Popłynąłem z zakupem części niepotrzebnie, a mówiłem ,że to rozrząd ciekawe jeszcze ile zaśpiewa za robotę.
Printable View
Popłynąłem z zakupem części niepotrzebnie, a mówiłem ,że to rozrząd ciekawe jeszcze ile zaśpiewa za robotę.
Nie jesteś pierwszy który sie przekonał o zdolnościach mechaników,panowie którzy nazywają siebie dobrymi mechanikami z wieloletnim doświadczeniem nie zauważyli ze mamy nowe tysiąclecie w które alfa weszła troche wcześniej niż inne marki,diagnozują usterki według ustalonych reguł zamiast dowiedzieć sie jak działa silnik z comon rail,analiza komputerem nie polega na znalezieniu błędu i jego skasowaniu lecz stwierdzeniu dlaczego sie pojawił i co zrobić żeby sie już nie pojawiał.
Ja borykam sie już od dawna z terkotaniem i żaden nie wie co należy wymienić żeby przestało, niewiele juz do wymiany mi zostało.
Witam ponownie kółko zmienione i dalej auto nie zapala.Brak mi sił, co to jest do czary.
a na plaka pali czy nie ??
Właśnie przed chwilą wróciłem z warsztatu,gość założył nowy czujnik ciśnienia na pompie i nic zaskakuje i nie pali.Na plaka sam odpaliłem dziś i to od strzała pół obrotu wałem i praca.Nie wiem co to jest.
Co mi przychodzi do głowy to własnie pompa CR. jakie masz ciśnienie na starcie ?? 300 bar ?? jak tak to jest dobra ale czy to ktos dobrze sprawdził ?? poluzowanie śrubki nie jest miarodajnym wynikiem bo zepsuta pompa daje 100 bar i tez będzie sikało jak głupie a auta nie odpalisz. to po pierwsze. po drugie banalny filtr paliwa! wymieniany ?? koszt nie duży i 15 min roboty. Podczas tych wszystkich prób czuć ropa w aucie ?? z nawiewów albo masz plamę pod autem ?
a no i jeszcze regulator paliwa na pompie CR. Czyściłes ?? masz wszystkie 3 uszczelki ?
Ciśnienie gość mówił że jest ponad 300 bar,czy paliwo sika nie wiem,marchewka się świeci kręci jak głupi i nie zapala,zaskakuje i nic.Dopowiem ,że diagnosta z Fiata i alfy,drugi z mercedesa i mówią ,że parametry o.k.
---------- Post added at 14:39 ---------- Previous post was at 14:35 ----------
Sprawdzali to na komputerze, z resztą czy jest możliwe aby tak nagle się zepsuła w czasie jazdy.
to sa typowe problemy z zasilaniem. Skoro wtryski po regeneracji ( chociaz nie byłbym pewny że sa dobre bo ja kiedys regenerowałem i jeden miał problem zastartować i musili go robić drugi raz ) A auto zgasło podczas jazdy bo zabrakło mu paliwa a odpalić nie chce. Odpala na plaka czyli łatwo wybuchową mieszankę. Weź sprawy we własne rączki odpal go na plaka i sprawdz wtryskiwacze tu masz instrukcję:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iwaczy_cr.html
i wyciągnij tej regulator paliwa z pompy CR i go sprwadz albo podmień od kolegi z okolicy:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...r_2_4_jtd.html
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...aliwa_jtd.html
i najwazniejsze to poszukaj rzecznika praw konsumenta aby dowiedzieć się jak odzyskać niepotrzebnie wydane pieniądze
Nie koniecznie brak ciśnienia na pompie,zawysokie ciśnienie też spowoduje wyłączenie silnika. Nie wiem jakie jest prawidłowe ciśnienie paliwa na listwie CR musiałbyś kolejny raz podłączyć kompa najlepiej przez jakiegoś gościa który wie jakie parametry są prawidłowe.
Co do czujnika CR to wziąłem założyłem nowy bosch 560zl i tez nie pali.
a nie czuć Ci ropą w aucie ?? albo pod silnikiem nie masz plamy ?
