Dokładnie lukas trafiles w 10 . Mam podobne odczucia.
Pobawilem się googlem wpisując słowa archoil i nick kolegi i sporo postow się pokazało w ktorych ewidentnie promuje te produkty:D
Jak widać powoli klienci się pojawiają.
wysłane z WC
Dokładnie lukas trafiles w 10 . Mam podobne odczucia.
Pobawilem się googlem wpisując słowa archoil i nick kolegi i sporo postow się pokazało w ktorych ewidentnie promuje te produkty:D
Jak widać powoli klienci się pojawiają.
wysłane z WC
Niczym nie handluję ;-) a polecam tylko to czego używam w swoich autach prywatnych (Julka a wcześniej Subaru) i firmowych (Toyoty) - zwłaszcza kiedy używam zgodnie z przeznaczeniem i działa OK ;-)
Zgadza się - nigdzie nikomu nie polecam stosowania niczego niezgodnie z przeznaczeniem i przestrzegam przed tym aby Forumowicze wiedzieli, że można osiągnąć lepsze efekty bezpiecznie a często także taniej.
Co do firmy zgadza się - obecnie Archoil bo lepszy i tańszy od BG Products które stosowałem przez lata. Jak znajdę coś ciekawszego / lepszego to pewnie się tym podzielę ;-)
Ma ktoś dane ile TBN mają oleje 2T firmy Eni (Agip)? Dokładnie chodzi mi o Moto 2T i Scooter 2T? Nie mogę nigdzie znaleźć. Któryś z nich zaleję albo Gulfa Syntrac 2T.
Czyli tak podsumowując jaki olej zaleca się lać po tych 116 stronach tematu, w jakich proporcjach i jak na taki olej reaguje ON podczas mrozów.
Przeczytałem jakaś tam ilość stron, chociaż szczerze nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi na te 3 pytania w miarę szybko. Nie chodzi tutaj o lenistwo,szkoda mi życia na szukanie w tylu stronach, pytam tutaj osoby które to stosują i są w stanie odpisać bez szukania wcześniej.
Znasz odpowiedź, odpowiedz z praktyki, jeżeli nie znasz, w wolnych chwilach będę szukał dalej :-) (chociaż wole np. pobawić się z dzieciakiem jak wertować forum strona po stronie :-))
I przez takie wpisy niedługo dobijemy do 200 stron. A wystarczy przeglądnąć początek...
OK, spoko! Nie musicie odpowiadać w taki sposób. Zapytałem o konkrety, jak chcecie mnie zgnoić i odjąć z życia jakieś dwie godziny to spoko! Nikt nie ma do powiedzenia konkretów, tylko temat znajdź sobie. Spoko,rozumiem. Tylko,że stron trochę jest i dlatego zdaje sobie sprawę,że zajmie czasu szukanie odpowiedzi KONKRETNYCH. Myślałem,że po to mamy forum,żeby sobie pomagać,informować :-) Jak was uraziłem do tego stopnia,że zamiast odpowiedzieć (jeżeli się wie) na te pytania wolicie odpisać "przeglądaj se sam" to przepraszam. :)
Nikt się nie obraża i nikt Cię nie ma zamiaru gnoić. Ale sam zobacz, że przez takie wpisy temat dawno odbiegł od konkretów.
Jakbym był moderatorem, to bym wypierdzielił ze 110 stron do kosza.
Konkrety masz na początku. Wypisane jakie oleje kupić (orlen 2T?) i jakie ilości wlać.
Wiem, że 117 stron przeraża, ale nie jesteś pierwszy, który zamiast przeczytać, pisze kolejne strony. Dlatego powstała "moda na sukces" w dolewkach oleju 2T do silników JTD ;)
Ps. Wszystkiego dobrego w nowym roku ;) Mniej kopcenia i równiejszej pracy diesla...
Dla czego od razu gnoić. Tutaj ludzie też tracili czas na szukanie informacji, przeprowadzanie testów aby do końca wyjaśnić zagadnienie. Nikt im za to anie nie płaci ani nawet nie ściska ręki. Robią to charytatywnie dla innych osób. Więc tego typu święte oburzenie, że ktoś ci nie podał informacji na tacy jest po prostu nie moralne. A jeszcze bardziej to w jaki sposób to tłumaczysz wyraża brak szacunku dla osób, które włożyły w to swój czas i wiedzę.
