Nie. Malo tego - przy uruchamianiu samochodu światła robią kontrolne ruchy w każdą stronę.
Printable View
Mam i ja. Światła z fabryki dawały za wysoko i nie było widocznego efektu skrętnych świateł. Dukiewicz ogarnął bardzo sprawnie
Zrobiłem i wydaje mi się , że teraz "chodzą" za skrętem . Ale ... skręca też przód auta i żeby to jednoznacznie stwierdzić trzeba by rozpędzić nieruchomy samochód na podnośniku i wtedy kręcić kierownicą i patrzeć co się dzieje na ścianie ... Ostatnio ciągle leje i przy tych odblaskach i dużym ruchu ciężko mi coś stwierdzić jednoznacznie .
Panowie czy przy samochodzie na gwarancji MES (pamiętam o SGW) w takiej sprawie to zupełnie bezstresowo czy lepiej wizyta w ASO?
Czy każde przeprogramowywanie (czymkolwiek by nie było) pozostawia od razu wyraźny "ślad", że coś było grzebane w sofcie i tym samym może być przyczyną potencjalnych starć z serwisem w przyszłości (jeśli by się zwaliło coś poważnego kiedyś)?
Coś mi kiedyś gdzieś mignęło przed oczami takiego jak licznik programowań...
Panie i Panowie, wygląda na to, że zrobili w końcu z tego akcję serwisową. Tutaj dzięki koledze [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], tłumaczone przez translator z włoskiego:
WYCOFANIE BEZPIECZEŃSTWA - 6439
• Modele: Alfa Romeo Giulia i Stelvio z AFLS (Adaptive Front Light System)
• Brak automatycznej orientacji projektorów
W wielu samochodach Alfa Romeo Giulia, których podwozie mieści się w zakresie od 07643551 do 07662035, oraz Alfa Romeo Stelvio, których podwozie mieści się w zakresie od 07D02409 do 07D41249, wyposażonych w funkcję automatycznej orientacji reflektorów (AFLS), może mieć został zbudowany z brakiem kalibracji automatycznych czujników położenia reflektorów, niezgodnie z wymaganiami ECE R48. W rezultacie reflektory mogą nie ustawiać się prawidłowo w przypadku zmiany obciążenia lub rozkładu obciążenia w pojeździe.
Liczysz na rozwiązanie braku skrętności? Mi to co napisali wygląda raczej nie złą kalibrację i brak prawiodłowego autopoziomowania w rezultacie a nie skrętność. ale kto wie, może to połączone logicznie - jak jedno nieskalibrowane to i drugie nie działa?
Ludzie potwierdzam to co pisał któryś przedmówca. Ja również przesiadłem się z samochodu gdzie skrętność reflektorów była mocno sprzężona z ruchem kierownicy. Dlatego byłem zaskoczony, że w Alfie tak słabo to działa. Jednak przedwczoraj przy wymianie oleju poprosiłem o sprawdzenie akcji serwisowych, bo oczywiście pan z serwisu sam z siebie nie raczył sprawdzić i okazało się, żę faktycznie mój samochód załapał się na akcję serwisową świateł. Po wykonaniu akcji Xenony FAKTYCZNIE nocą skręcają razem z zakrętem.
U mnie również aktywowano światła skrętne na moją prośbę, jeszcze przed wymianą oleju. Dziwne jest to, że na przeglądzie zerowym przed odbiorem auta tego nie zrobiono (choć większe babole zostawili, jak np mapa z 2018...)
Aktu mapy nie jest częścią procedury wydania auta przez zakupie, uzytkownik jak ma ochote moze sobie sciagac i updatowac
Zgadza się racja, ale kupując auto, które wyjeżdża z taśmy produkcyjnej jak w moim przypadku w grudniu 2021 roku, to trochę słabo jak ma oprogramowanie (infotainment i mapy z 2018 roku) o tych wiem, pewnie w innych sterownikach jest podobnie. Oczywiście AFS też nie działa, jadę we wtorek do serwisu
U mnie tak samo (AFS i mapy) tylko infotainment o dziwo był 132.
Zastanawiam się czy podczas akcji z AFS poruszać temat ładowania akumulatora - gdzieś mi się obiło na forum o oczy, że też jest z tym babol i ładowanie mocno nie-do-pełna.
rozumiem, masz rację ze wypadałoby żeby to ogarnęli w takiej sytuacji, no niestety jest jak jest, po części pewnie że dealer choćby chciał to chyba niewiele może zrobić (ścięgnięcie map z licencją pod dany VIN, zgaduje że auto musi być w bazie już ) zanim nie sprzeda auta pewnie nie zarejestrujesz VINu, z resztą FCA mu nie odda za robotę. co do kampani, to samo miałem z motocyklem Honda w 2015r - motor był produckja 2014, przestał zimę w salonie w Tychach, ja go sobie w zimie zaliczkowałem, odbiór umówiony był na marzec. W 2014r wyszła jeszcze kampania priorytetowa - myslisz że to zrobili? A gdzie wydali motor, ja jeździłem a tu jaja odpoczątku z licznikiem wariującym/resetujacym się itp. To ja znalazłem w necie że byłą kampania i zadzwoniłem do dealera i niepotrzebnie musiałem się bujać do nich. Myślisz że przeprosili chocby za kłopot?
