Tez wymieniałem ten nieszczęsny trójnik bo działały spryskiwacze tylko z jednej strony, oryginał kosztował ponad 100zl, ten za 6 zł ciekawa opcja, możliwe że będzie działał, kup, wymień i napisz czy jest ok, 12zł z wysyłką to nie pieniądze.
Printable View
Tez wymieniałem ten nieszczęsny trójnik bo działały spryskiwacze tylko z jednej strony, oryginał kosztował ponad 100zl, ten za 6 zł ciekawa opcja, możliwe że będzie działał, kup, wymień i napisz czy jest ok, 12zł z wysyłką to nie pieniądze.
Witam
ten sam problem - nie działa jedna strona (prawa) spryskiwaczy reflektorów. Niestety nie szukałem wcześniej rozwiązania na forum, więc przy wolnej sobocie zdjąłem zderzak (brak podnośnika) - nie jest to ani trudne, ani specjalnie czasochłonne, ale do rzeczy:
trójnik ma takie dwie dziurki, zapchane kurzem, piaskiem itp. wystarczy wsadzić tam końcówkę drucika, delikatnie "zamieszać" i w moim przypadku założyć zderzak. Wszystko działa.
Jaką średnicę mają przewody eleastyczne idące od trójnika do spryskiwaczy reflektorów?
Przewody oryginalne są 8 mm.
Średnica wew czy zewnetrzna?
Mogę potwierdzić, że trójnik ze strony Land Rovera działa bez zarzutu. Cena z wysyłką 55,41 zł.
Czy ktoś testował trójnik z VOLVO?
Wygląda identycznie z tym z Land Rovera a kosztuje 8zł.
http://scandicar.eu/VKAR2074_p169805.html
Odświeżę temat bo mam problem. We wrześniu zakupiłem Alfę Romeo 159, z czasem poprawiałem pewne drobne problemy w tym aucie. Zauważyłem że spryskiwacze lamp przednich były jakoś dziwnie ustawione, z 6-ciu lamp tylko 2 wewnętrzne (światła drogowe) były spryskiwane dobrze, a reszta to albo na maskę psikała, albo bardzo nisko i się o zderzak to rozbijało, więc wziąłem delikatnie podregulowałem wszystkie dysze i w końcu zaczęło psikać prosto na lampy. Po jakimś miesiącu zauważyłem że Bella mi zaczęła płakać, lało się ze wszystkich dysz, a lało się tylko wtedy gdy jechałem autem z włączonymi światłami, gdy auto stało lub jechałem na światłach do jazdy dziennej nie ciekły te spryskiwacze. Zauważyłem też że gdy długo nie używam spryskiwaczy to one coraz mniej ciekną, aż w końcu przestają, nawet gdy jadę na światłach mijania, ale gdy tylko na włączonych światłach użyję spryskiwaczy to znów ciekną. Ostatnio zauważyłem też że przestały mi psikać i cieknąć spryskiwacze lampy od strony kierowcy.
Tutaj obstawiam 2 potencjalne powody:
1. Podczas regulacji zrobił się jakiś luz na dyszach i przez to ciekną.
2. Problemem może być też sposób montażu lamp do jazdy dziennej, konkretnie chodzi o sterownik. Lampy były zakładane kilka dni po regulacji spryskiwaczy, a tak jak pisałem problem z cieknącymi spryskiwaczami pojawił się jakiś miesiąc po tej regulacji. Są to halogeny przeciwmgielne z ledowymi ringami i na każdą taką lampę przypadał jeden sterownik, nie wiedziałem co z nimi zrobić i aby nie latały bezwładnie pod zderzakiem przyczepiłem je paskami do wężów prowadzących płyn do spryskiwaczy lamp przednich, błąd ? Sterowniki były leciutkie, więc uznałem że nic się nie powinno stać, ale może jednak przez wibracje obluzowały mi te węże na łączeniach.
Co wy o tym myślicie ? Nie jestem pewien czy to trójnik, bo to wcześniej nie występowało, jeździłem non stop na światłach mijania zaraz po zakupie i nic się nie działo, sprawdzałem czy działają spryskiwacze i działały, ale nie ciekły nigdy. Dopiero miesiąc po regulacji i po założeniu tych ledów (zawieszeniu na przewodach sterowników) zaczęły cieknąć.
Chętnie poczytam waszych opinii.
POZDRO !
Winny będzie trójnik, musisz go wymienić albo wyczyścić. Zobacz sobie pots nr 17 w tym temacie, jest tam opisane dokładnie jak wyczyścić ten trójnik. Ja też miałem problemy z cieknącymi spryskami, a potem nie działały mi te z lewej strony. Po wyczyszczeniu trójnika nie ma już żadnych problemów.
Panowie witam was mam problem nie działa prkatycznie wszystkie 3 spryskiwacze od pasażera na reflwktorze prawy działa bez zarzutu domyślam się że to będzie trójnik ;-) pytanie mam takie bez kanału da się do niego dojść zrzucajac koło lewe i nadkole?
