Brawo TY!
jesteś jednym z nielicznych, którzy cokolwiek napisali po rozwiązaniu problemu.
Printable View
Brawo TY!
jesteś jednym z nielicznych, którzy cokolwiek napisali po rozwiązaniu problemu.
Fakt, i to jeszcze tak wyczerpujący opis. Przepraszać nikogo nie masz za co, od tego jest forum. A ja znalazłem jeszcze to:http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...f026f3b4f278ee. Jedni powiedzą druciarstwo, ja powiem, że geniusz tkwi w prostocie :) tu chyba chodzi o to, żeby się szybciej nagrzewał, choć dokładnie nie czytałem.
Znam ten temat. Zanim kupiłem nowy termostat 2 lata temu (bo mój sie nie domykał - była lekka (0,5mm) szczelina) spróbowałem tego sposobu (a co mi szkodzi i tak termostat do wyrzucenia - nóż widelec zacznie działać i nie będę musiał kupować nowego). Tylko postanowiłem zrobić to inaczej (wg mnie prościej) - aczkolwiek wg mnie sprowadzało się do tego samego ale nie zadziałało.
Otóż zamiast pogłębiać otwór postanowiłem skrócić ten bolec o 2mm (oczywiście krawędzie sfazowałem) - wg mnie suma sumarum wychodzi na dokładnie to samo (i przy okazji kolanko czyli oprawa wkładu pozostaje bez zmian więc zawsze można wsadzić tam dobry wkład). Po zmontowaniu szczelina znikła - termostat szczelny (hurra!). No to ja go do garnka, zagotowałem (tworzył się), ostudziłem - szczelina 1,5mm (WTF ?!?!) (tzn co jest???) No to znowu bolec o 2mm skróciłem, szczeliny po zmontowaniu brak, gotowanie, studzenie szczelina ze 3mm - termostat w kubeł na śmieci.
Ale nie próbowałem tego ze sprawnym termostatem - a że mam akurat taki (bo wymieniłem dobry na dobry) - no to może spróbuję (ale najpierw wymienię czujnik temperatury - zobaczymy jak to będzie wyglądało po wymianie)
Tylko - czy to wpłynie na szybkość nagrzewania się silnika? Chyba nie. Podniesie temperaturę silnika - no w sumie pisałem że TS żony i transit brata lepiej grzeje, ale przede wszystkim szybciej sie nagrzewa... - a o to mi chodzi by szybciej przełączał się na gaz.
Co do szybkości grzania to weź pod uwagę ze pojemność układu razem z gazem będzie sięgać prawie 10l to pewnie 2x tyle co w ts ;D a ile stopni masz różnicy między temp wody a reduktora? Bo u mnie przy 50 stopniach na kompie mam około 30 na red, ale to Gold i czujnik w obudowie a nie w wodzie...
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Płynu wlazło mi 8,5 litra, różnica wynosi jakieś 10 stopni, ale reduktor ocieplony.
No i kicha! Ja do wymiany czujnika, a tu czujnik czteropinowy (ale trzy kable) a nie trzypinowy (jaki kupiłem) - i po wymianie... Tzn czeka mnie wymiana na czteropinowy ale w sklepie....
Sprawdzili nawet w dwóch, że powinien być czteropinowy - ale na forach piszą że mają trzypinowe, a ja sam nie miałem czasu sprawdzić, a zależało mi na kupnie we wtorek żebym mógł sobie w środę wymienić. Więc sie uparłem, chłopaki stanęli na wysokości zadania i czujnik odebrałem we wtorek a w środę... kicha.
No mój - jak ktoś może mieć inny niż wszyscy - to ja.
No właśnie to ja nie wiem co ja mam. Auto z 2002r w przedliftowej budzie z poliftowym wnętrzem. Komp na kolektorze ssącym - ale jaki nie wiem. AlfaOBD DEmo podaje że połączył sie z Bosch Motronic ME3.1 nawet jak wybiorę inny. Mam 4 katy i 4 sondy.
Ale czy to jest CF3 czy CF4 i co to znaczy to niestety nie wiem. Wiem wiele innych rzeczy i coś tam sobie zrobię - ale tego akurat jakoś po lamersku nie wiem.
Ktoś wie jak to poznać i po czym?