Dziękuję serdecznie
a który to ten zawór vgt ??? to jest ten overboost ???
ale jak mam go sprawdzić??? rozebrać i przeczyścic ???
pozdrawiam
Printable View
Zawór vgt to jest właśnie overboost. Sprawdź wszystkie wężyki idące do niego czy nie są popękane. Jeśli są popękane to wymień je na nowe najlepiej silikonowe tuningowe. Jeśli to nie pomorze to czeka cię czyszczenie zaworka.
Panowie przechodziłem to samo tzn. te same objawy, tzn. odpalanie jakby na nie wszystkie gary i chmurka na zimnym (choć nie zawsze). Lekkie szarpanie między 1500 a 2000 obr/minutę i też nie zawsze, wolne obroty również czasem nierówne. Napiszę więc co u mnie zostało zrobione, a więc, wymienione wtryski ( dwa miały korekty dużo za duże), nowy egr + podkładka , zawór vgt oraz przewody podciśnienia również ideał , wszelkie czujniki typu map sensor, ciśnienie na listwie i regulator na pompie czyszczone i sprawne, dpf wypalony , na odpiętej przepływce również to samo. Najlepsze jest to że może to i zbieg okoliczności, ale na vervie jakby objawy się nasilały, a jak zalałem zwykłego ON to był spokój. Oczywiście na kompie zero błędów , wszystkie parametry książkowe. W końcu nadeszła pora na zabranie się za "przepustnicę" czyli klapę gaszącą. Co prawda potraktowałem ją jedynie chemią bez drapanka , ale od tego czasu mam spokój !!!!
Witam
dzięki za odpowiedź, mam jednak kilka pytań
1. czy elementy były wymieniane po kolei? i dopiero po przeczyszczeniu klapy problem zniknął???
2. czy klapę czyściłeś sam? jakim środkiem? czy to dużo roboty i czasu?
3. mnie najgorzej denerwuje odpalanie na zimnym? tylko się zastanawiam czy na zimnym to klapa ma coś wspólnego z odpalaniem jakby na jeden gar nie palił?
4. wtryski podejrzewam jeden do wymiany bo na zimnym jak odpalam to sytuacja ma sie następująco:
Załącznik 51498
a tutaj na nagrzanym jest już w miarę przyzwoicie:
Załącznik 51499
i tutaj jak zapalam to już pali OK już nie ma efektu jakby nie palił na jeden gar, jednakże
auto czasami wpadnie w falowanie obrotów, to nie są duże wachania takie powiedzmy 800-840 ale czuć to na kokpicie że drży że silnik nie pracuje stabilnie,
TYLKO JESZCZE RAZ POWTARZAM JEST TO NIE CAŁY CZAS - RAZ PRACUJE STABILNIE A RAZ FALUJE,
(czyżby wtrysk któryś pada czy faktycznie coś brudne???)
PROSZĘ O POMYSŁY
AHA I JESZCZE JEDNO ALE TO PEWNIE NIE MA WPŁYWU COŚ MAM ZE WSPOMAGANIEM BO JAK WOLNO JADĘ DO 10 KM NA GODZ. I KRECĘ KIEROWNICĄ TO DRŻY.
Dopiero po przeczyszczeniu klapy problem zniknął. Co do odpalania to podejrzewam , że klapa się nie otwierała do końca i dawka startowa-rozruchowa paliwa szła jaka szła a brakowało powietrza i stąd te bąki z wydechu i nierówna praca przez chwilę. Co pomagało doraźnie - odczekanie po wsadzeniu klucza kilku sekund i odpalenie, wtedy wydaje mi się, że klapa zdołała bardziej gardziel otworzyć i autko odpalało idealnie praktycznie. Z resztą do dziś stosuję tą metodę. Co do czyszczenia to użyłem jakiegoś sprayu do czyszczenia takich właśnie rzeczy i zdjąłem rurę gumową z IC i psikałem w rurę jednocześnie kręcąc rozrusznikiem, i tak kilka razy przez dłuższy czas. Poprostu nie chciało mi się rury zdejmować bo wtedy najlepiej aku wyjąć , podstawę wykręcić i wtedy można się bawić w czyszczenie.
Klapa jest ciągle otwarta a zamyka się tylko na moment w czasie kiedy gasimy silnik.
Nie czyść klapy tak jak to robił kolega wyżej. Po prostu ją zdemontuj i konkretnie wyczyść. Do czyszczenia takich rzeczy najlepszy jest płyn w sprayu valvoline egr drogi, albo tańszy zwykły spray do czyszczenia gaźników.
Dodam, że jeśli klapa gasząca się do końca nie otwiera albo jest zasyfiała to ma to podobny efekt jak byś miał zasrany filtr powietrza czyli kopcenie również wchodzi w grę.
