Witam wszystkich właścicieli V6 i zapytam o termostat
Jak tu już taki zbiór właścicieli V6 to zapytam o termostat bo wymieniłem już trzy (z czego dwa zakupione nówka sztuki w sklepie) i dalej jest tak samo. Mam dodatkowo zamontowany termometr cyfrowy żebym wiedział co i jak, więc:
Przy temperaturze 40st C (czyli jeszcze zanim wskazówka się podniesie) górna rura do chłodnicy przy termostacie zaczyna robić się ciepła.
Przy temperaturze 52st C (wskazówka ciut nad pierwszą kreską) już obie rury od chłodnicy są ciepłe.
Silnik w czasie jazdy po mieście generalnie trzyma temperaturę 73st C (trochę nad drugą kreskę), na postoju albo w korku zdarza mu się dojść pod trzecią kreskę (83st C).
Termostat ma niby mieć temperaturę otwarcia 87st C więc to ma się jakoś tak nijak do tych temperatur które podałem powyżej. U żony w 2.0 TS silnik trzyma temperaturę w okolicy trzeciej kreski, jak się nagrzewanie odkręci na maxa to jest gorąco, u brata wprawdzie w fordzie transicie - ale jest tak jak u mojej żony, u mnie upał w aucie tylko w lecie, i jak na mój gust alfa powoli się nagrzewa (no ale oleju 6 litrów i płynu chłodzącego 8 litrów - znacząco więcej niż w TS-ie więc ma co się nagrzewać)
Tak ma być? Bo jakoś już mi szkoda kasy na następny termostat jeśli miałby być taki sam jak poprzednie, i wymieniać mi się go już nie chce bo u mnie jest trochę więcej roboty z powodu instalacji gazowej.
Termostat z nadrukiem Behr - tak przy okazji zapytam jeszcze: czy jakaś inna firma produkuje też te termostaty bo ten Behr (czy też mehle) to mi juz jakoś nie podchodzi.
Zawsze mam taką temperaturę (tzn nawet ciut mniejszą), do tej kreski przy 90 to dochodzi sporadycznie - jak gdzieś postoję w korku lub na włączonym silniku
![]()