Kolego, prawdopodobnie mam podobną sytuację w swojej lali, gdzie taki czujnik dostałeś, jaki jego koszt orientacyjnie? Czy śriednio rozgarnięta małpa jest wstanie to zrobić czy trzeba z tym jechać do warsztatu;)?
zaznaczam że mam zestaw kluczy:)
Printable View
1. Np. na Allegro - szukaj po numerze części, a nie pod Alfę, bo ten sam czujnik jest też w innych autach (tańszy ;-) ). Ważne byś szukał czujnika z numerami z polifta (jest w temacie), zachowywały się lepiej niż te z przedliftowych: 0281002845
2. Tak, średnio rozgarnięta małpa jest w stanie to wymienić na ulicy w 10min jedząc drugą ręką banana. Zdejmujesz pokrywę górną, zaglądając "za" silnik widać od razu ten czujnik. 1 klucz, 1 zaczep kabla, czujnik odkręcony, wstawiasz nowy, przykręcasz, zaczepiasz przewód do czujnika i jedziesz.
Lokacja tego elementu jest nawet wizualnie podana tu: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml#post656752
Witam panowie. Otóż i na mnie przyszła pora wymiany czujnika. Mam też pytanie. Mój czujnik ma numer 0281002437. Mogę kupić dowolny o tym numerze z byle jakiego auta? I jeszcze jedno mój trzyma się na śrubę typu RIBE. czym wy to odkręcacie? I czy nie przeszkadza wam EGR. Czy trzeba go odkręcić. Najlepiej niech da ktoś zdjęcie klucza z łaski. Pozdrawiam i dziękuje.
Zasadniczo liczy się numer części. Ja miałe do wyboru Bosha i jakiś inny o tym samym numerze.
Sam w końcu nie wymieniałem ale mechanik zrobił to od ręki. Zdjął pokrywę i mając już ułatwiony dostęp do czujnika odkręcił śrubę go mocującą. That's all.
U mnie w 8v trzeba było poluzować EGR bo nie umiałem wcisnąć grzechotki do śrubki od czujnika. Dodatkowe 2min roboty ;p
No to już po wymianie. Dla następców szukających wieści typu know how opiszę. Moja Alfa jest sprzed liftu i czujnik miał końcówkę 437. Zakupiłem poliftową 845 i działa równie dobrze, czyli są to elementy zamienne. Czujnik używany, dawcą było Iveco Daily 2.3 HPI. Pacjent przeszczep przyjął i wrócił do zdrowia. Niestety w silnikach 8v należy poluzować trzy śruby od EGR i delikatnie odsunąć go ręką, jednocześnie wkładając klucz imbusowy typu Torx T-40. W rzeczywistości jest to śrubka typu Ribe, ale takie klucze są bardzo rzadko spotykane na naszym rynku. Pozdrowienia
Witam
U mnie wskazówka turbo pod obciążeniem dochodzi do około połowy ostatniego pola ( "pół" do 1.6 bara) - oznacza to chip?
A bez obciążenia jest na 0 czy na pierwszej kresce?