Jak już wcześniej pisałem Tu-> http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html Jest wszystko dokładnie napisane i pokazane odnośnie EGR i Przepustnicy. Silniki są bardzo podobne więc nie powinno być problemu.
Moja kobieta mówi , że mam fioła na punkcie auta , ale dziś nie dało mi to spokoju i zabrałem się za wyczyszczenie przepustnicy...
Robię to w sumie dla przyszłego właściciela no i nabrania praktyki w poznawaniu 159-ki :) A więc:
Wyjmujesz akumulator oraz jego podstawę na 3 śrubach kluczem 13, odkręcasz 2 imbusy z rury od IC do przepustnicy oraz odkręcasz kluczem 13 nakrętkę od podpórki tejże rury i odginasz rurę na bok. następnie odkręcasz 3 imbusy aby zdjąć przepustnicę z kolektora. Masz jeszcze jeden imbus , który trzyma uchwyt do kabli z przepustnicy. Następnie czyścisz wszystko i co najważniejsze szczelinę w kolektorze , ponieważ kolokwialnie mówiąc w kolektorze jest jakby w środku druga rura choć niepełna wstawiona na wysokości EGR-a. I właśnie w tej szczelinie między tymi dwoma rurami jest najczęściej najwięcej syfu (tak było też u mnie) , a tamtędy właśnie wędrują spaliny z EGR-a do kolektora i ten zapchany element powoduje własnie zakłócenia w pracy silnika typu szarpanie itp. Jak wszystko wydrapiesz to odkurzacz i wyciągnij stamtąd wszystko. Skręcasz wszystko w odwrotnej kolejności.
Całość powinna Ci zająć spokojnie robiąc pierwszy raz 2 godziny.
Dzięki za opis. Jest jakaś poprawa po czyszczeniu?
Super julowalker, oto mi właśnie chodziło, takie odpowiedzi warto by przyklejać do wątku,
naprawdę wielkie dzięki
Poprawa jest tego typu, że silnik na wolnych jakby równiej pracuje i szybciej odpala. Do tego emisja spalin zapewne uległa polepszeniu bo silnik pracuje w optymalnych warunkach. Szarpanie przy niskich obrotach silnika też powinno ustąpić u osób z tego wątku o co z resztą chodziło :)
Witam
dzięki jeszcze raz dla JULOWALKER za opis i pomoc, dzisiaj
rozebrałem przepustnice i nie wyglądała tak mocno zabrudzona:
Załącznik 51806Załącznik 51807
a tak po czyszczeniu:
Załącznik 51808Załącznik 51809
Panowie a rura od IC też jest brudna i taka lekko zaolejona czy taka jest u WAS ???????
Załącznik 51810Załącznik 51811
nie tak mocno zabrudzona? Moim zdaniem to jest solidnie zasyfiona...ciekawe jak wygląda kolektor dolotowy podejrzewam, że podobnie...chyba czas na rozebranie kolektora i czyszczenie/regenracja.
Wyjecie kolektora w 2.4...zejdzie,nie tak latwo go wyjac
w każdym JTDm nie jest to prosta sprawa...sam bym się za to nigdy nie zabierał.
EGR ma działać tak - na ciepłym silniku, na wolnych obrotach, otwarcie powinno oscylować w okolicy 35%. Jeżeli jest to 4% (czyli praktycznie całkowite zamknięcie) - to jest coś nie tak z parametrami silnika, niekoniecznie z samym EGR-em. Lekkie naciśnięcie gazu powinno natychmiast zamknąć EGR. Podczas przyspieszania aż do momentu osiągnięcia ciśnienia maksymalnego przez turbinę - EGR będzie zamknięty całkowicie. Podczas jazdy ze stałą prędkością EGR będzie częściowo otwarty.
Po wyczyszczeniu przepustnicy autko odpala znacznie lepiej :)
zobaczymy jak w drodze ale to nie prędko jeszcze
Może wyda się moje pytanie banalne ale czytając cały wątek trochę mi się już pomieszało :( Wskazania z fesa dot. egr-a mam następujące, na wolnych obrotach 40% i ON a w trakcie dodawania gazu rośnie do ok. 55% i nadal jest w pozycji ON. W momencie odpuszczenia gazu przechodzi na OFF i 4%. Czy jest to prawidłowe działanie?
