bardziej awaryjny co nie znaczy ,że awaryjny od moiego poprzedniego czyli suzuki, ale tak samo jak inne marki znajomych czyli renault citroen i audi a4
Printable View
bardziej awaryjny co nie znaczy ,że awaryjny od moiego poprzedniego czyli suzuki, ale tak samo jak inne marki znajomych czyli renault citroen i audi a4
Tak jak pisali koledzy: silnik najlepszy wybrałeś. Przy kupnie koniecznie niech ją zobaczy ktoś kto się zna na tych autach: dobry mechanik albo sprawdź w serwisie. Jak nie kupisz jakiejś zajeżdżonej padaki to będziesz zadowolony. A co do krążących opinii: nie spotkałem się nigdy aby ktoś kto takie mądrości wygłasza kiedykolwiek miał do czynienia z Alfą :)
Ja zrobiłem w 18 m 90 tyś. Jeżdżę na Taxi w Krakowie. Zawieszenie - wymieniałem górne wahacze i lepiej kup lepsze np. TRW ok. 230 doł 320 góra.(ja jestem zadowolony) padają tuleje przedniego stabilizatora, u mnie po 60 znów stuka lewa. Dołu i tyłu nie ruszałem. Jak na razie ok. Termostat koło 200. Sprzęgło 700, uważaj na dwumas - drogi. Amory blischtein (chyba tak się pisze) B5 kompletny za 320 jeden. Koło napędowe 260. Kompletny rozrząd koło 600. Pasek klinowy 62. Rolka napinacza chyba 60, napinacz coś koło 100. Świece żarowe koło 50. Popatrz na ceny na Allegro. Silnik super. Leje olej wymieniam filtry i tyle.
Moim zdaniem powtarzając moim, auto nie dla osób przewrażliwionych i nic nie umiejących zrobić koło auta.I nie mających chęci bo jak są chęci można wiele. Serwis za drogi.
- - - Updated - - -
Ps. Dużo opinii o alfach jest zasłyszanych. Najczęściej powtarzają je osoby nie mające alfy a nawet nie jeżdżące nią nigdy. Osoby, które ze mną jeżdżą doceniają ponadczasową sylwetkę, dynamikę i wygodę.
Kupiłem 1.9 jtd z przebigiem 162 tś do 200 tyś czyli przejechałem 40 tyś km, doołżłem w sumie 3 tyś pln. Teraz muszę zrobić świece żarowe ok 120 kpl. wachacze z tyłu 2 szt plus 2 tuleje ok 200, zbieżność i geometria całości 180
Powiem tak , Alfa 156 jest naprawdę pięknym autem :) Silnik 1.9 pancerna jednostka tak samo jak 2.4. Sam z początku szukałem 1.9 ,ale że trafiałem na zajechane modele szukałem dalej i przez przypadek trafiłem na zadbane 2.4jtd:) .Prowadzenie bajka ,części w przystępnej cenie! Awaryjność tego auta bierze się z tego że ktos od kogoś słyszał podał dalej i każdy gada że alfa się psuje ,a ja zawsze się pytam a miałeś może alfe że oceniasz ? " nie słyszałem" Sam jestem człowiekiem , który nie ocenia dopóki czegoś nie zobaczy itd Dlatego na temat alfy się nie wypowiadałem dopóki nie kupiłem! Tak jak pisałeś auto w przystępnej cenie bo możemy za tą cene dostać stare audi np a4 ,ale wsiądź do audi a wsiądź do alfy różnica kolosalna na korzyść alfy!Jest to na pewno auto dla kogos kto chce się oderwać od tej szarej rzeczywistości nudnych golfów audi passatów itd.... Do tego jeszcze alfa posiada bogate wyposażenie skóra klimatyzacja pełna elektryka :cool:Dlatego Polecam to auto ,ale warto poszukać troszke dłużej niż kupić auto które będzie tzw"skarbonką"
Chciałem się dowiedzieć jakie jest takie minimum rozglądania się za 156. Czy za 7-8tyś kupię w miarę dobrą, żeby na start nie wkładał jeszcze z 3 tyś, bo jakieś ukryte wady. :) z góry dzięki.
jeżeli liczyć rozrząd plus olej i filtry to myślę że jakieś 1500 złociszy warto mieć, no może przesadziłem ale niech coś nagle wyskoczy....
tak czy inaczej za w miarę dobrze utrzymaną furmanke 10tyś musisz szykować co nie znaczy,że za7-8tyś nie kupisz i sam będziesz po kolei porobisz co będzie trzeba:)
Niestety z pozycji sprzedajacego Ci powiem, ze warto uderzac do takich co wystawiaja za 10 i proponowac im 8, jak od razu nie pojda na tyle, a Ty nic nie znajdziesz, to zadzwon do nich za 2 miesiace to zmiekna. Ja mam naprawde doinwestowana, naklady to moze 1 wahacz(gorny przedni), bo cos bardzo delikatnie poskrzypuje przy niektorych manewrach, robilem wszystko na biezaco, lacznie z blacharka (niedawno), mimo ze na tle innych bylo z nia bardzo dobrze, a napisalem najpierw pare dni temu, ze oddam za "ponizej dychy" i nikt nie zaproponowal zadnej ceny, nikt nie zadzwonil, teraz napisalem 8 i tez zero odzewu... A w ofercie nowego ubezpieczenia AC mi przyszla wycena na 8300...
Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2
Który silnik byście bardziej polecili? 2.0 T.S. + gaz czy 2.4 JTD ??
Jakieś 70% jazdy to będzie jazda miejska.
panowie jestem prawie zdecydowany na kupno AR 156 po FL
silnik jaki mnie interesuje to 1.9 jtd
teraz pytanie jaki? z tego co widziałem w ogłoszeniach jest 1.9jtd 140ps i 1.9jtd 150ps
z którym będzie mniej problemow i podejrzewam ze ten 140ps mniej łyka ropy?
do wydania mam 20tys za ta cene kupie porządna sztukę AR 156 FL?
Tutaj masz jedną sztukę http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...ra_myszka.html
Tutaj masz drugą (troszkę droższą) http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...05_130tys.html
Oby dwie są SW, więc jak chcesz Berlinę, to szukaj w bazarze albo ogólnie na forum ;)
Pozdrawiam
Nadal szukam 156 po FL do 20 tys.
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
Nie podobają się moje propozycje? Czy przeszkodą jest nadwozie SW?...
Dobre auta pierwszy mógłby być trochę lepiej wyposażony
Drugi zdecydowanie za Drogi.
Jest jeszcze parę propozycji ale to nie znaczy ze zaprzestaje w poszukiwaniu
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
ej golasem moja nie jest :D raczej ma kilka nadprogramowych rzeczy :)
marshall - koniec przygód z AR ?
- - - Updated - - -
Doczytałem w ogłoszeniu :) Czyli zmiana na inny model ... ? :)
źle doczytałeś ;) ogólnie to padnie na 164 3.0 v6 z lpg mam inwestycje i troche $ potrzebny
19" do 164 juz czeka ;) tylko auta brak
http://moto.allegro.pl/czarna-alfa-s...981442870.html
a ta, wiem, że Płock ale egzemplarz łądny ponoc serwisowana przebieg 189 tysi jakos tak, koles zgadza sie na sprawdzenie auta...
hehehe... a co ona taka przykucnięta? To chyba jakiś sportpack iv :) Poza tym - ta alfa nie ma prawdziwego bose! Nie widać w bagażniku subwoofera ze wzmakiem, który powinien być zabudowany po lewej stronie. W przednich drzwiach od wewnątrz, oryginalne bose ma zaślepki zamiast tweeterów - tutaj jest widoczny tweeterek z jakąś naklejką bose... Widać jak na dłoni że to zwykła ściema. Nie odradzam Ci bo jej nie widziałem na żywo ale nie podniecaj się za bardzo ;)
No o to chodzi, żeby sie nie jarac dlatego pytam. Fakt z tyłu jakoś nisko siedzi:( Nie wiem zatem czy jechac czy odwołać, czy gra warta świeczki, bo cena dosc atrakcyjna
Dzieki koledzy, troche zbiliście mnie z tropu i to dobrze, ta tylnia zawiecha i w ogóle, jestem chyba jednak na nie. Tak samo tłumik nie oryginalny, jestem zwolennikiem serii
Witam,pierwszy post więc i moje szybkie przywitanie. Trafiłem tutaj powiedzmy przypadkiem. Poszukuję samochodu dla siebie (ostatni opel corsa d 1.2) i od zawsze podobały mi się AR. Wczoraj postanowiłem zweryfikować czy na żywo samochód będzie spełniał moje wymagania. znalazłem w okolicy 147 1.6 105. Po oglądnięciu i przymierzeniu się do samochodu byłem zachwycony. Przejażdżka spotęgowała moje emocje. Postanowiłem,że w pieniądzach jakie chcę przeznaczyć teraz na zakup samochodu nie ma nic lepszego. Kupuję biorąc pod uwagę trzy rzeczy. Piękno/frajdę z jazdy/bezawaryjność. Wszystko inne na dalszym planie u mnie. W Alfie 2na3 cechy zgadzają sie idealnie. Nie powiem,bo przeczytałem sporo na tym forum przed zarejestrowaniem i poszukuję auta dla siebie. 147/156. Jeżdżę głównie na krótkich odcinkach po mieście więc wybór padł na 105KM benzynę, gdyż bez wariatora teoretycznie najlepsze rozwiązanie na miasto. Z drugiej strony jeszcze więcej pozytywów czytałem o silnikach diesla szczególnie 2.4, jednak już 1.9 to bardzo udana konstrukcja. Czy jest jakaś różnica pomiędzy awaryjnością tych samych jednostek silnikowych w 147 oraz 156 , ze względu np na większą ilość elektroniki? Wady w postaci delikatnego i kosztownego zawieszenia już znam. Jeśli zdecydował bym się na diesla, jestem w stanie ograniczyć dotychczasowe krótkie przejazdy po bułki do sklepu, bo wiadomo,że krótkie odcinki męczą diesla. Możecie coś polecić? Chcę konkretnie Alfę,a przeznaczyć max 10k plus jakieś pieniądze w razie ew. Naprawy. Może jest do sprzedania jakiś pewniak z małopolski? Pozdrawiam.
