Masz zrobiony program czy jeździsz na serii?
Printable View
Dzis mechanik olał sprawę i nie przyjechał także muszę poczekać do poniedziałku wtedy cos moze sie dowiem. Dalej pozostaje czekanie i życie w nadziei ze będzie to jakaś pierdoła za kilkaset złotych a nie za kilka dobrych tysięcy ;( Dobranoc wszystkim
ech, nie zazdroszczę. Trzymaj się, zdrowie najważniejsze :)
Ja bym na Twoim miejscu wymienił silnik na jakis przechodzony jak juz bedzie cos konkretnego ale tez z pewnego zrodla zrobilbym podstawy co nalezy zrobic (a z golym slupkiem taniej)
I hasalbym dalej
Oczywiscie wszystko zalezy od diagnozy jakiegos eksperta ale mowie teraz jakby to miałbyć czarny scenariusz
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
zobacz ile wolaja za uzywane 2.0
dolicz do tego rozrzad olej i wszystko co wyjdzie obok takiej wymianki i juz nie jest tak fajnie i szybko i nadal nie wiemy co mamy w srodku
gdyby uzywany 2.0 kosztowal powieezmy 3kzl to pewnie i ja bym rozwazal wymianke no ale ze wolaja za niego wiecej wiec ja zdecydowalem sie na remont
ale decyzje kazdy podejmuje jaka chce i tyle
Bociek masz racje teraz patrzyłem za ile 2.0 są na allegro fakt ze plus rozrząd itp dają kwotę niezła , myslałem że 2.0 nie jest aż tak znacznie droższy od 1.9
Co do tematu chipowania to cięzko coś powiedzieć , bo silnik wydaje się być świeży , kto zepsuł czy tuner czy wada fabryczna
Jeśli mielibyśmy się cofnąć w przeszłość to historia usterek skoksowanych jtdm była podoba w momencie gdy wypłyneły przeskakujące rozrządy (kuwa nie pamiętam dokładnie) że te silniki są do dupy itp a tera jest inaczej z 1.9 może historia się powtórzy z 2.0 że do dupy itp a nasi tunerzy pójdą do Cosinusa i się podleczą :) (teoretycznie mowie , bez obrazy dla każdej z stron)
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Olej 10W60 to się leje do wysilonej benzyny, która jest konkretnie goniona. Korzyści z parametrów oleju 10W60 występują tylko jak naprawdę konkretnie ciśniemy. Natomiast przy porannym rozruchu w zimie nie chciałbym mieć takiego oleju w silniku. W normalnym użytkowaniu więcej jest moim zdaniem z tego oleju problemów niż korzyści. Poza tym niska lepkość nie musi oznaczać słabej ochrony. WRC potrafią jeździć na 5W20 a F1 na 0W10.
- - - Updated - - -
Wiem, ze cała masa Opli ma problemy z tymi silnikami. Po dużym przebiegu (najczęściej grubo ponad 200 tys.) są jakieś kłopoty chyba z panewkami, nie pamiętam dokładnie co i jak ale kończy się remontem. Kolega naprawiał już kilka Insigni po takich przejściach (specjalizuje się w GM). Nie jest to nagminne ale nie jest też rzadkością. W 1.9 takich problemów nie ma. Jutro dopytam go co i jak i czy może to mieć jakikolwiek związek z opisywaną tu awarią.
Panowie moze ktos mi pokaze na zdjeciu gdzie dokladnie jest odma w tym silniku i czy sam tam dojde. Moze sprobuje sam troche pogrzebac bo do poniedzialku to mnie szlak trafi z takim czekaniem. A wieczorem jak wroce z roboty moze sie tym zajme i przynajmniej bym wiedzial czy to odma zabita syfem czy cos innego. Dzwonilem po kilku mechanikach i 90% z nich twierdzi ze to przez zatkana odme. Oby sie sprawdzilo. Podajcie jakies namiary lub zdjecia jak sie do tego zabrac
I dobra decyzje podjoles. To nie silniczek od szyby ;)
Juz juz predzej po regeneracji bym wzial niz ryzykowal w ciemno: http://www.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo-159-Diesel-ENGINE-2-0-JTDM-16V-939B3-000-Fits-09-to-12-FREE-FIT-/111820101577?hash=item1a08ff57c9:g:QBEAAOSw3xJVcus R
10W60 jest olejem syntetycznym. (tak, wiem, że inne firmy mają w ofercie półsyntetyki o tej lepkości)
http://www.opieoils.co.uk/pdfs/Motul...W60%20(EN).pdfCytat:
100% synthetic lubricant, specially designed for high performance cars with naturally aspirated ,compressed or turbocharged engines.
Recommended for Aston Martin / Alfa Romeo GT séries / Lotus / BMW M Séries / Maserati / FerrariV12 / TVR / Lancia / Jaguar / Audi R8 5.2L GT ...
Suitable for all kind of operating conditions and for all type of fuels : leaded or unleaded Gasoline,ethanol, LPG and Diesel.Compatible for catalytic converters.
http://pro-choice.pl/8100-xpower-10w60-5l-p-1096.html
Czy silnik z zatkaną odmą pracuje nierówno?
