ciekawe podejscie :) lepiej wydac 250 pln i dopiero potem spytac czy to napewno to..
podaje jutro na sprawdzenie ukladu i uzupelnienie..
Printable View
Nie tragizuj. Podjechanie i tylko sprawdzenie czy jest czynnik kosztuje 50zł a jeżeli rzetelny zakład to nie weźmie nic. To tylko sprawdzenie ciśnienia. Masz manometr z odpowiednim gwintem to sam sprawdź. A jak faktycznie nie będzie czynnika to wtedy wiesz za co płacisz. To realne podejście. Czego byś nie napisał to zawsze to musisz sprawdzić. Nawet jak wiało zimnym wczoraj albo pięć lat temu to jak coś nie działa teraz to najpierw sprawdzasz czynnik. Jak sobie wyobrażasz pomoc skoro nie ma czynnika? Przez forum nikt Ci tego nie sprawdzi. TO tak jak z pytaniami "czemu nie świeci to albo tamto". Najpierw sprawdzasz bezpieczniki - proste. A że sprawdzenie czynnika kosztuje to nic na to nie poradzę. Tylko przestrzegam przed partaczami - jest ich 90%
to znowu ja :)
klima nabita i podlaczona pod komputer, wyszlo, ze do wymiany jest silniczek klapy ob. wew. klimatyzacji o numerze 77362654.
silniczek juz mam, tylko teraz jak sie do niego dobrac?
Poszukaj wnikliwie bo bylo na forum kilka razy jak sie do tego zabrac.
dzieki za brak pomocy, bez Ciebie to forum chyba by upadlo.
szukalem przed napisanie, nie znalazlem.
moze ktos inny?
w EPER'ze ni ma rysunków gdzie to dokładnie jest i pod czym itp ?
okiej, dobieram sie do tego od zewnatrz? w sensie od strony silnika nie wnetrza samochodu?
Musisz się dostać do podszybia, tu masz manual:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...grzewnicy.html
Trzeba szukać tez pokrewnych tematów bo nie zawsze jest napisane w tytule dokładnie to pytanie co zadajesz. Konkretnie o klapie obiegu wew to nikt nie pisał ale sporo było o dobieraniu się do układu napowietrzania.
Klapa obiegu wew. jest przed wymiennikami ciepła (ogrzewania i klimy). Z podszybia będzie najłatwiej. Do pozostałych klap to ponoć jest lepiej od środka ale to Cię nie interesuje.
Też mam ten problem. Rozebrałem podszybie i okazało się, że element łączący klapkę z silnikiem zniknął chyba się rozsypał? W eperze szukałem i nie znalazłem ale w serwisie okazało się, że w eperze jest taki element kosztuje ok 10 zł mają ten eper jakiś lepszy. Zamówiłem i czekam na część. Na razie rozłączyłem ten silniczek na kostce. Błąd klimy dalej się wyświetla. Zobaczymy jak wymienię. Pozdrawiam.
ooo tez mi tego brakuje :)
masz jakis numer czesci?
silniczek podlaczylem, klima nie chce chlodzic na postoju, tylko podczas jazdy.. mozliwe ze ma na to wplyw slaby alternator/akumulator?
Jezeli mialoby zabraknac pradu do wlaczenia klimy to nie odpalilbys. Dziwne ze na postoju nie chodzi a jak jedziesz to tak. To klima Ci sie wylancza jak stajesz? A probowales gazowac na postoju? Trzymaj wyzsze obroty i sprawdz.
probowalem na wyzszych obrotach na postoju i nic.. raz zadzialala, przez jakies 2 minuty, potem powietrze zrobilo sie cieple. dodatkowo wyswietla sie 2-3 razy bad na wyswietlaczu.
w drodze do domu wlaczylem klime i chlodzila non-stop bez zadnych bledow.
Czyli jednak czasem wlacza sie na postoju. Jezeli klima sie raz zalancza a raz nie to moze byc tylko wina czujnikow. Na pierwszy odstrzal jak zwykle bym dal presostat. To dziadostwo lubi sie psuc we wszystkich autach. Sprobuj podmienic od kogos znajomego. To sie wkreca i wykreca bez spuszczania gazu. Jak szybko krecisz to tylko syknie. Aha a sprawdzales co to za blad?
bledu nie sprawdzalem.. dopiero wczoraj zalozylem silniczek.
co za czujnik jest kolo silniczka obiegu zamknietego?
Nie, chodzi o czujnik ciśnienia czynnika. Jest wkręcony w osuszacz. W okolicach chłodnicy, jak dobrze pamiętam po lewej stronie pod plastikami. Zobacz czy nie poci się, czy kabelki dobrze kontaktują a potem trzeba zrobić podmiankę na próbę.
