Ja mam coś takiego, nie trzeba uszczelek więcej, a do tego rekomendowane przez producenta;) Oryginalna, bo do tych zwykłych blach potrzeba jeszcze dwie uszczelki;/
http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...183621917.html
Printable View
Ja mam coś takiego, nie trzeba uszczelek więcej, a do tego rekomendowane przez producenta;) Oryginalna, bo do tych zwykłych blach potrzeba jeszcze dwie uszczelki;/
http://allegro.pl/o-zaslepka-egr-fia...183621917.html
Potwierdzam mam identyczną, oryginalną :) montaż w 5 min.
Ewentualnie czytałem że koledzy z forum Vectry zakładają zwykłą blaszke dodatkowo uszczelniając czerwonym sylikonem, czasem wkładają samą blaszke i też jest dobrze.
Ogólnie wydaje mi się że 29 zł to nie taki majątek, chyba lepiej kupić oryginalną a nie kombinować i lepić sylikonem.
Wysłane za pomocą TapaTalk 2
Ale to szarpanie to i tak nie jest przez EGR ;)
Przepływke sobie odepnijcie i odrazu przestaje a samochód lepiej sie nawet zbiera... ;)
dobra ale kolega ma 8V i ma inna blaszke,a tamtej nie widze zeby ktos wrzucal oryginal z ASO.Jezeli jest to tez bym pewnie wzial taka za te +- 30 zl.
Załącznik 94393
sorka ale dla pewnosci zapytam - to jest przepływomierz i tą wtyczke trzeba wypiąć ? Można chwile tak pojeździć żeby sprawdzić czy szarpie czy może to być powodem jakiejś awarii ?
Tak. Nic się nie stanie po odpięciu przepływomierza, u mnie nie wyskoczył żaden błąd.
u mnie wyskoczył błąd ale po dłuższej jezdzie;)
Załącznik 95884 dzisiaj postanowiłem rozebrać egr do czyszczenia. Zakladalem uszczelke z otworami, sam egr był lekko zadymiony po 84k km. Dodatkowo zainteresowałem się co kwitnie miedzy elektromagnesem a korpusem egr .W srodku czysto jak w nowym. Tłoczek się elegancko cofa. zastanawiam się czy to oczywiste ze musi być syf w srodku
To zdjęcie po czyszczeniu oczywiście?
Masz DPF?
zdjecie przed czyszczeniem, mam dpf
No to niebywałe. A z którego roku auto?
Mój EGR w części korpusu ze sprężyną był cały zapełniony sadzą. Ale elektromagnes reagował OK, tyle że silnik przestał i EGR idzie do kastracji.
Przyznam, że jestem w szoku.....tak czysty to mój EGR nie jest po czyszczeniu:). .Magil, nie równe obroty na jałowym to być może czujnik ciśnienia paliwa. U mnie również na jałowym od czasu do czasu obroty lubią podskoczyć....diagnoza właśnie ten czujnik. Za 3k czeka mnie wymiana oleju to mechanik przeczyści czujnik i zobaczymy czy to faktycznie trafna diagnoza.....myślę, że tak ponieważ potrafił dobrze wyjaśnić falujące obroty silnika.
rocznik 2008, czerwiec. caly czas zastanawiam się, czy musi być brudny pod elektromagnesem. tam pracuje tłoczek i powinien być w jakiś sposób uszczelniony lub tak spasowany aby nie przelazily przez niego zabrudzenia. a może on po prostu nie działa. ktoś pisal, ze można uslyszec prace EGR. jaki dźwięk wydaje i kiedy, musze depnac na gaz? dodam, ze w miejscu gdzie przeplywaja spaliny jest caly czarny, osmolony na grubość około 1mm na sciankach
Może po prostu w tych bardziej zużytych uszczelkę trafia... Z ciekawości swój jeszcze raz rozbiorę, wcześniej się nad tym nie skupiałem ;)
Można usłyszeć jego działanie np. na wyłączonym silniku, podpiąć pod MES (FES) i wykonać test zaworu.
