5 godzin pod autem (próba wymiany rury kolektorowej) efekt ? Nic nie wymienione, jeden gwint urwany. 4 nakrętki zmasakrowane (trzeba kupić nowe), oraz o mało nie zerwałem gwintu na lambdzie. Fatalnie :P
Printable View
5 godzin pod autem (próba wymiany rury kolektorowej) efekt ? Nic nie wymienione, jeden gwint urwany. 4 nakrętki zmasakrowane (trzeba kupić nowe), oraz o mało nie zerwałem gwintu na lambdzie. Fatalnie :P
Pękł dolny wąż od turbo ;/
po zrobieniu przedniego wydechu, dziś na drodze urwało mi się mocowanie rury przed końcowym wydechem :P tarło po asfalcie aż miło :D lecz znaleziony sznurek załatwił sprawę :D
Strzeliła mi dzisiaj opona, całe szczęście stało się to na parkingu ufff... :D
W małej gałka zmiany biegow została mi w ręce...
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Proszę o pomoc. Dzisiaj wyjeżdżając z pracy chciałem wrzucić 1 bieg a tu lewarek zaczął latać na wszystkie strony. Podniosłem maskę i zobaczyłem że linka idąca od lewarka ta od góry wypięła się z tej główki. Zapiąłem i teraz biegi wchodzą a lewarek działa jak powinien ale ta końcówka dziwnie lata na tej główce. Tak ma być czy może wypadła jakaś zawleczka czy coś takiego?
Może ktoś podpowie co z tym zrobić?
U mnie żadnej zawleczki nie był. Mógł się wyrobić plastik który jest wewnatrz tej główki. Choć to powinno mieć luz, u mnie też jest,byle by nie spadło z wybieraka.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Chodzi o ten plastik zaznaczony strzałką na foto, on został na główce a metal z niego spadł.
Da się go jakoś wkleić czy trzeba wymienić linkę?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...i-dsc01803.jpg
Rozjechałem zająca i kratka w zderzaku poszła w p...ierony :)
A ja po kilku dniach niejeżdzenia Alfą wsiadłem , pojechałem na zakupy i w drodze powrotnej zaświecił się ABS i do chwili obecnej nie zgasł:mad:
Witam, jako świeżak, choć Alfą jeżdżę już ponad rok.
Oddałem Alfę na wymianę rozrządu. Przy okazji wymiana płynu chłodniczego i hamulcowego. No i zaczęła się dla mnie najdłuższa naprawa w mojej karierze właściciela auta.
Odbieram auto, a Pan mechanik twierdzi, ze hamulce to lipa. Mówię, że dla mnie są jak żyleta. On że musiałem się przyzwyczaić, bo wg niego serwo jest niesprawne. Wyjeżdżam i czuje twardszy pedał po dłuższym hamowaniu, a po zjeździe z trasy prawie nie wyhamowałem, bo wspomaganie zanikło zupełnie. Dzwonie do mechanika, że ta awaria wystąpiła podczas jego naprawy, ale on nie poczuwa się do winy. Ja tez nie jestem przekonany, bo jak zacząłem wertować temat, to padnięte serwo podczas napraw układu hamulcowego, a raczej chyba podczas późniejszego odpowietrzania, to jakby co najmniej częsty przypadek.
No nic, ponieważ w/w mechanik miał mglistą wizję dostania się do serwa poprzez wyjęcie skrzyni biegów, zacząłem szukać innego speca. Po wstępnym upewnieniu się, że to serwo (syczenie przy pedale, zanikanie wspomagania po dłuższym hamowaniu, podciśnienie z vacum OK, skuteczność samych hamulców OK) zakupiłem używane serwo z pompą. Wymiana u drugiego speca trwa już drugi tydzień. Po wymianie dostałem telefon, że mają problem. Auto podobno wielokrotnie odpowietrzone, zaciski przeglądnięte, a hamulce przednie trzymają , pedał twardy i świeci światło stopu. Diagnoza mechanika, to padnięte drugie serwo. Mówię mu o trzpieniu w serwie, że może on blokuje hamulce, ale mechanik twierdzi , ze nie rozbierał pompy od serwa, a więc trzpień powinien być OK, poza tym zasugerował, że to nie problem trzpienia, tylko serwa, które nie odbija do końca, co widać po pedale, który nie dolega do czujnika hamulca i nie da się go nawet siłą tam dociągnąć i dlatego światła hamulca nie gasną. Czyli zasugerował, że skok pedału na tym serwie jest krótszy. Jednak po demontażu tego serwa zmierzyłem odległość mocowania pedału, do płaszczyzny serwa która przylega do grodzi i odległość ta jest identyczna jak w starym serwie, gdzie tego objawu nie było. Tu przyszedł mi pomysł z regulacją długości czujnika przy pedale, który może został przestawiony, ale wydawało mi się, ze brakowało tam sporo, aby pedał go dotknął (około 1,5cm). Aktualnie czekam na następne serwo, choć mam mieszane uczucia, co do dalszej naprawy.
Może ktoś przy okazji zna odpowiedź na poniższe pytania:
Czy padnięte serwo faktycznie może nie odpuszczać hamulca jeśli na sucho odległość mocowania pedału do grodzi jest prawidłowa?
Czy tradycyjne odpowietrzanie pedałem nie zwiększa znacznie ryzyka uszkodzenia serwa i czy jakieś błędy mechanika mogą się do tego przyczynić? Pytam, bo już się trzęsę na myśl o odpowietrzaniu układu, przy trzecim serwie. Z góry dzięki.
