Skąd masz tą informację? To że weszło z CF3 to ok, ale od `99? Jakaś podstawa?
Printable View
O tu na dole: Załącznik 119408
Faktycznie. To mi umknęło.
Bardzo zarozumiała odpowiedź, niestety Twoje stwierdzenie "TCS nie wiadomo do końca po co jest" nie było zbyt precyzyjne z technicznego punktu widzenia. Zapewniam Cię, jako posiadacz w/w systemu w swojej 166, że TCS ogranicza obroty, na dodatek robi to w bardzo dobry sposób.
Jeżeli masz jeszcze coś zarozumiałego, acz niemerytorycznego do dodania, wal śmiało. Możesz również wskazać źródło potwierdzające, że TCS nie wiadomo po co jest.
Nie uważam tak, co nie zmienia faktu, że wytłumaczyłem jasno różnice między tymi dwoma systemami. A moją opinię o systemie TCS napisałem trochę z przymrużeniem oka. A tu potwierdzenie moich słów: Załącznik 119446
Rozumiem Twoją pewność siebie (którą zawsze można wyrazić inaczej), bo wygląda to na dokument fiatowski, zgadza się? Jest w nim przetłumaczone kropka w kropkę to, co zostało napisane w eLearn, z małym wyjątkiem. eLearn w żadnym momencie nie zaprzecza ingerencji centralki silnika w przypadku aktywacji TCS. Być może w przypadku wersji V6 i TB faktycznie jej nie ma, ponieważ zapanowanie nad momentem obrotowym w przypadku silnika benzynowego jest wyjątkowo trudnym zadaniem. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać możliwości ABS 5.3 bez użycia dodatkowej centralki anti-slip (koszty). Mój JTDk natomiast na 100% obcina obroty. Pozwala na poślizg kół, równocześnie nie pozwalając na jazdę na czerwonym polu "mieląc" kołami w miejscu. Jedyna różnica jaką na pewno można potwierdzić między tymi systemami to fakt, że TCS aktywuje się tylko przy poślizgu jednego z kół, nie interweniuje natomiast w przypadku poślizgu obu kół napędowych, oraz nie próbuje utrzymać kół w warunkach bez poślizgu, tak jak robi to ASR.
w v6tb tcs tylko tyle ,że sobie pomiga :)
Jeśli chodzi o sprawdzenie systemów to faktycznie ASR ODCINA mi obroty by kółka nie buksowały. Natomiast gdy wylacze ASR ( bo mam taka możliwość) to kółka buksuja. Natomia niezależnie czy ASR mam włączony czy nie bawiąc się na lotnisku w poslizgi auto zawsze prostuje mi samochód. Kontrolka, która zapala mi się podczas użycia którego kolwiek systemu to wykrzyknik w kółku na pomarańczowo.