W sumie... może powinniśmy przeanalizować temat jeszcze raz i całe sedno sprawy ująć z jasną, zwięzłą i zrozumiałą tabelkę z dużą czcionką ? To co panowie i panie ? Może poświęcimy parę swoich dni, wolne chwile aby nie narażać się na ironiczne przeprosiny z fochem ? ;)
I to by było na tyle w kwestii OT.
Stary,żadne fochy, żadne święte oburzenie, nikt nie podał,spoko będę szukał dalej :-) Jasne,że szanuje ludzi którzy zrobili badania, długo sprawdzali skuteczność itp, ale tak jak pisałem, ten świąteczny czas wolałbym spędzić z dzieciakiem jak śledzić tutaj strona po stronie. Myślę,że każdy by tak wolał.
Temat faktycznie długi, tym bardziej,że na każdej ze stron jest jakaś informacja,i żeby to ogarnąć trzeba sporo. Gdyby ktoś (kto ma wiedze oczywiście na ten konkretnie temat) uporządkował to wypisując od A-Z w tabelce "zalecamy olej xxx, w proporcjach xxx" byłoby cudownie! Oczywiście zdaję sobie sprawę,że tego czasu nikt nie ma :-) :P
I tak jak pisałem, ani się nie "focham" ani nie mam tym bardziej za złe tego,że nikt nie odpowiedział,przystępuje do poszukiwać, dziękuje i rownież życzę wszystkiego dobrego :-)
Cin ale wszystko dokładnie jest opisane na pierwszej stronie w pierwszym poście :) proporcje oraz zalecane oleje.
A ja mam takie pytanko do znawców tematu. Zacząłem na początku roku dolewać olej 2T (Orlena) w ilości 250-270ml na pełen kocioł (70l). Po wyjeżdżeniu kilku zbiorników zauważyłem poza łagodniejszą praca silnika inny objaw. A mianowicie przy każdym odpaleniu kopcił z rury oraz przy każdej przygazówce. Dodatkowo występowało masakryczne kopcenie przy pełnym bucie. Po odstawieniu oleju 2T już od dwóch zbiorników powyższe efekty ustąpiły. O co kaman ?
O olej do 2T:) Możesz jeszcze spróbować zmniejszyć dawkę, ewentualnie zaprzestać lania oleju do paliwa. Jak Ci tak kopci to szkoda zasyfiać sobie wszystko począwszy od układu wydechowego po egry i inne bajery.
Majster tego że sprawcą jest olej 2T domyśliłem się sam :) . Pytanie tylko dlaczego u mnie spowodował takie efekty a nie inne ? I tak, odstawiłem go definitywnie, tym bardziej że mam o jeden kat więcej niż w serii (założony dodatkowy kat Remusa przez niemke w Berlinie, aby podwyższyć normę Euro).
Ja też już nie leję bo też miałem wrażenie, że dużo bardziej kopcił ale skoro w skuterach kopci to czemu by miał w dieslu nie kopcić...
Cin, ja Ci znalazłem odpowiedź na Twoje pytanie:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html = post nr 1
I to wcale nie sarkazm, wystarczy czytać od początku - co się leje, po co i ile.
Z autopsji 200-250 ml na 50 l paliwa. Używałem na początku Orlen 2T Platinum, potem przez kilka miesięcy Liqui Moly 2T i kopcenia nie zauważyłem. Tyle że moje auto ma DPF.
Ja jak zrezygnowałem z 2t na rzecz Archoila to własnie to kopcenie przy rozruchu ustało... Ponadto silnik tak jakby łatwiej/szybciej zapalał na podwójnej dawce Archoila.
Nie wiem czy to wina oleju 2T, ale zawór egr miałem po roku nieźle zasyfiony. Staram się go w starym JTDku co roku czyścić póki jeszcze pracuje jak fabryka chciała i od tego momentu jakoś przestałem lać oleje 2T od ON. choć moje auto w większości było przepalane drogach szybkiego ruchu niż w samym mieście.
Co za to zauważyłem na 2T to jakby łagodniejsza praca silnika na wolnych obrotach, bez takiego klekotania typowego dla diesli.
Coś za coś. Na dzień dzisiejszy z tego zrezygnowałem.
