Jakiś pomysły na zamiennik pompy do 2.4 jtdm ? ;) Chętnie dowiem się z czego da się przeszczepić :)
Printable View
Jakiś pomysły na zamiennik pompy do 2.4 jtdm ? ;) Chętnie dowiem się z czego da się przeszczepić :)
Kurde podejrzewam że jeśli o jtsa to musiał by widzieć. A ta 2,4 jest taka sama jak od 1,9jtd
Numer wg ePer jest inny.
Myślę, że tak naprawdę istotna jest kwestia mocowania , skoro do 1.9 jtdm pasuje z 1.6 hdi tylko kwestia obrócenia kolanek od węży, to najistotniejszą kwestią jest to by pasowały mocowania i koło , chyba że koło można podmienić na nasze w przypadku gdy dopasujemy pompę z innego auta. ;)
Witam Panowie!
W mojej 159 1.9 JTDm coś zaczyna się dziać ze wspomaganiem. Odzywa się przez chwilę na samym starcie, ale dodatkowo słychać takie "buczenie" (nie wiem czy to nazywacie gumowaniem), przy maksymalnym skręcie w lewo i tak samo w prawo. Dodatkowo czasami taki sam dźwięk jest wydobywa się przez chwilę jak trzeba ostrzej ruszyć przy lekko skręconych kołach. Dwa razy też miałem taką sytuację, że po takim ruszeniu ostrzejszym dźwięk ten pozostawał przez jakiś czas i nawet kiedy stałem na światłach z prostymi kołami to było słychać to buczenie, jednak po jakimś czasie poprzedzonym zgaszeniem auta i ponownym odpaleniu przeszło.
Pytanie czy to może być wina opisywanego w temacie zbiorniczka? Auto mam z października 2008 roku i nie wiem czy już może mieć wyeliminowany wadliwy zbiornik.
Jeśli jest gdzieś na to odpowiedź w temacie to z góry przepraszam, ale od wtorku przez tydzień muszę zrobić ok. 1500 km i to w odcinkach minimum 220 km na dzień, a w razie "W" muszę mieć czas na jakieś działanie z wymianą, a wątek ma ponad 140 stron, więc nie ma czasu na całe prześledzenie.
Zbiorniczki właśnie wymieniane były w roku 2008, wiec 99% masz poliftowy czyli z wyeliminowanym problemem przedliftowych.
"Każda" pompa jest taka sama. Kółko idzie przełożyć. Ale w moim przypadku nawet kółko było takie same.
Na zbiorniczku mam taką datę wybitą Załącznik 194855
teraz jeszcze jedno pytanie. Jaki to kolor płynu? Załącznik 194856 Z racji tego, że faceci widzą tylko trzy kolory to zapytałem żony, pierwsze mówi "czerwony" ale jak jej opisałem o jaką zieleń mi chodzi to trochę zwątpiła. Na oko to wygląda podobnie jak coca cola, ale nie wiem czy to przerobiony czerwony, czy przerobiony zielony.
Może koledzy, którzy już to widzieli rozszyfrują kolor bo widzę, że mam poniżej minimum i muszę uzupełnić.
jako że znam 3 kolory, to ten jest fajny czerwony :P
Czerwony.
Jeśli chcesz dolewać, nie wiem czy nie lepszym wyjściem będzie wymiana płynu na nowy z przepłukaniem układu.
Moja jest z lutego 2009 i też miałem problem ze zbiorniczkiem. Płyn nagle zaczął się pienić,a w trakcie kręcenia kierą słychać było buczenie. Po wymontowaniu starego zbiorniczka coś w nim latało. Wymiana na nowy załatwiła sprawę.
A żeby było jeszcze ciekawiej to fabrycznie miałem zalany płyn zielony.
Bo po lifcie zastąpiono płyn czerwony płynem zielonym :)
Racja.
Odruchowo zawsze sięgam do instrukcji do mojego przedlifta. W najnowszej jest GI/R.
Myślałem nawet ostatnio o wymianie płynu czerwonego na zielony, nie wiem tylko co na to pompa ;)
Podobno zielony jest rzadszy ? Tak słyszałem
Nadal nurtuje mnie problem wymiany pompy na nie alfowską :P Ew, regeneracja pompy we własnym zakresie, tylko nie znalazłem żadnych zestawów naprawczych do 2.4 :(
Kup pompę na allegro od francuza 1,6hdi. Myślę że będzie pasować. Jedynie będzie się różnić wielkością kółka choć nie sądzę. Kolanka obrucisz i będzie git.
A w najgorszym wypadku będziesz w plecy 40pln bo tyle kosztują pompy od picasso :-D
chodzi mi generalanie o mocowania, czy jest plug&play ? ;) Bo jak nie, to trzeba będzie kombinować :P
Mocowania pompy są takie same. Tylko kąt kolanek inny. Ale to idzie obrócić.
