A tę piątkę da się wbić na postoju czy tylko nie wchodzi podczas jazdy .
Printable View
A tę piątkę da się wbić na postoju czy tylko nie wchodzi podczas jazdy .
Na postoju przy wylaczonym silniku wydaje sie jakby byla "wbita" ale jak kulne na tym niby V biegu samochod to kula sie lekko jak na luzie.
Generalnie po miescie smigam i tak do IV biegu.
I nie probowalem wbijac ostatnio V bo jak wbijam i odpuszczam sprzeglo to zlychac zgrzyt po zebach.
Jak zdejmiesz dekiel to będziesz miał dostęp do V biegu.Może być złamany wodzik lub ścięte zęby koła. Jak będziesz potrzebował części to mam skrzynie z uszkodzonym mechanizmem różnicowym na pewno się dogadamy ;)
Super dzieki za pomoc. Poczekam, niech sie zrobi troche cieplej i sie zabiore za ta skrzynie. Poki co musze kilka ogolnoeksploatacyjnych pierdol porobic.
Pasek nie wiem kiedy byl wymieniany, olej itp.
Musze podlaczyc pod kompa autko bo sie czesto zapala "marchewka" (wtrysk na tablicy zegarow), ktos wie co to moze oznaczac?
Chce to auto doprowadzic do zadowalajacego mnie stanu i uzytkowac dlugo.
Co prawda nie jestem pewien ale Alfa 164 12V z twojego rocznika powinna być na motronicu 1,7 więc chyba da się wywołać kody błyskowe błędów. Zawsze taniej niż podpięcie do testera.
Przekręć stacyjkę ale nie zapalaj auta, 5 razy szybko wciśnij gaz do oporu i policz błyski "marchewki".
ML 4.1 to te starsze z aparatem rozdzielczym, jeśli ma a pewnie ma jedną 6-wyjściową cewkę to chyba 1,7.
A na marginesie ML4.1 też ma kody błyskowe tylko wywoływane zworką :)
A i jeszcze jak pamiętam ML4,1 nie miał wyprowadzonej lampki na deskę ( chyba tylko w amerykańskiej wersji QV widziałem) ale kto wie ;)
To możliwe, że jest jak mówisz. Bo różnie źródła podają bo to wszystko to silniki 06412
wychodzi na to, ze mam jeden z ostatnich silnikow 3.0 12v. faktycznie o ile pamietam, kiedys ogladalem starsza 3.0 12v i nie miala kontrolki wtryskow. moja 2.0v6 turbo rowniez nie miala. teraz to sobie dopiero uswiadomilem.
gdzies mialem kody bledow i opis jak je odczytac z blyskow- musialbym poszukac.
Ma ktos z was to "pod reka" ?
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...nic_1_7_a.html tu masz link do kontrolki check engine. pozdrawiam