Nie wiem czy czuć ropą bo w warsztacie są wymieszane różne zapachy trudno zidentyfikować ale powoli zaczynam żałować chyba zakupu :(. Powiem tak w autach koncernu vw przynajmniej w błędach podane są powody dok.który czujnik etc. a tu synchronizacja rozrządu i myśl co, właśnie wróciłem z warsztatu i podłączałem sam osobiście, kompa i wychodzi błąd podczas kręcenia p 1320, czyli co czujniki albo jeden z nich ,który kupiłem jest z wadą?
hmm cięzko tak pomóc na odległość. I nie gniewaj sie na alfe ;) znająć życie to powodem tego wszystkiego bedzie jakas pierdoła!! która mechanicy po rozebraniu rozrządu itd itp już po prostu przeoczyli. Zmień warsztat żeby chłopaki mieli swierze spojrzenie na temat. I nie mów im za dużo co było robione itd. Może zeby sprawdzili rozrząd ale tak niech sami szukają bo to może być na prawdę pierdoła albo cos przeoczyli co dla innego byłoby oczywsite
Tak tylko stale błąd p1320 i marchewka ,co możliwe sprawdzone i dalej stoi,jutro jeszcze zobaczę bo może mam pecha i kupiłem czujnik uszkodzony,tak ładuje kasę i zero efektu,auto fajne szkoda ,że tylko może stać.Zobaczę jutro jak nie to holuje do serwisu Fiata może oni coś zdziałają.
Rozumiem chwile załamania,też tak miałem kiedy wymieniłem całe zawieszenie a tu dalej coś puka.Pewnie będziesz sie z tego jescze śmiał.
Sprawdz jeszcze wszystkie połączenia na wtyczkach tych czujników,może ktoś coś sknocił i dlatego nie działa. Całkiem możliwe że Twojej belli potrzebny jest elektryk a nie mechanik bo te silniki bez prądu nie działają.
Dziś był podłączony komp fiata, ciśnienie na listwie 347 bar program wskazał normę, odczyty czujników wału o.k ,hall o.k a dziad nie pali.Po wszystkim wyskoczył błąd p1320 synchronizacji.Dodam łączki sprawdzone rozrząd sprawdzany wielokrotnie.Wymienione koło rozrządu na wale itp. podobno jest jeszcze jeden czujnik przy wale lub jakiś który odpowiada za rozrząd czy ktoś słyszał o takim?
Mechanik jestem żaden ale skoro już szukamy po omacku, to coś mi się przypomniało. Mój znajomy nie mógł kiedyś odpalić auta, bo aktywował czujnik, który automatycznie odłącza zapłon przy dachowaniu lub oderwaniu kół od podłoża. Na bank to było w Alfie 156 niestety nie pamiętam czy benzyna czy diesel. Szukał prawie dwa tygodnie przyczyny a to była taka "pierdoła" Z tego co pamiętam pod którymś siedzeniem jest wyłacznik tego czujnika.
tzn ja jak ostatnio wymieniałem rozrząd to widziałem jeden czujnik ( Faz rozrządu ) alena zdjęciu na czarno masz pompę CR a na czerwonym koło z wałka rozrządu i na tym kole jest zamontowany czujnik. Więcej czujników podczas wymiany nie zauważyłem. ( przewód z teog czujnika biegnie bo plastikowej osłonie rozrządu )
Załącznik 42437
odnosnie postu wyżej u nas ten przycisk jest pod fotelem kierowcy. ( siedząc na fotelu masz go pod prawą nogą w rogu fotela.) ale żeby go dostać musisz przesunąc fotel na maks do przodu wejść od tyłu kucnoąć i poświecic latarką. Jest w prawym rogu i wodać go jak sie przyjzysz zaślepiony jest taką czarna gumą
a biorac pod uwagę że auto Ci nagle zgasło ...hmmm nie było to w momencie najechania na jakis dół czy coś innego ? co wywołało wstrząs ?? dziura itd
a ten wymieniałes ? jest to czujnik położenia wału?? jest pod rozrusznikiem Załącznik 42466
przeczytałem temat od początku i widze ze czujniki wymienione .... musiałbys miec strasznego pecha żeby nowe czujniki były "trafione" albo sprawdz styki na tych czujnikach może nie łączą
Podobno sprawdzone wszystkie styki,dziś był gość od fiata serwis i sprawdzał przy ecu itp. wszystko o.k ciśnienie na listwie też dobre 347 bar już nie wiem bo0 wiadomo gdyby było niskie to pompa, której tylko nie wymieniłem, ten wyłącznik udarowy pod fotelem wcisnąłem już na początku, bo zanim zacznę jeździć autem to wolę znać, takie cuda.Jutro kolejny dzień zmagań z autem i jego humorami.Macie koledzy jakieś foto które to padają przekaźniki w alfie bo jeszcze to zostało,chociaż jest tylko błąd p1320 synchronizacji rozrządu.
