Jak problem jest z wtyczką/kablem i ogólnie z komunikacją ECU z EGR, to będzie 1% i 404, a egr może być uchylony. Ale wtedy byś czuł osłabienie w zakresie do 200 rpm. i przydymianie.
Printable View
Wiesz innym 2.4 jtd nie jeździłem to nie wiem czy mój jest słaby ale czuje coś takiego właśnie, że powyżej 2000 tys. kopa dostaje w plecy a niżej jakby trochę słabo było :) Z tego wnioskuję, że chyba najlepiej to zaślepić i wtedy sprawdzić :)
To zaślep.
Witajcie koledzy mam problem bodajże z EGR zaślepiłem go 2 tyg. temu (zaślepka z otworami) i teraz wydaje mi się że auto powoli traci na mocy(coraz mniej wciąga w siedzenie) i z 3 razy zgasł mi podczas normalnego ruszania. EGR i te podzespoły elektromagnes itp. miałem prawie czyste wiec ich nie czyściłem, może źle skręciłem?? Co może być przyczyną? o co chodzi z tym nieszczelnym EGR?? jak to sprawdzic??
Może źle skręciłeś...
Logi powietrza/ciśnienia
Dzisiaj u siebie w 2.4 jtd 150 KM zamontowałem pełną zaślepkę EGR i pomyślałem sobie dlaczego wcześniej tego nie zrobiłem przez ponad 2 lata męczyłem się z szarpiącym samochodem, teraz pięknie ciągnie z dołu i zdecydowanie łagodniej rusza. :)
Bo masz nieszczelny EGR - załóż pełną zaślepkę, a nie tę z otworami
Witam.
Każdy pisze o zaślepianiu egr. Zaślepiać można ale nie z samochodami na commonrail. w krótkim czasie będzie ok, ale zobaczycie później na wydatki, dotyczące oczywiście wtrysków.to koszty wciągną was powyżej zakupu oryginalnego egr wraz z oryginalnymi zaślepkami patrz uszczelkami. A później ktoś kupi alfę i mówi że beznadzieja ta alfa bo psuje się. poprostu ktoś konstrukcyjnie po coś to wymyślił chyba i skończył odpowiednie szkoły. A na youtube można zobaczyć jak to 18latkowie naprawiają alfę puszką po piwie. No ja takiego auta bym nie kupił. Więc raczej n ie powinniśmy podpowiadać o takich rzeczach na forum. To moje skromne zdanie.
Pozdrawiam
Tomek
większej głupoty już dawno nie słyszałem...
Ja mam dylemat, ale mam nadzieję, że zaraz go rozwiejecie. Zaślepiać czy nie? Całkowicie czy nie? Nic się z autem nie dzieje, ale czyścic też się nie chce:)
Osobiście bym całkowicie zaślepiał. Mniej syfu w dolocie w przyszłości.
Tak ale jakoś nie widzę tam informacji o całkowitym zaślepieniu egr tak?? tylko jako części zamienne i różnej przepustowości a to już jest różnica. Sam nawet pisałeś że kupowałeś i wyły tak 4 otwory. Jeden przeczyta zaślepić i zaślepi całkiem. A ja głównie o tym chyba pisałem. i o naprawach puszką po piwie. Powinno być mówione o wymianie a nie zaślepieniu. Sory ale dla mnie to istotna różnica.
Tomek
Co ma EGR do wtrysków? Chyba lepiej żeby do kompory wpadało czyste powietrze a nie powietrze + spaliny ? Zaślepienie pełne dla silnika jest dobre, dla ekologii nie :)
Całkowite zaślepienie jest jak chiptunning. Jeden zrobi drugi nie. A ASO tego nie będzie popierało bo nie będzie miało zysków z części zamiennych. Idąc dalej, był u mnie chłopak z forum który zostawił sporą kasę w ASO bo 159 mu szarpało. Nowy EGR założony alfa dalej szarpie. ASO przyznało mu nieoficjalnie się że te zawory są wadliwe od nowości - złe materiały czy coś takiego. Wyłączony programowo = szarpania nie ma. Co ty na to ?
Witam,
nie wiem czy w temacie, jestem nowy na forum, miałem prblem z egr w mojej alfie, skutecznie i nie drogo zaślepili mi w Stęszewie pod poznaniem. Firma Gawlik-Przyczepy robią praktycznie wszystko, ale znają się bardzo dobrze na autach silnikach itp. polecam www.gawlik-przyczepy.pl
Faktycznie robią nawet naczepy dla gołębi :) Programowo ci usunęli i zaślepili, czy tylko zaślepili ?
E tam, pewnie reklama tylko 1 i ostatni post ..
No tak właśnie mi się wydawało i stąd moje pytanie :)
czy w 146 1.7 boxer jest egr ?
Nie ma.
