Mhmm... No tak, inaczej było by zbyt proste :P
Trochę zabawy będzie...
Dzięki :)
Printable View
Mhmm... No tak, inaczej było by zbyt proste :P
Trochę zabawy będzie...
Dzięki :)
jee to u mnie jest idealnie :D a podczas jazdy obojetnie na jakich wartosciach obrotowych mam rowno 4 na rozgrzanym :)
[QUOTE=Marian;467001]za zimnym 5 barow.Dobra jednostka powinna miec na zimnym 6 barow,na goracym(okolice 100C) 1.5-2 bary[/QUOTE
A skąd masz taką informację? Bo wg instrukcji - powyżej 2,5 ok, ale nie pisze, że ma być konkretnie 5... I jak się to ma do kompresji mierzonej zegarem u mechanika? U mnie zegar wskazuje prawie cały czas od 3 do 4, bez względu na jazdę i temperaturę, ale nie sprawdzałem dokładnie u mechanika... :)
A z tego co piszesz to na gorącym 1,5 - 2 - wg instrukcji awaria silnika... stąd moje pytanie czym popierasz takie info :P
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
Kolega dobrze napisał: ciśnienie oleju wolne obroty silnik zimny 5-6 b
silnik rozgrzany 1.5-2 b
Co ten miernik ci wskazuje to chyba sam nie wiesz, ciśnienie oleju zmienia się w zależności od obrotów silnika nigdy nie jest stałe i co ma kompresja cylindrów do ciśnienia oleju? to są dwie różne sprawy
U mnie na zimnym 4-5 bar na wolnych obrotach.
Na gorącym 3-3,5 bar na wolnych obrotach.
Ja mam zero i fajnie się jeździ :D:D czujnik spartolony ale mierzyłem manometrem i było ok. Czujnik natomiast działa przy około -20*C jak podczas odpalania obroty na zimnym wskakują na chwilkę na 2tyś za kilka sek. i tak przestaje działać no to tyle z bajerów które mam :)
Sorki, tak to jest jak się pisze po urodzinach w nocy... :) To, że pokazuje rózne wartości to wiem, ale u mnie te różne wartości to od 3 do 4, bez znaczenia czy po 500km czy po 10km...
Ale wracając do tematu u mnie cały czas mam od 3 do 4 na wskaźniku i nie wiem, czy to sprawdzać i traktować jako jakąś awarię czy po prostu czujnik pokazuje niezbyt dobrze. Już w kilku 155 widziałem takie same wskazania w okolicy środka wskaźnika, książka też twierdzi że ponad 2,5 jest ok, ale nie jest napisane ile powinno być w danym silniku... Da się sprawdzić ciśnienie oleju w inny sposób? Bo nie chcę, żeby się okazało, że mam pompę oleju do wymiany a ja będę jeździł jak głupi :) Dodam, że silnik nie bierze ani grama oleju na 10 000km!