Nie wypinaniem tylko wypięciem bo zrobiłem to raz a po drugie to jakoś nie widzę żadnej różnicy bo po podpięciu z powrotem silnik pracuje tak jak wcześniej i ma żadnej różnicy, żadne kontrolki się nie zapalają, ani na postoju ani podczas jazdy
Printable View
Nie wypinaniem tylko wypięciem bo zrobiłem to raz a po drugie to jakoś nie widzę żadnej różnicy bo po podpięciu z powrotem silnik pracuje tak jak wcześniej i ma żadnej różnicy, żadne kontrolki się nie zapalają, ani na postoju ani podczas jazdy
Tak szczerze to dosyć humorystyczny temat, a pochwal się kolego Damian156JTD jakiej firmy wahacze kupiłeś, odnośnie samego podłączania do kompa to raczej popytaj na forum albo jedź do prawdziwych fachowców- koledzy z forum podłączą Ci za darmo lub za przysłowiowy kieliszek chleba, a jak widzę że jakaś niezalezna firma bierze 20zł za podłączanie do kompa, to jakoś nie za bardzo mam do takiej zaufanie- chociaż kto wie. Normalne firmy/serwisy biorą za podłączenie 50-100zł. No i więcej czytać forum, bo to wszystko było już tyle razy wałkowane- tydzień, miesiąc, rok, dwa, trzy lata temu... Czasami wystarczy cofnąć się o dwie strony, nawet bez używania szukajki...
obroty falują ale najważniejsze że koła się kręcą :) .a co do podłączenia pod komputer za 20 zł to faktycznie tanio , może jakiś stary komputer :)
atari
Podłącz Alfe pod USB będzie prościej :)
---------- Post added at 13:07 ---------- Previous post was at 13:05 ----------
a co do wahaczy to w sumie też mam do wymiany i też nie wiem na jakiej bo każdy pisze co swojego , jeden pisze że VEMA jest ok a inny że z tej firmy tylko dolne są ok a górne do niczego. następny znowu że TRW więc jak sam nie założę i się nie przekonam ile przejade to sie nie dowiem
No niby masz racje, zobcze na co się zdecyduje, opinie są różne a musze jedną stronę całą wymienić ,górę i dół razem z tulejami i tymi wszystkimi pierdołami, TRW mi po głowie chodzi.
Z tego co patrzyłem to tych firm jest od cholery , min. magneti mareli też robi te wahacze
no przeca masz 1600 benzyna , a ja piszę o jtd do Damian156JTD ;)
---------- Post added at 15:53 ---------- Previous post was at 15:48 ----------
nic nie czyść , nie potrzebujesz jechać na kompa na razie , nie generuj kosztów !
odepnij wtyczkę i próba drogowa , jak będzie lepiej jechało to możesz wtedy delikatnie przeczyścić ( dobry jest spray izopropylowy ) ;
zaślepienie egr: natychmiastowa reakcja na gaz , zero dymienia przy przyspieszeniu
No tak ale chciałem zobaczyć jaka będzie reakcja mojego.
W ogóle to jakie jest ciśnienie wtrysku w Twin sparku ? znalazłem coś o 4 barach ale czy to prawda...
co do wahaczy to kupiłem firmy FAST , a co do zaślepienia egr pomyślę poważnie nad tym , 105kucy ale nie powiem nie najgorzej chodzi całkiem fajnie a co do 2.4jtd napewno były by większe koszty utrzymania dlatego odrzucałem ją odrazu , na yt jest filmik jak koleś 105 konną serią od 0 do 100km/h ma 9.5 s a to całkiem niezły czas :D
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:25 ----------
tu jest link do aukcji tej diagnostyki za 20zł
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 16:30 ----------
http://allegro.pl/diagnostyka-komput...066606817.html
---------- Post added at 16:36 ---------- Previous post was at 16:30 ----------
a więc tak 2.4jtd odrzucałem przez koszty utrzymania moze źle zrobiłem , 1.9jtd 140 kucy dziękuję bardzo wujo ma stilo i z tym silnikiem i stoi cały czas w serwisach a kasy wydał już na nią mase,115 koni ? szukałem takiej jak ty masz przed fl na zewnątrz ale po fl w środku ,byłem jedną oglądać ale okropna mas kilosów na darmo a na zdjęciach bajka była , no i pojechałem juz zrezygnowany obejrzeć tą i super mi się spodobała , a 105 czy 115 sądzę że różnica jest niewielka napewno jakaś ale niewielka , w sumie powiem szczerze nie żałuje jak dla mnie dobra dynamika poniżej 10 s do 100km/h i fajna , wygodna no i ogólnie gitara , za 3-4 lata będe ją zmieniał bardzo bym chciał 159 ale jeżeli nie będę miał tyle kasy to kupię 156 po lifcie :D
z tym podłączeniem do kompa za 20 zł to nie kąbinuj bo jeszcze wirusa złapiesz... :)
majster,ale na V-Power'ze z Szela tamta była.. :P ;)
Cześć ja też mam taką 105 a jeżdżę również tdi 105 i powiem że niestety moja "wymarzona" alfa jest zmulona, ale poza tym pod każdym względem lepsza od fabii, zwłaszcza jeśli chodzi o wygodę i wyciszenie, ten wariant mocy jest po prostu do spokojnej jazdy bez szaleństw. Sprawdzone już wszystko i wymienione oleje na Motul 8100, filtry, czyszczony dolot i ic, sprawdzona turbawka, zaciski i klocki już wymienione na "wolne od wad", nie kopci ładnie pali rano, skok pedału gazu jest długi, fes pokazuje 99%. Też żałuję że jtd 105 nie jest demonem prędkości, wcześniej również Vectrę miałem 1.8,116 16V i też była mniej zwinna od tego <tdi> ale skrzynia może jest krótsza i daje efekt kopa. Alfą poleciałem 190 i może jeszcze by wydusił. A wy ile wyciągacie jtd 105 w serii??