Witam,
Tomek ma racje na ciepłym silniku na wolnych obrotach EGR wskazuje ok 35% zaś na zimnym 4%,
Pózniej jak sie dodaje gazu rośnie itd jak Tomek pisał
Poszukałem jeszcze na innych forach i w źródłach tematycznych i wychodzi na to, że jest odwrotnie tzn. zawór egr zwiększa otwarcie wraz z dodawaniem gazu a powinien zamykać się w momencie odpuszczenia gazu aby powietrze zassane i spaliny się nie cofały. W moim przypadku tak właśnie jest. Uważam Tomka_KRK za osobę znającą się na rzeczy ale napisał odwrotnie czego nie rozumiem :(
Nie jestem mechanikiem ale być może jest tak że EGR nie w każdym aucie działa tak samo... być może konstruktorzy innych marek wymyślili że ten zawór w ich silniku będzie działał odwrotnie. W każdym razie u mnie EGR podczas przyspieszania się zamyka a podczas równomiernej jazdy lub na obrotach jałowych jest otwarty. Co wg mnie na logikę jest prawidłowe...
Między innymi Maciek_156 też twierdzi, że powinien się zamykać w silnikach JTD wraz z przyśpieszaniem tylko dla czego u mnie jest odwrotnie. Czy może być to podyktowane nie prawidłowo napisanym programem?
Normalnie podczas jazdy ze stala predkoscia mam
+- 33%, dodanie gazu powoduje zamkniecie zaworu czyli pokazuje 4%.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Po wyczyszczeniu EGRa,kolektora,"przepustnicy",turbo, odpala zdecydowanie lepiej ale szału jeszcze nie ma. http://youtu.be/VRZ-E_NasuE
zostawiłem wtryski na koniec,sprawdze na maszynie w tym tygodniu,ale rzeczywiście troche mało przebiegu na wtryski ale innych podejrzanych juz nie mam
Witam
słuchaj a jak i co czyściłeś w Turbo???
jesli chodzi o odpalanie to ja stawiam na wtrysk, u mnie odpala tak samo, a w Fesie i na Przelewowej próbie podejrzany jest mocno drugi wtrysk,
daj znać jak wrzucisz na maszynę efekty, (a sprawdzałeś domowym sposobem już - FES, próba przelewowa)
pozdrawiam
Ogarnąłem problem u siebie,pomogło wywalenie klap z kolektora.Najciekawsze jest to ze auto ma 70kkm i praktycznie drugi kolektor ,rozrząd itp.Pierwszy był wymieniany na 33kkm.
U mnie to wygląda tak, Alfa na zimnym kilka razy musi zakręcić i trochę nie równo pracuje gdy tylko dodam gazu wszystko się normuje. Ale problem mam z mocą... pomiędzy 1000 - 2000 obrotów nie mam mocy w ogóle. Strasznie to niebezpieczne. Kilka razy już dosłownie na mnie zatrąbili gdy wyjeżdżałem z skrzyżowania a zza góry wyłoniło się auta, a moja alfa się ledwo turla po asfalcie i nagle potężny strzał mocy gdy przekroczy 2 tyś obrotów... Tak samo cofać na wstecznym pod górkę to też nie lada wyzwanie, trzeba nieźle pracować sprzęgłem i go kręcić na wyższe obroty by miał dość mocy. od 1000 do 2000 u mnie masakra - powyżej przyśpiesza jak rakieta.
EGR ?
Panowie, mam problem z mocą do 2500-2700 obr. Kupiłem belle i podczas powrotu do domu po przejechaniu około 300km auto prawie przestało reagować na pedał gazu (wskaźnik doładowania powolutku się podnosi) silnik 1.9 jtd 8v 120 KM. Po podpięciu pod obd nie ma błędów. Ale EGR jest na 4 % na wolnych obrotach i nie zmienia się po dodaniu gazu. Dodam tylko tyle, że podczas oglądania przed zakupem sprawdzałem EGR i pokazywał ok 30% na biegu jałowym....
Teraz podczas jazdy silnik nie ma mocy, dopiero przy około 2700obr dostaje kopa..
Co to może oznaczać? Może ktoś miał taką sytuację?
Zaślep EGR pełną blachą i się przekonasz ;) 4% oznacza, że zawór jest zamknięty (co nie znaczy, że nie przepuszcza spalin).
Dzięki. No właśnie mnie to dziwi, że niby pokazuje że zamknięty (czyli teoretycznie dobrze) a nie ma mocy, bardzo wolno się rozpędza do tych 2700obr. A później wskaźnik doładowania leci do góry i Alfa już zapierdziela
Kurde, od dzisiaj wszystkie zakłady mechaniczne są nieczynne i lipa. Podejrzewam jeszcze ze to nie EGR, a przepływomierz... Bo w sumie takie objawy chyba właśnie daje przepływka.
Wcześniej miałem alfę CW i tam był silnik 1.9 16v. Tam łatwo było zdiagnozować przeplywke przez odpiecie od niej wtyczki. Nie wiem czy tak samo się sprawdza w 159 przy silniku 8V 120km, bo jak odpialem wtyczkę to nie było różnicy (dalej mulił)
Gdzieś tu na forum czytałem że w wersji silnikowej 8V tak się nie da sprawdzić, tylko nie wiem czy w 159 i 156 czy tylko 156