Być może- wygląda to sztucznie. Ciekawe tylko w takim razie, gdzie umieścili wzmaka w wersji bez woofera, bo przecież wiesz, że głośniki w bose nie były zasilane bezpośrednio z radia...
Koledzy potrzebuję porady. Po udanej przygodzie z AR 145 1.6TS, miałem duża porażkę za Renault Laguna II z 1.9 dCi. Gdy pozbyłem się tego nieszczęścia na czterech kołach odkupiłem od ojca Peugeota 407SW 1.6 Hdi. Auto sprzedaje bo ma już 200 tys. Ale i tak trochę mnie zawiodło FAP'em i turbiną. Mam zamiar kupić AR 156 po FL wewnętrznym. Raczej kieruję się ku benzynie, mam bardzo nie miłe wspomnienia z diesli po Lagunie i trochę rozczarowania po 407. Dodam że głównie jeżdżę w trasie. Czy 1.8 albo 2.0 TS + LPG to dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu TS'a? A może komuś uda się mnie przekonać do JTD?
Jeżeli chodzi o jazdę w trasie to polecam silnik JTD. Nie neguje spraw związanych z TS'em jedni mówią, że to dobry silnik inni, że nie. Mimo wszystko chyba trzeba na niego bardziej uważać niż na diesla. Jeżeli uda Ci się trafić udany egzemplarz w dieslu i bedziesz obchodził się z turbo dieslem tak jak prawidłowa eksloatacja tego wymaga myślę, że pojeżdzisz długo i szczęśliwie:) 1.9 JTD 116km świetna motorownia nie do zajechania, ja osobiście mam 2.4 jtd 150km i przez 3 lata dosyć dużo w niego wsadziłem - teraz jestem zadowolony, pewny tego co mam i smiga aż miło.
Wydaje mi się, że 2.4 w trase to świetna opcja, silnik dynamiczny, spalanie w trasie przy dynamicznej jeżdzie do 7l/100km. Dzwięk silnika i ogólnie wrażenia z jazdy bezcenne. Poza tym po fl wnętrza raczej ciężko upolować TS'a, bo w 2002 roku już JTS'y wypuszczali.
Tak sie składa, że mam 156 SW 2.4 jtd po fl wewnętrznym do sprzedania gdyż muszę zmienić Alfę na małe auto miejskie dla żony. Jakbyś chciał wpadaj na oględziny, pisz PW.
Pozdrawiam
Jednak koszty serwisowania diesla mnie przerażają. Na auto chcę wydać około 12 tys. W Lagune wydałem drugie tyle co kosztowała. Myślałem że z Peugeotem od pewnego właściciela będzie lepiej. A i tak skończyło się na wymianie 3 turbin zanim rozwiązałem problem z jej smarowaniem. Nie katuję aut, zawsze czekam aż się porządnie nagrzeje, a po podróży zawsze schładzam turbinę. Chyba po prostu diesle mnie nie lubią :( A pamiętam że najdroższym wydatkiem w moim starym TS był wariator i komplet świec. Co prawda kusi mnie trochę JTD zwłaszcza 2.4.
12 troche mało na po fl jesli miałes na mysli cały fl:),kolega odrobina 156 ma fajny i pewny samoch:)czytając kiedys jego opisz doszedłem do wniosku ze prawdziwy alfaholik:))))))
Chodzi o wersję po FL ale tylko wewnętrznym. Nie chodzi o brak zaufania do fana marki. Ale raczej o mojego pecha do diesli :( A po TS mam dobre wspomnienia. Dużo jest ofert z JTS, ale raczej kieruję się ku TS bo można do nich założyć LPG.
ja mam TS.2.0 Z gazem do sprzedania ale nie fl 2kpl kół i po wymianie rorządu 10 chce teraz:)i ogólnie sporo nowych czesci w niej:)
Szkoda że nie po FL :( a jak Ci się spisuje gaz w tym silniku?
pw poszło a gaz bardzo dobrze sie spisuje,tyle ze filterki co 10 tys wymieniam i tankuje na firmowych LPG:)no i tak reduktor i listwe wymieniałem nie regenerowałem jakos nieuznaje tego,koło roku mają,tak szczerze to fl mi sie niepodoba:)ale kazdy lubi cos innego:)
kolega miał 1,9jtd i mówił że trudno go zajechać ,ale jeśli o m nie chodzi to ropa jest dla traktorów :P,w ts-ach słuchaj żeby nie chodził jak diesel czyli wariator sprawdź olej ile jest na miarce powinno być prawie max jak będzie poniżej znaczy ze kierowca nie ma pojęcia o tych samochodach i nie dbał o niego
no max musi byc:)tylko ta miarka taka udana ze pokilka razy sprawdzac trzeba i przecierac:)ja to juz nawyk mam idąc do garazu sprawdzam poziom oleju:)))ja itak najczesciej alfką pomykam w tyg.3 dni:))ale km za cały tydzien robie:))