cz w 2,4 też bywa plastikowy kolektor magneti???
Printable View
cz w 2,4 też bywa plastikowy kolektor magneti???
Nie.
Ja również mogę polecić Tomka.
Niebawem minie rok, kiedy pozbawił mój kolektor klap.
Co wyróżnia jego warsztat na tle innych to odpowiedzialne i konsekwentne podejście do klienta.
Pozdrawiam.
- Rafał
Tego nie neguję. Ale to też jest wykonalne. Robiłem to w poprzednich dwóch 166 (oczywiście samo czyszczenie - klap nie było). Wymaga czasu, cierpliwości i dokładności. Ja właśnie z powodu braku czasu zdecydowałem się na zakup gotowca, sama wymiana zajęła nam niecałe 5 godzin. I nie było to tempo serwisu rajdowego. Ale żeby nie było OT, polecam Tomka KRK. Następnym razem też u niego kupię.
Hej
ja mam kolektor ssący od 2,4 do sprzedania, jak by ktoś chciał to za 100zł mój mechanior wywali klapy i zaspawa profesjonalnie.
pozdrawiam
Cieżko powiedzieć ja bym stawiał na przepływke
co sie dzieje ? , nic się nie dzieje ,
to tak działa (taka logika działania recyrkulacji ) , po przegazowaniu egr chwilę będzie otwarty po czym się znów zamknie ( 1% , do następnego dotknięcia gazu) ,
i jak się egr otwiera to wskazania z przepływki spadają bo nastąpił udział spalin , po zamknięciu egr przepływka znów pokazuję większą ilość bo powietrze jest bez udziału spalin , prawidłowe zjawisko ;
natomiast do sprawdzenia przepływki należy pod obciążeniem ( jazda ) obserwować między innymi parametry : docelowa masa powietrza , mierzona masa powietrza , więc laptop na fotel pasażera , rozgrzewamy sobie silnik , odpalić w fes rysowanie wykresów , i ogień z dolnych obrotów na np 3. biegu
Ok dzis testy zrobie i zobaczymy jak wyszlo.
- - - Updated - - -
Mam 2 wykresy jeden wykres to cisnienie doladowania i zawor turbiny. Cos mi sie nie podoba ten zawor a czyscilem go i smarowalem. A drugi to Masa powietrza i EGR. Na wolnych obrotach jest na ON a za jakis czas na Off.
Dla biegu jałowego i zimnego silnika wykres EGR/przepływomierz jest OK. Zawsze dla pewności możesz zrobić taki test jak podpowiada sedici.