To nie łatwiej było wszystko podłączyć do żarówki cofania :confused:
Printable View
Oba kable zasilające daj pod światło cofania i po problemie. Mam wrażenie że kombinujesz nie w tą stronę.
nie bo jak masz zasilanie kamery cofania na oświetleniu tablicy to w każdej chwili możesz zobaczyć co się dzieje z tyłu, jak by wszystko było na wstecznym to tylko w momencie rzucenia wstecznego kamera by działała. poza tym ja mam kamerę mocowaną w miejsce oświetlenia tablicy więc nie było sensu dodatkowych kabli ciągnąć. ( http://allegro.pl/kamera-cofania-par...839983372.html - swoją drogą polecam :) )
Trzeba nie fizycznie pod żarówkę tylko pod przewody zasilające tą żarówkę po wrzuceniu wstecznego, jak światło cofania się zapala to i kamerka musi ruszyć. Teraz masz podłączone do świateł mijania i dlatego pracuje cały czas. Tak jak podłączyłeś do świateł mijania to teraz podłącz do światła cofania :)
Jutro jeszcze pokombinuje, dzięki
Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma kabla który zasila tylko światło wsteczne. Ten który jest zasila cały moduł w którym są 3 światła. Dalej jest tylko płytka i nie ma już kabli. Tak samo, jest jeden bezpiecznik na te 3 światła F35
Ale panowie, bo trochę błądzimy we mgle. Mowa zdaje się o sedanie ? wiązka ze światłami jest na lewej burcie za taką klapką obok uchwytu na gaśnicę. Gdzieś tam spokojnie możesz się wpiąć w przewód do światła wstecznego. Zamiast lutowania czy innych cudów polecam użyć załączki zaciskowe na przewód - wygląda to mniej więcej tak: http://media.conrad.com/medias/globa...B.EPS_1000.jpg
Minus zasilania gdziekolwiek pod jakąś śrubę czy też pod przewód podobną złączką. Tylko tu jest też mały psikus. Żeby mieć tę kamerę w okolicach tablicy i podłączyć ją w ten sposób potrzebujesz z metr kabla.
w kombi jest tak samo - przerabiałem to. Kamerka wtedy włącza się razem ze wstecznym i czujnikami. Fajny bajer szczególnie w nocy - na ekranie widać prawie jak w dzień w przeciwieństwie do lusterek.
Święte słowa :) :D teraz się śmieje sam z siebie ;) błędnie przyjąłem, że ten różowy kabel zasila cały moduł...i body comp tym później jakoś steruje...tak czy inaczej przekombinowałem...:) tym bardziej, że większość rzeczy ogarniam z mechaniki :) jaja :) haha dzięki Panowie za cierpliwość ;) mega wtopa ;)
Wasze zdrowie!
Pozdro
Hejka,
Mam zamiar podłączyć kamerę cofania dedykowaną do AR 159 z allegro, która montuje się zamiast lampki podświetlenie tablicy, jednakże mam pytanie... jak to się ma do błędu żarówki? Rozumiem, że razem z tą obudową i kamerą jest miejsce na żarówkę i normalnie można wpiąć tam swoją starą żarówkę i wszystko działa? Słyszałem też, że niektórzy montują dedykowaną do vectry C/insigni. Może ktoś coś więcej napisać na ten temat?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
To jest dokładnie ta sama kamera. Wyjmujesz starą oprawkę i wykręcasz uchwyt żarówki. Mocujesz uchwyt żarówki w oprawce do której przykręcona jest kamera i tyle. Jutro mogę zrobić ci zdjęcie z mojego auta.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Super, to zamawiam tą z allegro. Fajnie, estetycznie to wygląda i co najważniejsze bez inwazyjnie. Normalnie tablicę to podświetla? A jak z widocznością w nocy przez tą kamerę? Widać coś?
Ogólnie tą kamerę będę łączył z czujnikami parkowania, zobaczymy jak razem to współgra :)
W nocy jeszcze nie używałem. Jeśli kamera ma diody to powinna mieć czarnobiały obraz w nocy.
Ja mam jedno i drugie. Oryginalny parktronik załącza się po wbiciu wstecznego i tak samo mam z kamerą w nowym radyjku. W dziale tuning masz mój filmik w którym widać obraz z kamery.
Akurat szedłem do sklepu.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/09/12.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/09/13.jpg
No i klasa :) Obraz w kamerze jest po zmierzchu?
Tak, to obraz z godziny 22:20, na dworzu było już zupełnie ciemno.
No to naprawdę ładnie to wygląda. Kamera już zamówiona, po weekendzie będziemy kombinować :)
Dzięki Ci wielkie za pomoc i fotki.
Pozdrawiam :)
Zasilanie kamerki podłączyłem plus do swiatła wstecznego,minus do masy.Pojedynczy chinch od kamery do gniazda kamera in w radiu(GMS6321).Po wrzuceniu wstecznego kamerka załącza się ale obraz nie przełącza się automatycznie tylko dopiero po wcisnięciu ikonki. Potrzebny jest jakiś dodatkowy kabel sterujący,żeby obraz sam się przełączał?