Gdzie można dostać porządną, niepełną, zaślepkę pod EGR, najlepiej oryginalną?Naallegro niestety nie znalazłem.Pzdr.
Jeszcze nie dawno kupowałem na allegro i były, jeśli nie ma to zostaje ci ASO
Wysłane za pomocą TapaTalk 2
A ja też pytanie mam w jaki sposób wyczaić czy u mnie egr działa czy jest zaślepiony ?? robiłem test na drodze jeżdżąc z włączonym fesem który monitorował działanie egr i jest tylko jeden wynik 4% tzn że co ??:) no i drugie pytanie jak sprawdzić czy działają mi klapy wirowe ?? czy się tym ktoś już też nie bawił i wywalił?? te klapy mają też coś wspólnego z gaszeniem auta ?? bo np mi jak auto wyłączam to przez 2-3 sekundy musze trzymać noge na sprzegle bo szarpnie na biegu przy wyłączaniu. DPF-u już nie mam bo toś go wyrzucił więc to mnie ciekawi kto coś jeszcze zrobił :)
sciag plastikowa nakladke na silniku i zobacz za swiecami masz listwe klap wirowych.Niech Ci ktoś dodaje gazu i patrz czy listwa się rusza o ile nie lezy zlamana na kolektorze.Ja jak gasze auto to nic mi nie szarpie
- - - Updated - - -
Te klapy nie maja nic wspólnego z gaszeniem auta.Na przeplywce masz klape gaszaca.Jezeli masz wywalone klapy wirowe to powinieneś mieć zaspawany kolektor i będzie to widać wlasnie od góry.No chyba ze masz pozmianowy kolektor to nic nie zobaczysz
Jak przez cały zakres obrotów jest 4% w tym praca na jałowym to jest wyłączony w ECU przy założeniu że nie ma błędów.
błędów na egr brak:) także chyba jest wyłączony i tak w całym zakresie tylko 4% jest. A to mi nie chodziło że szarpie coś tylko jak wyłączasz auto na biegu i podczas gaszenia gdy puścisz sprzegło to Ci kolego szarpnie jak na biegu jest :D ale wytlumaczyleś to zrozumiałem dzięki ;) jutro sprawdze ale szczerze to nie widze żeby tam coś było co przypominało by listwe :) ale zobacze jutro :) być może jest ta listwa choć lepiej gdyby jej nie bylo :) a skoro nie ma listwy to i nie ma klap prawda ??:)
jak masz aluminiowy kolektor i nie masz listwy to raczej nie powinno być klap,chyba ze listwa spadla i ktoś ja wyjal a klapy nadal sa.Nie wiem nie widze kolektora.
teraz patrzyłem :) mam te cuda wianki :) a o co chodzi z tymi kolektorami ?? gdzieś czytałem że plastikowe są?? ja mam z 2006 roku auto i mam z metalu chyba że plastik jest malowany na srebrno i jest twardy jak kamień:) i ta listewka jest tzn że klapy są:) prawie 130kkm najechane to po ilu się popsują ?? teraz jak sprawdzałem to chodzą normalnie jak pogazowałem troche:)
jakie objawy by wystąpiły gdyby się coś z nimi działo ?? tu ten kolektor jest strasznie rozbudowany :/ w 145 JTD kolektor wykręcałem w 15 minut a tu tyle rzeczy że nawet nie wiem czy dałbym rade go sam wykręcić żeby go wyczyścić
jak klapy pracują i nie jest zalany kolektor olejem(czyli nie puscily uszczelnienia) to możesz jezdzic ale kontroluj sobie kolektor co jakiś czas(mysle ze co 10 tys.km wystarczy) chyba ze nie chcesz się tym martwic to wywal i zapawaj.Trudno powiedzieć ile wytrzymają klapy.U mnie było to 144 tys. Masz aluminiowy kolektor pierburga.Plastikowy jest czarny i nie idzie go nie odroznic.