Mowimy o 2.4?:) Ty masz 1.9 , także w 2.4 może być różnica... w ciemno zamówię, najwyżej oddam :P
Widzę, że większość powszechnie stosowanych pomp jest mocowana na 3 śruby , więc kwestia znaleźć taką która ma koło na pasek 6 rowkowy :)
Np znalazłem taką w jakichś oplach i fiatach, także trzeba by zrobić wycieczkę na złom z wymontowaną pompą i postarać się poszukać zamienników z innych aut :P
Koło możesz przełożyć.
tylko widze ze mają różne ciśnienia. Np z alfy 147 ma 100 bar, z jakiegoś fiata bravo miała 75 bar.
Jakby ktoś potrzebował:
Pompa do 2.4 ma 106 bar :)
nr Ori : 00505017300
Natomiast ta z 1.6 HDI daje 90 bar. Myślicie ze może być różnica w pracy układu wspomagania ?
Zauważyłem, że stan mam poniżej minimum, więc w pierwszej kolejności chcę uzupełnić i poobserwować co się dzieje.
Tak jak pisałem objawy buczenia słychać tylko na parkingu przy maksymalnym skręcie w lewo i prawo. Podczas normalnego kręcenia cisza. A te sporadyczne objawy buczenia, o których pisałem wystąpiły kilka razy i to po konieczności ostrzejszego startu na lekko skręconych kołach, więc tak sobie myślę może właśnie mało płynu i przy mocniejszym starcie ciśnienie już nie takie?
Kilka razy wyświetlił mi się błąd na kompie, ale nie wiem co tam było napisane tylko zauważyłem wyświetloną kierownicę. Po ponownym odpaleniu znika i cacy. Jak się wyświetli ponownie to go dokładnie przylukam.
Panowie rozumiem, że kolor czerwony czyli Tutela GI/E?
Tak, natomiast zielony to GI/R :P
Dzięki za odpowiedzi.
No i zonk :eek:. Czy to nigdy nie może być tak prosto. Dzwoniłem właśnie do serwisu zapytać czy mają Tutele, a gostek mi tu mówi, że po moim VIN ma być Tutela GI/R.
Czyli co, że niby ta coca cola to przerobiona zieleń?
Jesteś pewien że 1.6hdi ma 90bar ? Bo na pompie nic nie pisze a ja gdZieś przeczytałem że 100bar. powiem wam ze przez weekend trochę pojezdzilem i jest tak... na postoju pracuje bez zmian. Ale podczas jazdy czuje chyba większe opory pracy na kierownicy. Co dziwne. I może jest to spowodowane właśnie tymi 90bar albo tym że zalał mi czerwonym płynem dextron 3.... hmmm... Tak że ja będę szukać pompy z cisnieniem 106/110bar.
Albo to wina po prostu używanej pompy.
[MENTION=37475]IamICEman[/MENTION] Ułatwię Ci poszukiwania : Audi a4 ma 110 bar :p a te 90 bar wziąłem szukając po nr fabrycznych pompy 1.6 hdi i tam podane ciśnienie 90 bar :P
to ja kupuje teraz pompe od audi i zakładam.
magil
to nie będzie wina pompy,bo ta jest ok. Jeżdziła w c4picasso i kręciło się ładnie. Mam ją od kolegi.
Wiesz ale ogólnie rozstaw śrub montażowych i osadzenie koła względem pompy jest takie samo wszedzie? Nie będzie problemu żę np kolo pasowe nie jest liniowo z resztą kół i będzie pasek ścinać ?
z citroena jest takie samo. Co do audi się okaże ;) podobno takie samo.
widziałem, volvo też ma podobne pompy, ale własnie a4b5 ma 110 bar , powinno pasować :P ja mam 2,4 też chyba zamówię, najwyżej oddam :)
Ciekaw jestem czy to podpasuje tak plug&play :D
Nie wiem, ale trzeba sprawdząć po numerach seryjnych, bo widze moce pompy uależnione sa od silników
Spoko dogadamy się :D widzę taką z 2.5 tdi ale ma 120 bar, na forum Audi mówią ze po założeniu niby nic się nie dzieje , większe ciśnienie nie zepsuje nic, ale jednak wolę zostać na 110 ;p
dodano 19.35
Zamówiłem pompę 110bar z benzynowego audi 2.4 ;p wygląda podobnie do naszej, miejmy nadzieję że będzie dobrze.
Ogarnięty mechanik który potrafi "myśleć" założy i będzie git :-)
Kupiłeś ori używkę czy coś takiego?
http://allegro.pl/pompa-wspomagania-...248805729.html