Ktos uprzejmy uderzyl w drzwi lewe i uciekl z miejsca zdarzenia, czeka mnie znalezienie drzwi i ich wymiana... :/
Ja dziś wieczorem zauważyłem ze przy zamykaniu auta z pilota nie migaja kierunki z prawej :/ , normalnie kierunkowskazy i awaryjne są ok tylko przy zamykaniu nie migaja wie może ktoś gdzie szukać przyczyny ?
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Gnida jakaś zachlapała mi auto zaparkowane pod blokiem czymś bliżej nieokreślonym. Beton? Cement? Cholera wie. Na myjni nie zeszło, jutro idę odpytać spółdzielnię, komu mam wysłać rachunek za czyszczenie... Jak nie zlecali żadnych prac wokół budynku to trzeba będzie nagrania monitoringu przejrzeć...
Pęknięty prawy wkład lusterka w trakcie naprawy mechanizmu składania. Na szczęście nowe zamówione były już z tydzień temu.
Spróbuj ściągnąć to glinką na mokro. U mnie w garażu podziemnym kiedyś dach przeciekał, auto stało długo nie ruszane i też zaschło coś jak cienka warstwa cementu, w żaden sposób nie dało się tego doczyścić, łącznie ze środkami do usuwania owadów, asfaltu etc. Pomogło dopiero dwugodzinne czyszczenie glinką z dodatkiem quick detailera - żeby nie porysować lakieru. Po wszystkim nie było śladu po tym paskudnym zacieku.
Pompa wody wysiadła pośrodku niczego... Jakoś doturlałem się na garaż, kilkukrotnie zatrzymując się żeby silnik ostygł. No nic, w końcu i tak miałem robić rozrząd chociaż nie ukrywam, że takie nagłe fochy zaczynają nieco mnie irytować :)
Uszkodzony silnik :( do oleju dostała się benzyna , prawdopodobnie leje wtrysk albo pękły/wytarły się pierścienie w wyniku czego nie było smarowania bo zamiast oleju była mieszanka z benzyną i obróciło panewki :(
Szkoda alfiny :(,coraz mniej jest 33,a mam do nich sentyment
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj rano taka oto niedpodzianka,nie ja tylko jakaś łajza w 147 urwała lusterko,w zeszłym roku gnoje urwali z drugiej strony
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...214_081836.jpg
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Tak wyglądała pompa wody świeżo po wyjęciu z silnika:
https://www.youtube.com/watch?v=8qWn...ature=youtu.be
Dobrze że rozrząd to przeżył, bo remontu silnika chyba bym nie wytrzymał...
Ukręciłem 2 śruby :( jedną przy osłonie rozrządu a drugą przy wentylatorze od chłodnicy :( Przy rozrządzie kawałek wystaje to się jakoś wykręci gorzej z tą przy wentylatorze :D
Ja popsułem obie lampy, byłem zmuszony je wymienić.. do tego ciągle przepala mi się H6W. Trochę dziwne, że ciągle lewa, prawa od kupna auta świeci..
kolego, co robisz z ukręconymi śrubami? słyszałem o nabijaniu torxów czy imbusów, piłowaniu szlifierką i innych operacjach, niektóre praktykowałem. Masz jakiś super patent na to? :D
Urwałem wczoraj pod Ropczycami częściowo osłonę silnika w Julce, teraz szoruje po czym się da i mnie irytuje...
Byle do soboty, byleby poprawić jak trzeba ;)
Guma mi pękła w 156 :( od IC
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=186440&stc=1
Trzeba się szybko nad nową rozglądnąć :D
zatankowalem dzisiaj za 100zl na Tesco i zapalila mi się żółta kontrolka silnika i komunikat "have engine checked":/. zadnych niepokojących objawów nie było, jechałem dalej normalnie. po świętach się okaże co dolega...
Zatankuj do pełna na shell czy innej markowej.
Tu masz temat :
http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._checked_.html
czyli moze to byc EGR, okolo 2 tygodni temu rozkrecilem EGR, wyczyscilem, tam gdzie dosięgnąłem wyczyscilem tez kolektor. Błąd nigdy nie wyskakiwal, a tu nagle po tankowaniu wyskoczyl. Kupilem juz zaslepke na egr, za 2 tygodnie mam wiecej wolnego to wywale klapki z kolektora, a tymczasem w poniedzialek podepne się pod kompa i zobacze co pokaze. Błąd wyswietla mi sie caly czas, nie znika nawet po godzinie jazdy.
jakbyś zobaczył 3,99zl na dystrybutorze to też byś zwariował:)
no raczej
i pojechalbym tam gdzie maja 3.89 :-)
A potem bym zobaczył 2000+ za wymianę wtrysków :P
Spoko, spoko... markowe stacje też mają ceny poniżej 4 zł. Np. Orlen w Siewierzu ON po 3.97. Sorry za OT.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Mycie na bezdotyku bylo niezadowalajace. Wiec skusiłem sie na soft myjnie na Orlenie. Niestety soft to ona nie byla i cala polerka poszła w pizdu... mam mase mikro rysek na calym lakierze :( po zimie znowu czeka mnie odnawianie lakieru: (
Wlasnie nie. To takie szczotki starego typu niby myjnia jest ppo remoncie i powinno byc ok ale nie jest... no nic na wiosne menzerna sf4000 i kilka godzin pracy i alfa znow bedzie lśnić jak wcześniej: )