Ustawileś w opcjach? Wiem że w tym modelu, w ustawieniach jest jakaś tam opcja co do kamery cofania.
W opcjach video jest tylko funkcja parking,ale to jest do oglądania filmów
W takim razie, musiałeś źle kable zmontować... Czerwony podłączasz do różowego kabla przy radiu. Z tego co pamiętam, powinno wtedy automatycznie przerzucać na kamerę po wbiciu wstecznego.
Oczywiście zakładam, że żółty Video wpiąłeś w odpowiednią wtyczkę Video przy radiu.
Tadaaam. :) działa, ładnie wyświetla i przerzuca po wbiciu wstecznego :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/09/120.jpg
Panowie potrzebuje pomocy. Kupiłem radio Pioneer MVH Av290bt radio działa i gra rewelacyjnie w porównaniu do serii, zachciało się kamery cofania więc kupiłem ta w lampkę tablicy rej. link na dole. I problem pojawił się taki ze kamera nie daje obrazu na radio. Po wbiciu wstecznego automatycznie obraz na radiu przełącza się, diody na kamerze się zapalają ale obrazu brak.
Rca video podłączyłem oczywiście pod video out, zasilanie kamery i diody dałem z wstecznego, masa do śruby zamka tył, no i przewód do automatycznego załącznika wstecznego też pod żarówkę tył.
CZY KTOŚ MA JAKIŚ POMYSŁ?
video out jak wskazują nazwa to WYJŚCIE, pewnie na jakiś dodatkowy wyświetlacz (w zagłówku itp.). Ja w swoim radyjku mam oddzielny kabel na kamerę cofania i u ciebie też pewnie jest.
No jasne, działa że też na to nie wpadłem :) zafiksowalen się tym żółtym kolorem na radiu przy wtyczkę :) człowiek uczy się całe życie, a umiera...
zauważyłem że są kamery z dynamicznymi liniami, czy ktoś może ma taką ? interesuje mnie informacja czy jest szansa, że poprzez can uzyska sygnał z kierownicy o kącie skrętu
Oczywiście, że się da :) Musisz podsłuchać can, interpretować dane i je wykorzystać :)
Jak nie masz wiedzy z dziedziny elektroniki i programowania to tego nie ogarniesz sobie sam i nikomu nie będzie się chciało tracić czasu na ogarnięcie tego dla jednego auta, no chyba że zapłacisz mu "za godzinę pracy".
Jednak się da :) https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/05/250.jpghttps://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/05/251.jpg
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
To podziel się z resztą co to za radio i jaki model dekodera CAN :)
Jak widać na załączonym przez Ciebie obrazku ktoś już za Ciebie dokonał tego o czym pisałem wcześniej.
Pozostaje kwestia kalibracji linii, aby kąt skrętu i odległości miały właściwe wartości.
Radio takie
Załącznik 269859
dekoder Can był w zestawie, kamerka z dynamicznymi liniami, działa nie po kącie skrętu kierownicy a na zasadzie jakby żyroskopu w samej kamerze.
Gdzie znajdę schemat całej kostki?
Poszukuję masy (czarny przewód?)
Załącznik 270116 Załącznik 270117
Zastanawiam się czy ten lewy górny róg to kwestia brudnej kamerki (próbowałem przetrzeć) czy coś się może łapać w kadr...
Jak u Was wygląda obraz i montaż? Łapią się jakieś elementy auta w obrazie?
Schemat tej kostki znajdziesz zapewne w elearn. Natomiast masa to masa, gdzie byś się nie podpiął do karoserii to musi działać. Nawet miernikiem znajdziesz masę w aktualnej instalacji.
Ja mam zamontowaną kamerkę w identycznym miejscu i mnie nic nie łapie, co prawda jest nieco inna ale też podobny kąt w dół. Podejrzewam jakiś defekt tej co masz, można ja wyjąć oddalić od auta i wtedy sprawdzić co pokazuje a jak to samo to najlepiej wymienić jeśli przeszkadza i masz taką możliwość.
Przetarłem, podłączyłem już na gotowo i problem z ciemnym narożnikiem znikł :)
Nadal widać chyba dolny narożnik tablicy ale to mi już ni przeszkadza.
Zastanawiam się jak i czy się da wyłączyć te linie pomocnicze wbudowane w kamerkę.
Na przewodzie od kamery są wyprowadzone dwie żyły na wierzch.
Wnoskuję że do zmiany konfiguracji. Nie wiem tylko czy nie do obracania obrazu bo ponoś ma taką funkcję ta kamera.
Niestety sprzedawca potwierdził moje obawy. W tej kamerce się nie da.
Te linie pomocnicze konfigurowalne w radiu są o wiele fajniejsze.
Daj linka do kamery :)
Moja kamerka była kupiona na allegro za 59,99 PLN: LINK
Widok w środku dnia.
Załącznik 270140
Cofanie do płoty z roślinnością.
Załącznik 270138 Załącznik 270139
Po lewo włączone światła (podświetlenie tablicy LED), po prawo zgaszone.
Załącznik 270134 Załącznik 270135
Załącznik 270136 Załącznik 270137
Teraz kupiłbym taką bez linii pomocniczych bo da się w radiu włączyć i skalibrować.