Jaki fabryczny jednomas? To wlasnie od 3,2 to jest fabryczny bo w gtv 3,2 montowane byly kola jednomasowe
Sent from my iPhone
Printable View
Kudlaty, tutaj masz wszystko mądrze napisane: http://tuningskp.w.interia.pl/korbowod.html
Poczytaj, a poźniej się wypowiadaj i ucz mechaników ich fachu.
Pozwolę sobie zacytować:
"... Drugą metodą, jest wyważanie dynamiczne, w przypadku którego należy posłużyć się specjalistycznymi maszynami, zwanymi popularnie wyważarkami. Sama operacja polega na zamontowaniu wału w specjalnym urządzeniu, które wprowadza go w ruch obrotowy i dokonuje pomiaru ze wskazaniem w którym miejscu należy zebrać określoną ilość materiału. Wał korbowy należy wyważać wraz z kołem zamachowym i kompletnym sprzęgłem, a po przeprowadzeniu tej czynności oznaczyć pozycję wzajemnego połączenia tych elementów, aby w przyszłoci przeprowadzić montaż tylko i wyłącznie w tej jednej pozycji. Zmiana miejsc zamontowania koła zamachowego czy sprzęgła po wyważaniu, może spowodować zmianę położenia wirujących mas i zaprzepaszczenie na marne naszego wysiłku."
W 126 Bis byla mozliwosc przykrecenia kola zamachowego do walu korbowego na 6 sposobow.Samoucy po nie trafionym montazu byli zdziwieni praca silnika:D
Jest juz temat o zaspawanym wariatorze:)
Panowie i Panie!
Wszystkie silniki V6 by Busso mają "doważenie" wału za pomocą koła pasowego i koła zamachowego, jest to jakby kontynuacja "wykorbień" wału. Ponieważ w każdej pojemności tego silnika inny jest wał korbowy dlatego każda pojemność tego silnika ma inne koło pasowe i koło zamachowe. Dlatego montaż koła zamachowego lub pasowego z innej pojemności musi powodować zaburzenie wyrównoważenia wału i zarazem silnika. Ponieważ mamy do czynienia z wirującą masą ok 20kg, nie trudno sobie wyobrazić siły działające na taki nie zrównoważony układ np. przy prędkości rzędu 6500 obr/min. Musi to powodować albo przyśpieszone zużycie panewek (głównych) i/lub generować drgania układu (najlepiej równe częstotliwości drgań własnych - wtedy na pewno wał się urwie :P ). Tutaj zanzaczam! Nie stać mnie żeby komuś zaserwować jakieś podmiany typu silnik 3.0 - koło jednomasowe z 2.5, nie wiem jak duże to będzie niewyważenie, nie wiem czy się coś urwie lub zużyje, nie wiem czy będzie się trzęsło, po prostu nie poprawiam inżynierów. Ale do przemyślenia podaje fakt: W dobie oszczędzania i kooperacji fiat nadal serwuje odmienne koła zamachowe i pasowe dla każdej pojemności V6 i nie ma znaczenia czy to 2.0 TB czy 2.5 czy 3.0 czy 3.2. Chociaż ekonomicznie wydawało by się to nieuzasadnione i pomimo tego że w np. AR75 silnik 2.5 miał inne koło niż 3.0 (można to uznać za "zboczenie" - nie znając konstrukcji V6) nadal FIAT trzyma się zasady inna pojemność inne koło.
Wszelkie tłumaczenia że dwumasa jest cięższa od jednomasy są chybione bo nie chodzi o ciężar wyważonego dysku przykręconego do wału tylko właśnie o to że dwumasa posiada przeciwciężar i z racji tego sama w sobie jest nie zrównoważona, tak samo jak każde koło zamachowe i pasowe w V6 czy to 12V czy 24V.
Tutaj może zaznaczę: KOŁO ZAMACHOWE DWUMASOWE, CZY JEDNOMASOWE DA SIĘ PRZYKRĘCIĆ DO WAŁU W V6 /12V i 24V/ TYLKO W JEDNEJ POZYCJI - tutaj wyraźny jest zamysł konstruktorów żeby sprawny inaczej mechanik nie założył tego jak chce.
Może warto by było aby osoba która chce się wymądrzać poświęciła trochę czasu na dokształcenie się w zakresie V6 Bussso i jego konstrukcji i może chociaż rozebrała z dwie jednostki aby poznać ich budowę. I na BOGA nie porównujcie V6 do rzędowych czwórek bo wyważenie obu silników to tak odległe sprawy, że nie che mi się już pisać. Wszyscy zachwycają się równą pracą V6 i nie ma to związku z wyrównoważeniem silnika, może warto uzmysłowić sobie że silnik V6 jest z zasady nie wyrównoważony bo stanowi widlaste połączenie dwóch jednostek R3 i to właśnie powoduje konieczność uciekania się do konstrukcji z wyważeniami na kole pasowym i kole zamachowym. Kwestia koła zamachowego bliższa jest porównaniu do silnika BIS'a lub CC 700.
ok, doczytałem i przyznaję Wam rację
jeśli już fabrycznie koło zamachowe jest ustalane do wału, to nie m o czym dalej dyskutować