Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 131

Temat: Niedziałające spryskiwacze reflektorów po stronie prawej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Trójnik z tego co mi się wydaje jest tylko jeden, obsługuje obie strony, ponad rok temu płaciłem ok 100zł z tego co pamiętam (ePer pokazuje mi teraz 68). Warto sprawdzić najpierw bezpiecznik i pewnie przekaźnik (osobna pompka jest do spryskiwania szyb, osobna do reflektorów, stąd osobne bezpieczniki i przekaźniki), u mnie kiedyś był przepalony bezpiecznik (po zamarznięciu płynu i próbach spryskiwania przepalił się bezpiecznik, dodatkowo uszkodził się zaworek zwrotny w trójniku i jedna strona nie spryskiwała). Co do pompki, sprawdzałem w ePerze wymienili dwie, i obie nazwali że są do szyb (jedna z nich przecież nie), jedna kosztowała 79zł druga 207, ale patrząc do eLearn-a wydaje mi się że to ta tańsza. Ceny z ePera pewnie średnio się zgadzają, ale zawsze to jakaś orientacyjna wartość.
    Czyli można podsumować koszty (bo bezpiecznik sprawdzałem): ok 100zł trójnik, a pompki ok 80 lub 200zł + robocizna czyli względnie niski koszt a czy w takim razie trzeba zdejmować do tego zderzak czy nadkole? Bo opinie były podzielone...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Patryczos Zobacz post
    Czyli można podsumować koszty (bo bezpiecznik sprawdzałem): ok 100zł trójnik, a pompki ok 80 lub 200zł + robocizna czyli względnie niski koszt a czy w takim razie trzeba zdejmować do tego zderzak czy nadkole? Bo opinie były podzielone...
    robił mi to mechanik i nie wnikałem w szczegóły. jestem przekonany jednak że zderzaka nie trzeba zdejmować, bo by mi to na pewno mechanik powiedział (i policzył odpowiednio więcej).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

mam ten sam problem, nie działa spryskiwacz po stronie pasażera, tzn działa tylko ten od świateł mijania
    auto było u lakiernika i zastanawiam się gdzie szukać? pewnie skończy się na demontażu zderzaka? jak się za to zabrać?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    mam ten sam problem, nie działa spryskiwacz po stronie pasażera, tzn działa tylko ten od świateł mijania
    auto było u lakiernika i zastanawiam się gdzie szukać? pewnie skończy się na demontażu zderzaka? jak się za to zabrać?
    to chyba nie ten sam problem, bo u mnie nie działały wszystkie trzy spryskiwacze po stronie pasażera. Może coś nie tak z samą dyszą spryskiwacza albo z połączeniami przy niedziałających dyszach?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Alarm odwołany wypsikałem cały zbiorniczek i poszło widocznie zapowietrzone było? albo jakiś syfik w dyszy Już jest Ok.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Też u mnie nie działał prawy spryskiwacz. Załatwiłem to prosto w tylu ASO - wyłączyłem sobie działający bezpiecznikiem i tematu nie ma W zimie to zrobię. W lecie nie czuję potrzeby częstego pryskania po lampach.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

U mnie też nie działa prawa strona w 159 więc zacznę od tego trójnika ale zainteresował mnie ten przekaźnik 5TP30 który dopiero po dłuższym przytrzymaniu umyje lampy. Przy tego rodzaju zastosowaniu można decydować podczas jazdy co chcemy umyć samą szybę czy szybę i reflektory. W przekaźniku jest potencjometr umożliwi nam opóźnienie czasowe podania napięcia.

tutaj link jak to wygląda http://www.ase.hoste.pl/5tp.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Veloce '21

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    tutaj link jak to wygląda http://www.ase.hoste.pl/5tp.html
    olo_84 - będziesz się przymierzał do montażu czegoś takiego? Opcja ciekawa, żeby na reflektory pryskało dopiero po dłuższym przytrzymaniu manetki od spryskiwaczy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Koledzy, chciałbym odświeżyć temat. Padł mi osławiony trójnik z zaworkami na przewodach do spryskiwaczy reflektorów. Wymieniłem w ASO. Spryskiwacze działają, ale jest pewien szkopuł: zauważyłem, że jak użyję spryskiwaczy na postoju, następnie np. po 2 godzinach (płyn na reflektorach i zderzaku zdąży wyschnąć) odpalę i pojadę kawałek to z dysz spryskiwaczy na zderzaku wycieka trochę płynu. Jak samochód stoi to nic nie cieknie. Nigdy wcześniej tego nie zaobserwowałem. Może to siła odśrodkowa na zakrętach powoduje że wypływa płyn z przewodów pomiędzy poszczególnymi dyszami danego reflektora? Czy ktoś z Was też coś takiego zaobserwował?
    Ostatnio edytowane przez donvito ; 18-02-2014 o 16:16 Powód: korekta

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer