Jak wał na szlif to i korby trzeba sprawdzić, szlifnąć im stopy, a ich już nie wyjmiesz w doł z tłokiem niestety, trzeba górą wyciągać.
Printable View
Nie ma potrzeby szlifowania stopy korbowodu - panewki mają taki sam wymiar zewnętrzny i takie same zamki, róznia się tylko średnicą wewnętrzną
Zależy ile było jeżdżone z przytartymi panewkami, czy nie puścił zamek i panewka nie żyła swoim życiem w korbowodzie, jak już robić coś to dobrze, jak wał miał owal na czopie korbowym w skutek zużycia to i korbowód ucierpi i lepiej oddać wszystko do szlifierza. Druga sprawa jak pisałem, dobry szlifierz pasuje dany czop wału + panewka konkretna + konkretny korbowód i nie wolno potem nic miejscami zamienić!! Warto od razu sprawdzić luz główki korbowodu na sworzniu i ewentualnie zmienić tulejki główek.
SELENIA 20K ALFA ROMEO, co myślicie o tym oleju ? jest jakiś bardziej odpowiedni olej do twinsparka niż ten ?
Głowica już na stole, wszystko wporządku, szklanki, wałki bez draśnięcia, mały czarny osad na zaworach, ale to się wyczyści. W drugim cylindrze u samej góry na wysykości pierscienia ogniowego jest wgłębienie głebokie na 0,5mm szeroki na 0,7-9mm , po drugie czuć minimalny luz na tłoku w tym cylindrze, czyli panewka albo sworzeń sam nie jestem pewien, wszystko wyjdzie jutro w "praniu" jak ściągniemy mise olejową. I teraz moje pytanie! czy ktoś tulejował cylindry? Czy w ogólne to jest wykonalne przy tym silniku ? Tam jest tylko 7mm odstępu między cylindrami! Bo nie wiem czy tulejować czy kupić goły blok silnika.
p.s wrzucę zdjęcia z postępu prac ;)
Blok też można szlifować i dać nadwymiarowe tłoki.
Witaj
Przechodziłem remont miesiąć temu mogę ci co nie co powiedziec co wymieniałem i ile mnie to kosztowało.
Zablokowało mi silnik tyle szczescia ze praktycznie na postoju
panewka założyła sie jedna na drugą.
więc po kolei:Uszczelka pod głowica pasek rozrzadu pasek alternatora komplet uszczelek do silnika musiałem kupic korbowód wraz z tlokiem szlif wału można smialo szlifowac ze wzgledu ze nie jest azotowany. koszt 150zł panewki góra i dół i jesli z tego co pamietam tyle no oczywiscie oleje filtry to podstawa.
koszt czesci 1300zł robocizna: mam zaprzyjaźnionego mechanika więc policzył tylko 300zł robił prawie dwa tygodnie poniewaz po godzinach:) ;)
Ale wrazenia po remoncie nie do opisania poprostu jak szwajcarski zegarek.