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Ja dziś wymieniłem trójnik, oczywiście bez kanału :) Ściągnąłem koło od strony kierowcy, odkręciłem przednią część nadkola i fragment osłony silnika tak aby dojść do trójnika. Później tylko luzuje się opaski zaciskowe i ściąga przewody. Dla ułatwienia trochę je podgrzałem bo ciasno siedziały.
Założyłem taki:
https://landstore.pl/trojnik-przewod...m-discovery-ii
A czy ktoś stosował taki trójnik z zaworkiem ??
Załącznik 191502
Zdaje się że ma za małą średnice przyłączy.
Jakby ktos potrzebowal to mam kupiony 3 tygodnie temu ten z landstore na sprzedaż. W moim przypadku to jednak pompka.
Jeśli oba reflektory nie działają -> pompka (lub wyłączone spryskiwacze w FES/MES),
Jeśli nie pryska strona prawa (od pasażera) -> to trójnik do wymiany.
Witam!
Odświeżam temat, bo nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Zbiorniczek płynu do spryskiwaczy (w wersji pod xenony) ma dwie pompki. Jedna jest pewnie pod reflektory, a druga na szybe. Niestety u mnie zaworek zwrotny xenonów również jest zepsuty i szukam obecnie jakiegoś używanego na aukcjach internetowych, bo krew mnie zalewa jak myślę, że miałbym płacić 170 zł za nową część. I stąd moje pytanie, czy jeżeli podłączę tylko jedną pompkę do zasilania, to system spryskiwania szyby dalej będzie działał?
Pozdrawiam!
Poszukaj na forum, od Land Rovera chyba pasuje. Cena ok 50 zł.
Bądź też wyjąć przekaźnik T17 albo bezpiecznik F9 - oba w skrzynce bezpieczników pod maską, obok akumulatora. ;) Ale oczywiście najlepiej wymienić trójnik na sprawny.
Panowie, bardzo dziękuję za pomoc. Myślę, że pójdę w stronę trójnika z Land Rovera. Pozdrawiam.
Też mam ten od LR i śmiga bez problemu.
Witam, mam problem w 159 nie działają mi spryskiwacze szyby czołowej oraz spryskiwacze ksenonow. Pompkę słychać ale płyn nie leci... Od czego zacząć?
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
U mnie ostatnio po dużych mrozach zauważyłem, że spryski od lamp nie działają. Nie słychać w ogóle pompki. Bezpiecznik f9 ok. Co obstawiacie przekaźnik czy pompka?
Strzelamy, że masz zgaszone światła :)
Przekaźnik możesz przełożyć i sprawdzić (obok masz taki sam czerwony).
Akurat sprawdzałem na włączonych
- - - Updated - - -
Zostaje przekaznik
Płyn ostatnio dolewany ok 4 l, znając moje szczęście to pompka
Witajcie, odkopie bo trójnik spryskiwaczy reflektorów mnie doprowadzi do szauu :P a nie chce wydać na niego dużo pieniędzy, zamontowałem już aluminiowy zaworek zwrotny, parę psiknięć i zaworek nie trzyma bo go rozwaliło ciśnienie, to z nerwów zamontowałem zaworek zwrotny do wody 1/2 :D, 6 miesięcy jazdy i też nie trzyma :D szlak może trafić :P czy ktoś montował np. taki od BMW ? Jest w dość tanich pieniądzach i też do sprysków reflektorów ?
Załącznik 234292
A nie lepiej kupić oryginał nowy za niecałe 160 zł?
Zdecydowanie nie jest wart swojej ceny :D albo wybiorę Land Rover lub ten BMW lub inny pomysł :D
U mnie ten od LandRovera działa już długo.
Ale sprawdź, czy masz drożne wszystkie przewody. Jakiś powód jest, że to u Ciebie się rozwala.
Wszystko nowiutkie, wraz z pompą tylko zaworek był byle jaki za parę zł, zamówiłem ten od LR i zobaczymy.
Przy okazji tematu chciałem zapytać czy da się obrucic dysze leflektora od "góry". Znając moje szczęście wolę się upewnić zanim urwe.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
U mnie też nie działa prawy spryskiwacz i nie wiem co jest przyczyną. Raz jak stałem na parkingu kilka razy psiknąłem spryskiwaczami i jak wysiadłem to taki widok był:
Załącznik 237652
Nie wiem czy jeden spryskiwacz tyle płynu by wylał czy może prawy spryskiwacz mi nie działa bo jakiś wąż się zsunął i tutaj tak leje?
Nie wiesz? Przecież to proste. Tyle razy było poruszane w tym temacie. Łącznie z linkiem - co trzeba dokupić i wymienić.
Nie mów, że nawet tej strony nie przeczytałeś?
Czytałem i wiem o tym zaworku ale czy uszkodzony zaworek powodował by, że tyle płynu się wylewa? Lepiej się upewnić niż kupować w ciemno ten zaworek i wydać 50-100 zł bez potrzeby.