Odnośnie oleju - trzeba unikać oleju który na zimno nie smaruje. Większość z nas wyłącza silnik i kończy jazdę wtedy gdy olej zaczyna zbliżać się do temp roboczej. Czy 10w60 jest odpowiedni do takich warunków?
Witam ponownie, powiem tyle nie dowiedzialem sie nic ale cos napisze, mechanik przyjechał miał swoja walizkę niby z wszystkimi gwintami świec żarowych do manometra zeby sprawdzic kompresje wszystko bylo by dobrze jakby ten gwint ala swieca pasowal i tak alfa ma gwint 9mm a mechanik oczywiscie mial 10 i 8 no i dupa jedynie co badanie odbyło się za pomocą palca trzymanego na wlocie świecy żarowe :P i o dziwo wszystkie tłoki pompowały :p ale to takie sranie w banie to tak jakby sprawdzac dziewczyne czy jest dziwewica czy nie, jedni z dłuższymi palcami by uważali ze jest a inni z krótszymi ze już nie jest dziewica :), jak tylko zalawtwi 9mm bede wiedzial na 100 % co poszlo. Na razie stoimy na niczym i nic nie wiemy, :P zdrówko dal tych co moga
bedziesz wiedzial jak rozbierzesz...
powodzonka ...
:(
z tego co pamietam miala byc sprawdzana kompresja ale qba jednak olal ze szkoda czasu bo raczej jest smrod w srodku...
no i byl ...
Badz powazny i wez zawies ten samochod do dobrego warsztatu, jak nie masz o tym pojecia .To tyle co ci moge poradzic
Jeśli wystąpi kolicja tłoka z zaworami to możliwe jest jego pęknięcie.
Tu masz odstojnik par oleju:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...&DRW_NUM=5%7C0
puki co nie wiadomo z czym ją wiązać..Cytat:
Czyli usterki te można wiązać z nieumiejatna wymiana rozrządu? Tez mam 2.0 jtdm i myślałem o chipie....
Pasek nie przeskoczyl jechalem normalnie i zaczelo smierdziec spod maski zgasilem silnik i zobaczylem ze pasek sie zsuwal i tarl o obudowe rozrzadu. Auto zgasilem. Koles zrobil mi rozrzad a miesiac pozniej chipa i tak jezdzilem do teraz. Jakby przeskoczyl to by bylo slychac a tak nic sie nie dzialo.
Żeby się nie rozpisywać za bardzo - Ople mają nagminne problemy z panewkami w 2.0 CDTi z tego samego powodu, co Alfa 159 - wadliwa uszczelka smoka oleju. Tyle, że w Alfie jak Ci zacznie wyskakiwać komunikat o niskim ciśnieniu oleju - to tego ASO nie przeprogramowuje i w końcu musisz dotrzeć do momentu, gdy wymienisz uszczelkę - bo takich komunikatów nikt nie lubi. W Oplu nowy soft ma wydłużony czas pomiaru ciśnienia oleju - i zdąży ono narosnąć na tyle, że nie wywali komunikatu na desce. I kończy się to obróceniem panewki, bo nieświadomy niczego użytkownik pałuje sobie radośnie niedosmarowany silnik.
Natomiast nigdy nie spotkałem się jeszcze z pękniętym tłokiem w 2.0 JTDm. Co więcej - raczej trudno znaleźć gdziekolwiek informacje, że komuś taka historia, jak bocianowi, się przydarzyła.
Czy jedną sprawę tj. uszczelkę smoka oleju i komunikat o niskim ciśnieniu można w jakikolwiek sposób łączyć z awarią jak u bociana (pęknięty tłok)? Czy są to zupełnie rozłączne sprawy nie mające ze sobą nic wspólnego? Możesz Tomku to jednoznacznie określić?
Pozdrawiam,
Łukasz 2.0 :P
i u mnie komunikat nie wystepowal nigdy
Pęknięcie tłoka nie nastąpi na skutek słabego smarowania - prędzej się zatrze na pierścieniach, niż pęknie. Pęknięcie to efekt albo wady tłoka, bardzo dużego ciśnienia, które pojawiło się w komorze cylindrowej, albo przegrzania tłoka. I tutaj temat do rozważenia - jeśli mamy natrysk oleju na denka tłoków i wydajność układu obiegu oleju nie jest odpowiednia (nie ma wystarczająco wysokiego ciśnienia oleju) - to może dojść do tego, że tłoki będą niewystarczająco dobrze chłodzone. Co z kolei w połączeniu z chipem ...
Kazdy szuka przyczyny czy to chipowanie, czy to wada 2.0
A pytanie, czy my wiemy jak poprzedni wlasciciel uzytkowal Alfe? Moze dawal po garach. Ti Turbo Diesel power jak w benzynie :D Autostrada moja i pierwszy na swiatlach...
Do tego jesli jeszcze 159 Ti byla w ofercie wypozyczalni... nie korcilo by? :D
No i zmeczenie materialu sie klania, mimo ze my mozemy z nowym nabytkiem obchodzic sie jak z "jajkiem" :/