masz opóźnienie bo część spalin Ci ucieka koło kolektora i turbo się nie rozkręca odpowiednio, sprawdź szczelność kolektor-głowica bo to jest pewnie głównym problemem nieprawidłowego działania turbiny
Printable View
urwana szpilka, koszt naprawy od 300 w zwyż, zalezy jak sie urwała i ile ich jest urwanych.
niezle jej w palinik dałes...
Tak wlasnie myslalem ze poprostu spaliny spierniczają i nie ma co napedzac turba :) dzieki jutro będe patrzył
- - - Updated - - -
aż tak dużo będzie kosztować nagwintowanie paru otworów ? da sie to zrobic w warunkach domowych ? da sie to zrobić na aucie ? czy trzeba rozbierac glowicę ??
Jeżeli poszła szpilka trzymająca kolektor to masz kolektor do planowania bo pewnie jest krzywy, ja za planowanie zapłaciłem 60 zeta, wymiana szpilki wiąże się z demontażem kolektora i turbiny, potem kwestia czy szpilka urwała się przed czy w głowicy, jak wystaje z głowicy to wystarczy szpilkę wykręcić, wstawić nową i poskładać wszystko do kupy, jeśli urwana w środku to już to najlepiej niech fachowiec ogarnie. Jak masz kanał to możesz sam się pobawić z demontażem, jak nie to lepiej oddać do mechanika. Głowicy nie trzeba rozbierać, wszystko do zrobienia na aucie
Mnie cały interes kosztował z planowaniem 365 zł plus nowa uszczelka 40 zł w tym umycie auta na koniec ;)
mi tam jedno jak i gdzie sie urwała, potrafie wykrecic.
pzd.
No no - potrafisz i to calkiem sprawnie ;)
Jednak to nie szpilki nie ma zadnych przedmuchów , zauważyłem zę turbina od strony ciepłej jest cała pokryta z opiłków metalu ;// za turbina przy downpipie tez nie ma przedmuchów
- - - Updated - - -
Załącznik 99452
A sprawdzałeś skąd ten dźwięk przy gazowaniu na zimnym silniku?? da się to sprawdzić tylko we dwie osoby, więc jeśli nie to po pierwsze sprawdź to, niech Ci ktoś po gazuje a Ty posłuchaj skąd gwiżdże... przedmuch może być a szpilka wcale nie musi być urwana, może się sypać uszczelka kolektora od spodu i stąd opiłki
Najpierw zdiagnozuj we dwie osoby skąd ten dźwięk a potem można dalej myśleć co i jak, koło turbo mam wrażenie jak by było nakopcone sadzą czyli przedmuch ale mogę się myslić
ewidentnie widac nieszczelnosc na V-bandzie, opasce zaciskowej, jesli szpilki masz ok to dokrec opaske.
pzd.