105 na pierwszym biegu :)
Ludzie jesteście embrionami, a więc mówię i pomogę. Bierzesz jeden z drugim stronkę google.pl, wpisujesz załóżmy ...problem przepływomierz alfaholicy.org. Enter i masz w ujjjjjjjj tematów z tym związane. Czytasz, czytasz i czytasz..... aż wkońcu wszystko wiesz. A jeżeli czegoś nie wiesz to w odpowiednim dziale opisujesz problem i chłopaki postarają się wam pomóc. Po co robicie taką sieczkę i bicie piany jak takich problemów co wy macie jest od za##rania tu na forum. Ruszcie trochę głową, nooo.
w końcu mamy demokrecje więc nawet jak się nie ma nic do powiedzenia to też można to powiedzieć :)
ma 10.5 s według specyfikacji fabrycznych
http://www.youtube.com/watch?v=gpcHQ4CMyB0 to link do filmiku
Hmmm a wracając do tematu: nigdy nie miałem auta, tylko motocykle. Alfa Romeo mam od czerwca i ani jednej poważnej awarii nie miałem (silnika ani jednej). Przejechałem dopiero ponad 4000 km i nie narzekam!!!
a niepewność?? kupując jakiekolwie auto, nawet funkiel nówkę nie można mieć pewności bo i nowy może się rozkraczyć. Podoba ci sie AR to kupujesz i już a AUDI czy VV nie wziąłbym za darmo. :P
co powiecie na filmik ?
Według mnie nie pokazuje 9,5 do setki, przede wszystkim na filmiku nie zaczyna od zera i ma ok. 9 do setki licznikowej, to po pierwsze, po drugie, jak będziesz chciał, to serią możesz zrobić i 7 sekund do licznikowej setki- wystarczy, że będzie dobrze z górki, założysz mniejszy rozmiar kół i ogień. Takie filmiki są naprawdę mało wiarygodne, pomiary dokonywane stoperem i licznikiem- to raczej dla poprawienia własnego samopoczucia, mi nie za bardzo chce się wierzyć, żeby 1,9 105kM mogła zejść poniżej 10s do setki, przy danych fabrycznych 10,5, no chyba, że w takich warunkach jak opisałem powyżej.
Pisałeś wcześniej że w alfie masz któtki gaz , wcześniej przed alfą miałem Vento , to prawie to samo co golf, Tam masz gaz na lince a a alfie z komputera, uważam że AR gaz jest bardzo czuły i nie trzeba go tak wciskać do spodu jak VW, druga sprawa podłącz pod komputer i sprawdz czy potencjometr gazu masz 100% sprawny, Mówie to na miom przykladzie , naciskasz powoli gaz gdy auto jest podłaczone pod komputer i leca procenty . Powinny być od 1-100% a ja tak miałem że jak maxymalnie wcisąłem gaz to było coś koło 80 % .
postaram sie jak najszybciej podpiąć go pod komputer i sprawdzić ten potencjometr
jest specjalny płyn służacy do czyszczenia potencjometrów , Kontakt sie nazywa
a mam takie pytanko jak jadę alfą mam ustawione na 24 stopnie ogrzewanie i na auto albo na 2 to temperaura cieczy jest 86-8 stopni a jak włączę dmuchawę na 4 to schodzi z temp silnika wolniej sie grzeje , czy to normalne ? w golfie tak miałem w sumie
---------- Post added at 21:57 ---------- Previous post was at 21:40 ----------
jeszcze jedno pytanie gdzie w 156 znajduje się antena , bo radio mi nieraz ucieka
antena jest w tylniej szybie a temp. jest ok przeciez wydluzasz obieg i sie schładza płyn
dzięki kolego za odp :)
kliknięte:D
mam takie pytanie czy alfy miały ocynk ? 156 2000r
Witam mam poważną sprawę dzisiaj jak jechałem do roboty zapaliła mi się kontrolka wtrysków i zaczęła się palić , czy można powiedzieć co to jest czy trzeba jechać ja podpięcie do komputera ?
Miałem tak samo w tamtym roku gdy przyszły pierwsze duze mrozy, po okolo 3 dniach kontrolka zgasła sama, pojeździj jakis czas jak nie będzię gasnąć jedź na komputer.
Po pierwsze klikam dzięki bo to dla mnie ważne info , a po drugie zrobię tak jak mówisz i kupię jeszcze dzisiaj ten dodatek do ropy co czyści wtryski
kolego co do wtrysków to dzisiaj stp kupuje i wlewam do paliwa i poczekam pare dni bo możliwe że to od tych temperatur ujemnych , a co do drzwi to jeszcze mi skrzypią , wahacze górne już wymieniałem pare dni temu dolny jeszcze trochę przetrzymają , a ręczny mi juz zamarznął :D nie odpił zacisk w prawym tylnym kole i od tego czasu na biegu zostawiam
---------- Post added at 20:40 ---------- Previous post was at 12:51 ----------
nie wlałem tego do czyszczenia wtrysków a lampeczka wtrysków już zgasła , jutro jeszcze to wleje