No to w takim razie nie mam plastiku:) i cale szczescie bo szczerze nie mam przekonania do plastikowych elementow a jest ich coraz wiecej w nowych autach:) musze odkrecic i popatrzec jak to tam wyglada:) na zewnatrz tragedii nie ma bo silnik i reszta jest sucho wszedzie ale do srodka warto zajrzec:) dzieki;) ale jakby co to bede pisal tu:D
jestem po czyszczeniu EGR i zaślepieniu częściowym silnik 1.9 120 km 8V AR 159 wszystko fajnie silnik zdrowszy mocniejszy z dołu, ale no właśnie ale po 2 km zaświeciła się kontrolka silnika i komunikat have check engine. wtyczka wydaje mi się ok bo dwa razy ją wtykałem rozłączałem ruszałem i nic...
a 8V nie zakład się pełnej?
Witam. Dzis bylem u goscia elektronika od programów i szeroko pojętej elektroniki samochodowej naprawde kumaty gosc. Po sprawdzeniu mi wszystkich parametrów silnika powiedzialem mu ze chce zalozyc czesciowa zaslepke na EGR dodam sprawny EGR stanowczo odradzil. Powiedzial ze bedzie przycinac moc i wywalac błąd. Jedyne dobre rozwiazanie to calkowite odlaczenie EGRu. hmmm i teraz mam zagwostke bo mam zaslepe i zaczynam sie zastanawiac czy ja montowac.
Montuj, jest to normalne rozwiązanie Fiatowskie. Poza tym EGR nie służy tylko do cofania spalin na ponowne wypalenie się. EGR reguluje także pracę turbo.
No wlasnie i dlatego wywala bledy.
Dlaczego? Przeciez to lepsze niz kawalek blaszki. Jesli bym mial sie decydowac na jakis krok to bedzie to wlasnie calkowite ciecie. Ale póki co EGR mam nowy i te kilkadziesą tysiecy km polata. Jedyny argument za ta blaszka to syf jaki wali w kolektor ale kasowanie bledu dwa razy w tygodniu tez mi sie nie usmiecha.
dzisiaj przeczyściłem przepustnice tyle i ile się dalo bezpiecznie wyczyścić kolektor ssący, overboost oraz czujnik doładowania, EGR zaślepiłem częściowo oraz wyczyściłem, błąd zniknął sam, dół dużo lepszy także wszystko na plus :) powiedzćie mi jak z tym całkowitym zaślepianiem ? mjetach podobno tego sie nie stosuje bynajmniej nie w 8V 120 km prawda to ?
W Dieslach nie ma przepustnicy, chodzi o przepływomierz?
Nieprawda,w ostatnich tematach o EGR kilka razy ja i inni koledzy pisali o tym. Możesz zaślepić EGR pełną zaślepką, a nawet trzeba, dla umiejscowienia przyczyn róznych niedomagań silnika typu szarpania, mulenia, falowanie obrotów. Jedynym mankamentem będzie wyświetlanie błędu, co nie powoduje przejścia silnika w tryb awaryjny. Ja zanim usunąłem EGR programowo jeżdziłem z pełną zaślepką i "checkiem" dwa miesiące, inny kolega przez rok i nic poza równiejszą pracą silnika się nie działo.
No to co ja mam Ci poradzić jak się wyświetlił mówie co było :)
- - - Updated - - -
To co ja mam Ci poradzić jak się wyświetlił, mówie co było :)
- - - Updated - - -
Możliwe chodzi o tą cześć miedzy kolektorem ssącym a EGRem :) a powiedźcie mi ta pełna zaślepka idzie w miejsce tej z dziurami czy gdzieś indziej ? bo może bym rozwiązał ten problem raz na zawsze.