PAtrzyłem na dodatki do ON mniej i bardziej znanych marek, które podnoszą.... coś tam podnoszą i przy okazji coś też czyszczą. Zdecydowana większość ma temp. zapłonu 70-80 stC. Kilka poniżej 70 i kilka 80-90. 92 to max. Zastanawiam się czy olej 2T może mieć temp. spalania wyższą niż 100 stC. W komorze spalana panuje 800-900 stopni ale temp. zapłonu ropy to 60-80 w zależności od dostawcy (partii dostawy). Takie luźne rozwarzania ;)
Po Valvoline 2T Durablend Scooter (półsyntetyk) zalewam jednak Gulfa Syntrac 2T (syntetyk). Później będzie Eni/Agip.
U mnie przy ostrym butowaniu też wydobywają się kłęby dymu, jednak bez różnicy czy jest dodany olej 2T czy nie. Największa zasłona dymna i nieprzyjemna praca silnika była przy Orlenie 2T Semisyntetyk (co za świństwo, moja WSK nawet na tym nie jeździ).
Diesel musi dymić :P
A na poważnie, trzeba brać poprawkę na zużycie/zabrudzenie układu wtryskowego czy turbosprężarki. To też może powodować zwiększone kopcenie ;)
Z tego co widzę, jest część osób która przetestowała zarówno stosowanie 2T / Millers EcoMax / AR6200 lub AR6800..
Jakieś wnioski? Spostrzeżenia?
Osobiście systematycznie używam 150ml 2T Elfa i 50ml Millers EcoMax.
To drugie jest na wykończeniu, zastanawiam sie czy nie zastąpić go AR6200 w ilości 5ml i w połączeniu z z 2T jak do tej pory..
A ja mam z poprzedniej alfy jakiś specyfik do diesela z Castrola, auto troszkę lżej na tym chodzi.
A ja juz trzeci bak leje LM 2takt 1052 i wszystko OK
Hmmm...
przecież nie na różowo... Wiadomo, że na czarno. Jakby kopcił na siwo lub delikatnie niebiesko, to od razu bym wiedział, że olej i nie zadawałbym pytania ;)
Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526
moi znajomi leja 2t do s-class i sa zadowoleni,duuze przebiegi i zero problemow z ukladem wtryskowym a leja od czasu gdy nam unia paliwko podarowala ze swoimi zmianami. ja z koleji nie moge jakos o tym pamietac heh ale bylem ostatnio u naszych zachodnich sasiadow i po 2 bakach premium paliwka wszystko sie tak ladnie oczyscilo ze az milo. auto normalnie ozylo:)
Wiesz, w tak delikatnych dla niektórych tematach warto się upewnić dwa razy. Zasugeruję że to prosty wynik pogorszenia właściwości paliwa przez mieszanie go z olejem do tego nie przystosowanym (czyt. 2T), co również - jak pisałem wcześniej - powoduje łagodniejszą pracę silnika i wyrównanie korekt (mniej energii = mniej nierównomierności obrotów wału).
A teraz idę psychicznie szykować się na "konstruktywną" krytykę znawców.
Olej olejowi nie równy.
Uważasz, że 200 ml oleju 2T na 50 litrów ON wpływa tak negatywnie na ilość energii paliwa?
Z tego wynika, że jeśli przestałem lać 2T już prawie rok temu, to silnik z powrotem powinien pracować twardo i korekty powinny się pogorszyć.
Hmm... Żałuję że nie pojechałem na hamownię jak lałem 2T. Miałbym teraz dobre porównanie.
Uściślając, nie uważam że wpływa negatywnie, uważam że może wpływać i nie tyle na energię z paliwa a na jego parametry takie jak szybkość spalania, rozpylenie.
Co do twardej pracy, nigdy nie twierdziłem, że 2T nie jest w stanie oczyścić układu wtryskowego, podważam jedynie sens ciągłego stosowania go jako dodatku do paliwa.
Tutaj www.najlepszysyntetyk.pl
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Ja...43c8&_ticrsn=3 pozwole sobie linka wstawic
Hehh ciekawych rzeczy się można dowiedzieć ;)
i orleny tez na tej liscie są:))i shell:)i statoil:))najczęciej orlen
Ja tankuję na Auchan i na szczęście nie ma jej na liście;) , spalanie mam takie samo jak tankowałem na shellu więc po co przepłacać:rolleyes:. Myślę nad tym dodatkiem co pisał magil, ile dałeś za ten AR 6200?
Wszystko masz na stronie sklepu.
O.k widziałem dzięki