Faktycznie. To mi umknęło.
Bardzo zarozumiała odpowiedź, niestety Twoje stwierdzenie "TCS nie wiadomo do końca po co jest" nie było zbyt precyzyjne z technicznego punktu widzenia. Zapewniam Cię, jako posiadacz w/w systemu w swojej 166, że TCS ogranicza obroty, na dodatek robi to w bardzo dobry sposób.
Jeżeli masz jeszcze coś zarozumiałego, acz niemerytorycznego do dodania, wal śmiało. Możesz również wskazać źródło potwierdzające, że TCS nie wiadomo po co jest.
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
Rozumiem Twoją pewność siebie (którą zawsze można wyrazić inaczej), bo wygląda to na dokument fiatowski, zgadza się? Jest w nim przetłumaczone kropka w kropkę to, co zostało napisane w eLearn, z małym wyjątkiem. eLearn w żadnym momencie nie zaprzecza ingerencji centralki silnika w przypadku aktywacji TCS. Być może w przypadku wersji V6 i TB faktycznie jej nie ma, ponieważ zapanowanie nad momentem obrotowym w przypadku silnika benzynowego jest wyjątkowo trudnym zadaniem. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać możliwości ABS 5.3 bez użycia dodatkowej centralki anti-slip (koszty). Mój JTDk natomiast na 100% obcina obroty. Pozwala na poślizg kół, równocześnie nie pozwalając na jazdę na czerwonym polu "mieląc" kołami w miejscu. Jedyna różnica jaką na pewno można potwierdzić między tymi systemami to fakt, że TCS aktywuje się tylko przy poślizgu jednego z kół, nie interweniuje natomiast w przypadku poślizgu obu kół napędowych, oraz nie próbuje utrzymać kół w warunkach bez poślizgu, tak jak robi to ASR.
Ostatnio edytowane przez żuwik ; 29-01-2014 o 21:50
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
w v6tb tcs tylko tyle ,że sobie pomiga![]()
Jeśli chodzi o sprawdzenie systemów to faktycznie ASR ODCINA mi obroty by kółka nie buksowały. Natomiast gdy wylacze ASR ( bo mam taka możliwość) to kółka buksuja. Natomia niezależnie czy ASR mam włączony czy nie bawiąc się na lotnisku w poslizgi auto zawsze prostuje mi samochód. Kontrolka, która zapala mi się podczas użycia którego kolwiek systemu to wykrzyknik w kółku na pomarańczowo.