zawór masz w obudowie parownika czyli w tej całej obudowie z nagrzewnicą, wentylatorem i parownikiem od klimy
Printable View
zawór masz w obudowie parownika czyli w tej całej obudowie z nagrzewnicą, wentylatorem i parownikiem od klimy
bez zaworu by ci wogóle nie działała bo to jest jedna z czterech podstawowych elementów układu chłodniczego.
podepne sie pod temat, gdy wlaczam klime nie slysze charakterystycznego pyknięcia jak załącza sie sprężarka, klima nie chlodzi albo chlodzi bardzo słabo - mimo wszystko dioda się świeci. W fesie robiłem test sprezarki klimy i było pyknięcie i się załączyła, możliwe ze to "tylko" brak czynnika ?
Mi troszkę czynnika wyciekło i klima już nie działała.
dobre. montuje klime a nie wie co to zawór rozprężny :D a wiedziałeś chociaż jakim czynnikiem nabijasz klime i jaki olej i ile go tam dolałeś?
Bez rozprężnego nie działałoby wcale. Artur mówisz ze słabo chłodzi, a jakie masz temp. powietrza nawiewanego a kabinie?
Sprawdzę dzisiaj temp i dam znać.
Mierzyłem wczoraj, na dworze było w cieniu 26 a wewnątrz 14,3
Taką masz temp. nawiewu? czy do tylu miałeś wychłodzone wnętrze?
Wszystkie nawiewy były otwarte
To ja również podepnę się pod ten temat, żeby nie zakładać nowego.
Chciałbym zapytać czy czynnik roboczy to jest ciecz czy sprężony gaz? Czy w przypadku nieszczelności będzie on wyciekał i spływał na dół jak woda, czy odparuje??
Pytam ponieważ dzisiaj nabiłem sobie klimę. Wszystko fajnie chłodziło. Jednak gdy wróciłem do domu po godzinie zobaczyłem pod autem niedużą plamę. Jakiś płyn kapał na ziemię. Kapię na wysokości ściany grodziowej na środku auta. Mokra jest ta rura z której wychodzą drążki kierownicze, ale nie wiem czy to z niej się sączy czy po prostu po niej spływa jakiś inny płyn.
1. Czynnika nie ujrzysz, dlatego ładują z barwnikiem UV.
2. Pewnie to woda wynikająca z poprawnego działania klimatyzacji.
No to masz wyciek. Jeśli przy grodzi to na połączeniu nagrzewnicy z rurkami.
Hmmm. troszkę czuje się zmieszany tymi dwoma odpowiedziami, mimo to dziękuje za nie.
To podczas pracy klimatyzacji ma mi wyciekać woda?? W jaki sposób??
Osusza powietrze w kabinie, czego wynikiem jest H2O.
Aha rozumiem. To mam nadzieje, że ten wyciek to właśnie jest to o czym mówisz?? A czy to będzie zawsze tak kapać czy z czasem się zmniejszy ilość tej wody? Przyznam, że dość sporo jej dzisiaj uciekło (uzbierał by się z kieliszek albo i więcej).
Wszystko zależy od wilgoci w kabinie i czasu działania klimy, raz mniej raz wiele więcej. Palcem raz sprawdź kałuże i wszystko się wyjaśni co to jest.
Wysłane za pomocą myśli z i9100
Dzisiaj 31*C cieniu a w środku max spadło do 8*C :) Taki test i wszystko gra. Klimatyzacja działa poprawnie.
Po jakim czasie spadło do 8?
Wysłane za pomocą myśli z i9100
W ciągu około 25 minut, ale chłód był od początku.
Witam
ArturR_1975 wybacz iż podpinam się pod temat, ale nie chcę zakładać nowego. Mam niestety również problem z klimą. Klimatyzacja została nabita - nie jestem jednak teraz w stanie sprawdzić jaką ilością czynnika. Na stacji nie stwierdzili żadnych nieszczelności. Wydaje mi się, że tuż po nabiciu coś tam chłodziło, jednak miałem totalnie zapchany filtr przeciwpyłkowy, dlatego specjalnie się tym nie przejmowałem (brak dobrego chłodzenia zwaliłem na zasyfiony filtr). Jednak wczoraj filtr został wymieniony a klima jak nie chłodziła dobrze, tak nie chłodzi dalej. Po włączeniu kontrolka się zapala (razem z nia automatycznie załącza się obieg wewnetrzny), słychać świst przez kilka sekund (po wymienie filtra jakby głośniej), który później cichnie. Jednak klima w ogóle nie chłodzi, temperatura powietrza taka sama jak przy jeździe bez klimy.
