Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Temat: Czy padła turbina ?? duże niedoładowanie , brak mocy na dole, dziury w przyspieszaniu

Użytkownik Świeżak Avatar Marconi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Auto
    Była Alfa Romeo GT 1.9 jtd-m, obecnie Alfa 159 SW 2.4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał arquadiusy Zobacz post
    a zauwazyliscie jak ten silnik wogule wkreca sie na obroty , widac ze przydole jest strasznie duze opóźnienie na gaz
    masz opóźnienie bo część spalin Ci ucieka koło kolektora i turbo się nie rozkręca odpowiednio, sprawdź szczelność kolektor-głowica bo to jest pewnie głównym problemem nieprawidłowego działania turbiny

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

urwana szpilka, koszt naprawy od 300 w zwyż, zalezy jak sie urwała i ile ich jest urwanych.

niezle jej w palinik dałes...

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał Marconi Zobacz post
    masz opóźnienie bo część spalin Ci ucieka koło kolektora i turbo się nie rozkręca odpowiednio, sprawdź szczelność kolektor-głowica bo to jest pewnie głównym problemem nieprawidłowego działania turbiny
    Tak wlasnie myslalem ze poprostu spaliny spierniczają i nie ma co napedzac turba dzieki jutro będe patrzył

- - - Updated - - -

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    urwana szpilka, koszt naprawy od 300 w zwyż, zalezy jak sie urwała i ile ich jest urwanych.

niezle jej w palinik dałes...
    aż tak dużo będzie kosztować nagwintowanie paru otworów ? da sie to zrobic w warunkach domowych ? da sie to zrobić na aucie ? czy trzeba rozbierac glowicę ??

Mieszka w
    Świebodzice
    Auto

Domyślnie

- - - Updated - - -

aż tak dużo będzie kosztować nagwintowanie paru otworów ? da sie to zrobic w warunkach domowych ? da sie to zrobić na aucie ? czy trzeba rozbierac glowicę ??
    Jeżeli poszła szpilka trzymająca kolektor to masz kolektor do planowania bo pewnie jest krzywy, ja za planowanie zapłaciłem 60 zeta, wymiana szpilki wiąże się z demontażem kolektora i turbiny, potem kwestia czy szpilka urwała się przed czy w głowicy, jak wystaje z głowicy to wystarczy szpilkę wykręcić, wstawić nową i poskładać wszystko do kupy, jeśli urwana w środku to już to najlepiej niech fachowiec ogarnie. Jak masz kanał to możesz sam się pobawić z demontażem, jak nie to lepiej oddać do mechanika. Głowicy nie trzeba rozbierać, wszystko do zrobienia na aucie
    Mnie cały interes kosztował z planowaniem 365 zł plus nowa uszczelka 40 zł w tym umycie auta na koniec

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

mi tam jedno jak i gdzie sie urwała, potrafie wykrecic.

pzd.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

No no - potrafisz i to calkiem sprawnie

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Marconi Zobacz post
    Jeżeli poszła szpilka trzymająca kolektor to masz kolektor do planowania bo pewnie jest krzywy, ja za planowanie zapłaciłem 60 zeta, wymiana szpilki wiąże się z demontażem kolektora i turbiny, potem kwestia czy szpilka urwała się przed czy w głowicy, jak wystaje z głowicy to wystarczy szpilkę wykręcić, wstawić nową i poskładać wszystko do kupy, jeśli urwana w środku to już to najlepiej niech fachowiec ogarnie. Jak masz kanał to możesz sam się pobawić z demontażem, jak nie to lepiej oddać do mechanika. Głowicy nie trzeba rozbierać, wszystko do zrobienia na aucie
    Mnie cały interes kosztował z planowaniem 365 zł plus nowa uszczelka 40 zł w tym umycie auta na koniec
    Jednak to nie szpilki nie ma zadnych przedmuchów , zauważyłem zę turbina od strony ciepłej jest cała pokryta z opiłków metalu ;// za turbina przy downpipie tez nie ma przedmuchów

- - - Updated - - -

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_001012.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	64.9 KB
ID:	99452

Mieszka w
    Świebodzice
    Auto

Domyślnie

Jednak to nie szpilki nie ma zadnych przedmuchów , zauważyłem zę turbina od strony ciepłej jest cała pokryta z opiłków metalu ;// za turbina przy downpipie tez nie ma przedmuchów

- - - Updated - - -

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_001012.jpg
Wyświetleń:	218
Rozmiar:	64.9 KB
ID:	99452
    A sprawdzałeś skąd ten dźwięk przy gazowaniu na zimnym silniku?? da się to sprawdzić tylko we dwie osoby, więc jeśli nie to po pierwsze sprawdź to, niech Ci ktoś po gazuje a Ty posłuchaj skąd gwiżdże... przedmuch może być a szpilka wcale nie musi być urwana, może się sypać uszczelka kolektora od spodu i stąd opiłki
    Najpierw zdiagnozuj we dwie osoby skąd ten dźwięk a potem można dalej myśleć co i jak, koło turbo mam wrażenie jak by było nakopcone sadzą czyli przedmuch ale mogę się myslić
    Ostatnio edytowane przez Marconi ; 20-06-2013 o 15:44

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

ewidentnie widac nieszczelnosc na V-bandzie, opasce zaciskowej, jesli szpilki masz ok to dokrec opaske.

pzd.

Mieszka w
    Kęty
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    ewidentnie widac nieszczelnosc na V-bandzie, opasce zaciskowej, jesli szpilki masz ok to dokrec opaske.

pzd.
    Sprawdze we dwóch , dzisiaj nie miałem jak no ta nieszczelnosc jest ale to juz jest za turbina i nie powodowało by utraty mocy chyba xD
    Skąd by było tyle opiłków z silnika ? a moze to uszczelka sie rozpada i stad te opilki ?