AFS to nowa kampania wiec Ty jej nie miałeś szans dostać - chyba jeszcze nie jest nawet przetłumaczona na PL i dealerzy o niej nie wiedzą. Co do ładowania - tak jest to słabo rozwiązane - nie bedę się powtarzał bo dokładny opis już kilkadziesiąt razy pisałem tu na forum, FB i innych forach; wyłączaj S&S a jak jeździsz na krótkie odcinki to raz na parę mcy podładuj aku na max, jeśli długie to raz w roku podładuj.
Wiem, chodziło mi o stan po odebraniu (że nie działa AFS, były stare mapy i nowy firmware) a nie o kampanię.
Dzięki za poradę odnośnie ładowania. Pamiętam, że ktoś (może Ty) wspominał, że po jakiejś serii upgradów firmware'ów ładowanie się podniosło znacząco. Nie powtarzaj, znajdę "to" :-).
Podobna lipa jest w Toyocie, 70-75% stanu naładowania aku to max (wg słów serwisu Toyoty) i właściwie akumulator sukcesywnie się rozładowuje (wręcz do 4V - osobiście mierzyłem) jeśli samochód nie jeździ po kilka godzin codziennie.
Te posty, faktycznie nie Twoje, miałem na myśli, głównie ten drugi.
Żaden niby na 100% nie potwierdzony i nie powiedziane co konkretnie było zupdatowane.
https://www.forum.alfaholicy.org/giu...ml#post2145296
https://www.forum.alfaholicy.org/giu...ml#post2311222
no nie wiem, żadnych service newsów nie widziałem na ten temat. przy wyłączonym S&S i w miare regularnym jeżdżeniu nie na 2-4 km odcinki tylko te ok 75-80% (przy S&S włączonym raczej 60-70%) normalnie zawsze się trzymało (no chyba że jakieś stare softy co nie usypiały modułów to jeszcze inna bajka co mogło dotyczyć aut 2016/17, w mojej 2018 było ileśtam updatów jeszcze wgranych w 2019r).
Będę za jakis czas jechał do znajomego sprawdzić czy są jeszcze jakieś updaty dla mnie, jakby były od ECU czy BCM to sprawdzę i ładowanie i dam znać. No chyba że tunera zaczepić, moze w ECU jest w stanie coś tam poprzestawiać -o ile dobrze pamietam (kiedyś lookałem na to) ze schematów to ECU steruje inteligentnym alternatorem, zaś BCM tylko łączy IBS i pewnie do ECU podaje SoC itp.
Przełączyłem się do tamtego wątku żeby tu nie śmiecić o aku.
Ja absolutnie to rozumiem, bardziej mam na myśli jednak fabrykę. Chyba łapali co było na półkach i wyjazd. Taki kryzysowy okres, w Alfie i tak pod tym względem nie jest źle jakoś. Kolega który razem ze mną (październik 2021), zamówił BMW 340, dalej nie odebrał. Najpierw zadzwonili, że nie będzie miał bodajże adaptacyjnego tempomatu i coś z AA (może odstąpić), a dzisiaj zadzwonili, że termin jeszcze nieznany, ale auto nie będzie miało kamer 360, ani zwykłej kamery (tylko sonary), no oczywiście może zrezygnować :(, no i sam nie wie co zrobić, ale chyba podziękuje.
Tutaj się pozytywnie zdziwiłem, bo zadzwoniłem do Bołtowicza się umówić, bo niestety w Lublinie nie mają autoryzacji na Q i o dziwo wiedzieli wszystko o kampanii :)
Panowie czy byłby ktoś "z dostępem" uprzejmy sprawdzić mi czy reflektor 50563962 do Stelvio to wersja skrętna? Nie mogę wygooglać takiej informacji.
Istnieją w ogóle nie-skrętne w wersji EU?
Wszystkie xenonoww stelvio sa skretne tylko eu do tego z autopoziomowaniem - bo to 35w. W giulii sa 35 i 25w, te drugi nieskretne, do tego w wersji usa bez auto/recznego poziomowania
numery się stale zmieniają - drobne zmiany konstrukcyjne
No tak, byle co zmienią, dostawcę choćby jakiegoś materiału na wtrysk i już powstaje inny P/N. I to wcale nie musi być ulepszenie a np jakaś wymuszona zmiana czegokolwiek.