Co sprawdzać i w jakiej kolejności?
dzięki i pozdrawiam
wróć do tych co ci napełniali i niech sprawdzą ciśnienia, jeśli nie będzie czynnika to niech szukają nieszczelności i napełnią ci następnym razem gratisowo bo to podlega ich gwarancji skoro po kilku dniach przestała chodzić.
Moje uszanowanie.
Dzisiaj wymieniałem ORING w sprężarce ponieważ tam miałem (mam nadzieję) drugi i ostatni wyciek czynnika. Teraz pytanie.
Olej sp20 130ml leje się przez odkręcenie górnej śruby w sprężarce oraz przed nabiciem klimatyzacji tak?
czy sprezarki w naszych ar czesto padaja ? jestem na etapie klimy i powiedziano mi ze sprezarka jest do wymiany, bo po dobiciu chlodzilo jakos ale coraz slabiej i juz nie chlodzi. zadnych nieszczelnosci nie ma. kupilem sprezarke od multipli ponoc taka sama.. maja mi wlozyc w czw. teraz jak wlaczam klime to slysze dziwny dzwiek i zadnej roznicy vs dmuchawa.
artur musisz najpierw zlać cały olej ze sprężarki przez tą śrubkę więc musisz ją wyciągnąć i obrócić a potem nalać chwilę przed napełnieniem czynnikiem, chodzi o to że olej do sprężarek jest higroskopijny czy pochłania wodę lub parę wodną z otoczenia dlatego należy to zrobić najlepiej w jednym dniu w garażu czyli wyciągnąć, wylać, wlać, założyć sprężarkę, sprawdzić szczelność, wypróżniować i napełnić.
a ja mam pytanko, czy po wlaczeniu klimy spreżarka chodzi non stop? czy co jakis czas sie wlaczy? do tego wentylator sie zalacza, tez jakos okresowo. zalezy od temperatury zewnetrznej. nigdy nie chodzi non stop.
nic nie dotykalem w klimatyzacji przez dwa lata, chodzila non stop nawet przez zime, a teraz chlodzi slabiej. chce podjechac i ja nabic, ale moze na cos jeszcze trzeba spojrzeć?
to że może się wyłączać to normalne przy niższych temperaturach ale jeśli czujesz że ci słabiej chłodzi to musisz podjechać bo możesz mieć gdzieś wyciek.
Witam. Panowie a ja mam inny problem z klima. Mianowicie nie miałem podswietlenia pokreteł. Rozebrałem przylutowałem zaróweczki cacy. Po złozeniu wszystkiego nawiew nie chodzi. W zadnej pozycji nic sie nie dzieje. Włacza sie tylko guzik od grzania tylnej szyby. Klima i obieg zamkniety bez odzewu :/ Dodam jeszcze ze od tego momentu nie pokazuje mi temp zewnetrznej. Jakis dziwny zbieg okolicznosci ? Ma to jakis zwiazek z nawiewem ? Prosze o wyrozumiałos ale to moj pierwszy post a w taka pogode jazda bez nawiewu to meka :/
ja bym sprawdzil polaczanie kostek i bezpieczniki. Już ze 3 razy to rozbierałem i nic źle sie nie da złożyc.. moze bezpiecznik Ci się spalił.
Sprawdzałem juz wszystkie bezpieczniki i te w srodku auta i te pod maska. Wszystko jest ok. Moze jak lutowałem dotknalem któres sciezki alba tasma sie uszkodziła. Nie wiem sam ale zaczyna mnie to meczyc bo jak wracam w nocy z pracy to mam zaparowane szyby i nic z tym zrobic nie moge :/
moze rozbierz panel, podjedz na szrot i przełóż listwe z pokretłami:)
Orienotwałem sie i w okolicy nie ma zadnej takiej alfy na czesci. A na allegro nie chce kupowac nic w ciemno..ale nie pozostaje chyba nic innego bo szczerze to nawet nie wiem od czego zaczac sprawdzanie ;/
Ja również przelutowywałem wszystkie żaróweczki w panelu sterowania klimy i wszystko śmiga aż miło. Lutowałeś wszystko wpięte w instalację czy co?
Własnie ze nie. Wszystko było odpiete i lezało sobie na stole jak lutowałem. Złozyłem do kupy wszystko przekrecam kluczyk i nic.. nie dzieje sie kompletnie nic. Swieci tylko podswietlenie i guzik od tylnej szyby. Zasuwy tez nie słychac zeby pracowały jak zmieniam połozenie twarz- szyba itd