Ciągnie się to jak brazylijski serial- wgraj nowe oprogramowanie albo podmień ECU- to zagada do Ciebie.:) Ewentualnie sprawdź wiązki od czujników do ECU
Tak czytałem śmieszne,no cóż kasę ładuję i nic.
Co nowego?
Mechanicznie wszystko sprawdzone i jest idealnie,bierze sie elektronik za to,jak będę wiedział co to poinformuje wszystkich,bo jeden gość miał na forum też taką anomalie ,ale nie chce powiedzieć, co było powodem tacy się trafiają niestety.
---------- Post added at 23:42 ---------- Previous post was at 23:13 ----------
Dodam,że wtryski rozpylają paliwo (dostają paliwo) prawidłowo i nie zapala.
ciekawa historia - miałem ich kilka z tym autem i do wszystkiego sam dochodziłem i dzięki forum - całe szczęści nie płacę mechanikom bo sam nim jestem hobbystycznie od kilkunastu lat ,choć nieraz wkurza mnie Alfa - potrafię jej wybaczyć...
Wtryski rozpylają paliwo przy kręceniu rozrusznikiem,ale tylko puszczają za każdym razem dwie chmurki i już potem nic nie rozpyla.Dzieje się tak za każdym razem,ciekawe co to jest takiego .
Da się skasować do kolejnego kręcenia.
---------- Post added at 17:43 ---------- Previous post was at 17:11 ----------
Kręcenia rozrusznikiem i wyskakuje ponownie błąd.
A czy przy rozruchu napięcie akumulatora nie spada chwilowo poniżej 9V? i wtedy wywala ten błąd
Tego nie sprawdzali chyba,ale był podmieniony aku na nowy i dalej tak samo,to już dla mnie jest bardzo dziwne bo jeśli pompa to dlaczego od razu padła bez objawów i dlaczego zawsze dwa razy rozpyli paliwo z wtrysków i koniec.A ciśnienie wytwarza dobre,nie mam pojęcia paliwo sprężanie zapłon i koniec.
pompa i silnik to najtrwalsze elementy alfy, elektryka najsłabszy element dlatego zawsze tu szukam przyczyny. a spróbować go odpalić z zewnętrznego zasilania?!. Może rozrusznik uszkodzony i potrzebuje b, wysokiego prądu przy rozruchu? . Generalnie ciekawie to już wygląda. Zresztą twój nick wskazuje na problemy z prądem:)
zagaTkowa awaria.... hmmm , coś sie w gaciach popsuło?
Panowie czy panie ,nie potrzebuje infantylnych uwag ,temat był zakładany na szybko i może popełniłem tzw.(dla wszej jasności umysłu skrót "tak zwaną") literówkę.A jeśli jesteście wybitnymi i spostrzegawczymi forumowiczami to proszę o doradztwo intelektualne ,a nie spektakularne wyszukiwanie potknięć innej osoby.Jeśli nie posiadacie wiedzy technicznej to nie potrzebuję waszych tekstów porównawczych.
Serdecznie Tobie kolego VOLT współczuje ale wydaje mi sie że powinieneś zmienić mechanika który zloży tobie dobrze rozrząd. Tak sędze dla tego że napisałeś że zgasła nagle i jeszcze musiałeś wymienić koło pasowe na wale z powodu ściętego klina (to jest prawdopodobny powód) jaką masz pewność że facet który to zmontował ustawił rozrząd tak jak powinien,jezeli zablokował koła i wymienił tylko pasek to nadal masz pewnie przestawiony z tąd błąd.
Wracając do pompy,ma ona zadanie tylko wytworzyć odpowiednie ciśnienie na listwie CR a wtrysk jest wyzwalany elektrycznie(z tąd kabelki przy wtryskach) i jezeli pojawi sie znowu błąd synchronizacji to wtrysk nie nastąpi (takie zabezpieczenie silnika przed uszkodzeniem) Rada szukaj mechanika któremu będzie sie chciało zajżeć do lektury i dowiedzieć jak poprawnie ustawić rozrząd.
Pewności nie mam czy jest dobrze ustawiony,tak słyszałem od mechanika który kilkukrotnie sprawdzał,ale kolego TIO_2007 masz rację bo opisach nawet innych marek aut,są te same objawy przy źle ustawionym rozrządzie.Pozostaje zawieść do innego i zweryfikować wiedzę,tylko nie daje spokoju fakt,że podobno nawet przestawiał rozrząd o ząbek do przodu i tyłu aby sprawdzić czy zapali i jest to samo.