Mam nr części ale wrzucę dopiero w sobotę bo jestem poza domem, zrobię też parę fotek i postaram się wrzucić, pozdrawiam
Ok. wymienione. Koszt części w ASO 10 zł:)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...2&d=1308473217
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...3&d=1308473234
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...1&d=1308473199
Witam mam taki problem :
Załanczam zdjęcie. Pojawia mi się ten błąd tylko jak włacze przycisk włączenie/wyłączenie recyrkulacji powietrze. ! Pomocy ! Mechanik uznał do wymiany wentylator (okolo 1000zł usłyszalem za to )
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...y-imag0286.jpg
Po pierwsze taki komunikat pojawia się przy każdej usterce napowietrzania i wcale nie informuje co jest do wymiany. Skoro pojawia się to przy przełączeniu recylkulacji powietrza a z wentylatorem jest wszystko dobrze to samo przez się wynika co jest nie tak. A mechanikowi proponuję krzyż na drogę.
To w takim razie co mam teraz zrobic ?
Kwestia tego czy sam umiesz rozkręcić i sprawdzić co jest czy musisz się zdać na magików nazywających się fachowcami. Jeżeli to drugie to nie będzie łatwa przeprawa. Będzie boleć finansowo. Można jeszcze odczytać błędy na kompie.
Aha, no raczej komus musze to oddac bo bledy sprawdzone i byl jakis blad wiec wymienili mi jakis przekaznik ale okazalo sie ze to nie to. Bezpieczniki sprawdzone i równiez to nie one ! Wiec musze szukac albo zostaje mis ASO :/ Czuje ze troche sie wykosztuje !
Sprawdź czy chodzi sam silniczek od zmiany obiegu. Wystarczy zdjąć plastiki i zobaczyć czy zmienia pozycję jak naciśniesz guzik w aucie. U mnie właśnie nie działa silniczek i i mam właśnie ten komunikat na kompie.
Który plastik musze sciagnać ? I co wymieniles u siebie ze juz nie ma tego błedu ?
Błędu nie ma jak nie przełączam obiegu powietrza. Natomiast jak zmienię obieg błąd wyskakuje ale da się go zaakceptować i znika. Odnośnie plastiku to pierwszy po lewej patrząc na auto z przodu (ten pod który wchodzą węże ok klimy takie aluminiowe). Na któreś stronie w tym temacie jest chyba zdjęcie tej części.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...3&d=1308473234 <- obrazek zapożyczony od kolegi Marysn z poprzedniej strony
Całę to urządzenie to jest to gdzie podłączone są te żółte kable tak jakby pod rękawiczką na zdjęciu.
Wiec w takim razie jak naprawie to to bład zniknie i bedzie ok ? Mozliwe ze to wina lezy w tym zmianie obiegu ?
Odnawiam temat, jeśli można. Komunikat pojawia również taki jak pozostałym kolegom. Fakt, mam mało cieczy w klimie, ale myślę, że to nie to. Teraz jest już zimno. Włączam tem, np na 24 stopnie. I nawet na manual (MAN) nie włącza się nawiew. Początkowo zgasiłem silnik zapaliłem jeszcze raz i się włączała dmuchawa. Teraz już muszę z 10 do 15 razy włączyć i wyłączyć. I wtedy załapie, dmuchawa daje nawiew i ciepłe powiertze leci. Przed szybą jest takie kółeczko, jakby do regulacji kierunku nawiewu na szybę. Gdy nim kręcę, czyję jakby nic nie zmieniało. Chodzi bardzo luźniutko. Czy to jakaś klapka zacina się? Ale dlaczego po paru włączeniach i wyłączeniach zapłonu lub silnika, zaskoczy. Od czego zacząć szukać? Pozdrawiam wszystkich.
Kółeczko pod szybą nie ma nic z tym wspólnego :D
To po prostu zamykanie nawiewu na szybę i pewnie masz ułamane. Żeby się do tego dostać to musisz wykręcić schowek (cztery śrubki za zaślepkami w schowku).
A jeżeli chodzi o dmuchawę która raz działa a raz nie to nie ma reguły i jednoznacznej odpowiedzi. Po prostu trzeba rozkręcić i sprawdzić styki. Może to błachostka a może kończy żywot wentylator.
Witam jeśli ktoś bedzie rad na moj problem otóż pojechałem nabić klime (166 2.4 2000r) okazało sie ze chłodnica jest uszkodzona wymieniłem i znów pojechałem klima szczelna czynnika 650g działała:) po 5 minutach wywaliło air conditioner faulity :mad:nawiew chodzi w każdej opcji słychać klikniecie elektromagnesu na sprężarce ale nie obciąża to silnika chłód nie leci zauważyłem ze przy sprężarce wewnątrz koła pasowego jest koło właściwe od pompy i mopżna je obracać swobodnie ręką czy to normalne proszę o rady pomoc nie chcem wydawać tyśiecy i wymieniac na czuja o moja bella jest w czarnej skórze wiec latem będzie masakra pozdrawiam
To wewnętrzne koło jest bezpośrednio z wałem kompresora połączone. Zaczyna się kręcić po cyknięciu czyli po sprzęgnięciu z kołem pasowym. Jeżeli kręcisz kołem ręcznie to powinieneś czuć taki opór jakbyś budyń mieszał. Nie może być za ciężko ani lekko. A jak Tobie się kręci lekko to się coś w środku rozsypało. Trzeba rozkręcić sprzęgło i zobaczyć.
