczywiscie jest.
sorry, ale to tylko "branża" umie znaleźć tanie auta, tylko "branża" ma do takich dostęp? rozumiem ze "branża" ma czas żeby siedzieć i ślęczeć nad ogłoszeniami, albo jeździć po Europie, ale zwykli śmiertelnicy tez maja takie możliwości, znajomosci itp.
Tomku, jesteś b. sympatyczna osoba z niewątpliwie duża wiedza, ale ostatnim czasem masz przesadnie dużo 'lokowania produktu' ;)