Widzę że w wielu wątkach więc odsyłam: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...9_jtd_16v.html
krkmerv69 - Pewno wyskoczyłby ci w wyszukiwarce, bo P1238 to błąd mas powietrza spowodowany EGR-em, o czym tutaj dużo pisaliśmy.
Teraz napisałeś tekst rodem z onet.pl wp.pl - "Co to jest ?! Musisz to zobaczyć !!" :D
P.S. Pozdrawiam zomala ;) A, tak swoją drogą, to "usunąć EGR z kompa. Udało mi się to zrobić za 290 PLN," - U mnie byś nawet 50% tego nie zapłacił.
Tu ja zaślepiałem w 1.9JTD 115KM CF3, pełna zaślepka, i tak gdy podłączę kompa to mam błąd 404 ale nie świeci się marchewka, nie usuwam tego z komputera, bo po co może kiedyś wrócę, bo egr mam w 100% sprawny. Po zaślepieniu jest lepszy but do 1800obr w porównaniu do serii, dalej brak różnic.. no i leci czyste powietrze do kolektora, a wierzcie mi było tam dobroci... z minusów: Twardsza praca silnika(czyli i minimalnie głośniejsza), zaobserwowałem tylko ten jeden minus, inni piszą o zużyciu paliwa gdy silnik nie obciążony może to mieć sens bo przepływka więcej mierzy na wolnych więc może więcej paliwa dawać lub i zmieniać kąt wtrysku(?), no i że może wolniej się nagrzewać... mój zawsze się wolno nagrzewa zimą 90stopni to fiu fiu.
Chciałeś napisać, że miałeś 100% sprawny. Odłączony EGR i nie używany po prostu się zasyfia i jak go przywrócisz, to pierwsze co zrobi, to się zawiesi.
Nie ma żadnej twardszej pracy silnika. Naczytałeś się tego na forach TDI o silnikach 1.9. Tam taki efekt faktycznie jest. Przepływka nie mierzy więcej, tylko ECU ci to tak przedstawia. Jest to różnica dodana o ilość dostarczonych spalin (w zakresie gdzie normalnie działa EGR. W granicach do 3000 obr.). Spalanie pozostaje na tym samym poziomie. To z kątem wtrysku, to jakaś legenda :) Kąt wtrysku się nie zmienia, bo i jak i po co ? Cas nagrzewania się nie zmienia i o tym juz dyskutowaliśmy na forum. I testy robiono.
Wybaczcie moje lenistwo, ale nigdzie na allegro nie mogę znaleźć pełnej zaślepki do EGR w normalnej cenie, te z dziurą są po 9 zł, a te bez za prawie 50 zł!. Czy ktoś ma dostęp do jakiś tanich pełnych zaślepek? - mam dla ścisłości wywalony programowo EGR - tyle że jeszcze starą zaślepkę z dziurami do 16 V, a chcę już całkowicie to zaślepić żeby nie zbierał się tam syf ;).
Ja mam.
Ale nie chce mi się na pocztę lecieć za kilka zł :)
Nie chcesz odbioru osobistego?
http://allegro.pl/08-b-zaslepka-egr-...868247823.html
słabo szukałeś
Rzeczywiście wielkie dzięki maly :)
Panowie z innej beczki: Czy walnięty EGR może powodować efekt drgań kierownicy i całej budy na biegu jałowym? Po delikatnym dodaniu gazu np. do 1 k rpm drgania ustają. Pytam bo ostatnio latałem z podpiętym kompem i w jednym logu pokazuje że otwiera się do 100 % a w innym że leży cały czas na 0 %
- - - Updated - - -
Ja kupiłem taki zestaw:
http://allegro.pl/49-zestaw-zaslepek-do-usuniecia-egr-jtd-cdti-16v-i3873880981.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=3865605049
sebawroc - jakie masz obroty na biegu jałowym na rozgrzanym silniku? Drgania, raczej od egr bym wykluczył jak pali normalnie. U mnie również wlnięty był egr, zapaliła sie lampka silnika i błąd PO404, ale silnik nie dostał większych ani mniejszych drgań jak na sprawnym egr.
Sęk w tym że mieszczą się w zakresie 850 +/- 20 rpm czyli tak jak Bozia przykazała. Błędów brak, zastanawia mnie tylko że podczas jednej jazdy raz na logu pokazuje zakres otwarcia do 100% a na innym 0% i cały czas zamknięty.
Jutro zostawiam Alfe u mechanika, niech szuka. Objawów kończącej się dwumasy nie ma, korekty wtrysków na rozgrzanym silniku mieszczą się w przedziale -0,73 +0,53. Jedyne co może być to albo któreś koło od strony rozrządu albo przepływomierz., Myślałem że problemy z EGR też mogą powodować wibrację silnika na jałowym z tąd mój post tutaj.