no niestety nie ma żadnego oporu można kręcić jednym palcem oczywiście próba na wyłączonym silniku a jeśli to padła pompa lepiej regenerować czy kupić używke
Badałem ostatnio temat bo mi się kompresorek rozsypał. Zasadniczo co kto lubi, ja kupiłem używkę za 80zł i wymieniłem i na razie działa. Nówka kosztuje chyba coś koło 350zł. Wymiana nie jest jakoś skomplikowana. Jeśli chodzi o istotne rzeczy o których pisali koledzy na forum, to:
- jeśli używany kompresor był długo odpięty od układu to duża szansa że złapał wilgoci i może się wkrótce rozsypać, tak że pewne ryzyko jest, wiadomo że handlarz z allegro ci powie że dopiero co to rozebrał :)
- warto wymienić przy okazji osuszacz (niedrogo i prosta robota), większa szansa, że będzie w stanie skutecznie usunąć wilgoć z układu
Ja taki komunikat miałem w swojej Belli w ubiegłym roku.
"AIR CONDITIONEE FAULTY" coś tam, coś tam i pamiętam, że wymieniłem filtr kabinowy na nowy.
Ten w podszybiu po podniesieniu maski. I problem zniknął. Klima startuje od razu i czy to zima czy to lato śmiga aż miło.
Możesz tam zajrzeć w miejsce filtra kabinowego.
Powodzenia!
Ja mam pytanie co do osuszacza ? Jak go wymienic i czy ucieknie czynnik z klimy? Moze byc powodem to ze np szyby paruja jak wlanczam klime ?
Teraz to żeś palną jak łysy grzywą o kant kuli....... Przecież pisał że dmucha ciepłym i kółko kompresora lata luźno więc co ma do tego filtr?
Oczywiście że czynnik ucieknie, przecież przez nie go przepływa....
Musisz ściągnąć czynnik, wymienić osuszacz i dopiero nabić. Parowanie szyb nie ma nic do rzeczy (mogą przez zapyziałą nagrzewnicę itp). Czynnik nie ma kontaktu z powietrzem więc jak może mieć wilgoć z czynnika wpływ na szyby. Osuszacz ma np wpływ na siłę chłodzenia.
Dzieki za rade wymienie sprężarke i dam znać czy to było przyczyną bo na chłopski rozum skoro pompa nie daje żadnych oporów czyli nie tłoczy a elektromagnes klika to raczej może skubana padła:confused: przed nabiciem wymieniłem chłodnice bo tamta zdechła może tu jest przyczyna że cały czynnik wywaliło razem z olejem i hulała na sucho dodam jeszcze że po nabiciu jak załączyłem klime to pompa dała mocne obciążenie silnik pracował jakby miał zaraz zgasnąć a jeszcze mam pytanie czy ktoś sam rozbierał sprężarke coś samemu da się z tym zrobić mam na graty 156 z takim samym silnikiem 2.4 jtd ale pompa jest inna różnica koła pasowego średnicy przewodów ale może bebechy da sie podmienić Pozdrawiam
To mi to wygląda że sprężarka skorodowała jak układ był pusty. Po nabiciu i uruchomieniu próbowało kręcić ale opory były tak duże, że coś się upieprzyło. Nie wiadomo, tak przypuszczam. Ja bym rozkręcił i sprawdził. A nóż coś sam zrobisz. A przynajmniej sprawdzisz o co kaman.
Mi tez ostatnio przestala dzialac klima. Przy 28 stopniach ciezko bylo przejechac kilka kilometrow, mam czarne skory. Okazalo sie, ze pekl waz gumowy miedzy sprezarka a chlodnica. Przy okazji wyjeli mi sprezarke i okazalo sie ze cieknie troche na walku i lozysko dogorywa.Sprezarka w srodku podobno jest super i klima juz ladnie chodzi ale pozbylem sie kolejnych 450zl:(
witam. mam problem z nadmuchem. może mi ktoś pomóc i podać kolejność połączenia kabelków do silnika nadmuchu? chodzi mi dokładnie o wtyczkę która umieszczona jest na podszybiu. otwieramy maskę rozkręcamy podszybie po stronie pasażera i tam widać klapkę od obiegu zamkniętego i otwartego i gdzieś w okolicy powinny iść 5 kabelków (dwa grube czarny i czerwony) i trzy cienkie różne kolory (zielono-szary, czerwony i jeszcze coś z niebieskim) problem jest taki że nie mam tej kostki i nie znam kolorów który do którego ma iść bo wentylator był już wymieniany i ma inne kolory kabelków (oprócz tych grubych). bardzo proszę o pomoc bo strasznie gorąco!!