Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: MCSF - brak mocy, problem z diagnozą usterki.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 150 km

Domyślnie MCSF - brak mocy, problem z diagnozą usterki.

Witam serdecznie
    Tematów "podobnych" było już wiele. Niestety nie mogę odnaleźć przyczyny mojego problemu, mimo spędzenia wielu godzin na tym forum
    Ale do rzeczy - Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Alfa Romeo 156 2.4 JTD 150km 2002r. Od długiego już czasu "walczę" z brakiem mocy, ale od początku.
    Kupiłem pojazd, który przyspieszał jak benzyna, tzn równo ale bardzo spokojnie, bez wyraźnego "depnięcia"czy "wgniatania w fotel" jak jakiś Passat 90km.... Po niedługim czasie poszukiwałem odpowiedzi na bolączkę mojego samochodu i oto efekty:
    Zregenerowana turbina
    Wymieniony overboost z wężami podciśnieniowymi
    Wymieniony przepływomierz
    Egr czyszczony i zaślepiony
    Wymienione wszystkie filtry
    wymieniony wąż turbo-intercooler ( wąż intercooler-kolektor jest szczelny)
    Intercooler się nie poci nie ma żadnych świstów, gwizdów itd więc stawiam, że jest ok
    Wymieniony sterownik silnika
    Sprawdzane napięcia na pinach od przepływki- są ok
    Map sensor wyczyszczony i podmieniany ze sprawnej Alfy

Objawy są takie, że Alfa przyspiesza bardzo słabo. Kierownice w turbo były zapieczone, więc turbo poszło do regeneracji. Na zregenerowanym turbo zaczął pojawiać się błąd MCSF. Po podpięciu do kompa błąd P0236. Wskazania z przepływomierza - nowego oryginalnego - oczekiwane 230mg/s mierzone 50mg/s - tak, jakby był nie sprawny, a jest nowy. Był wkładany do innej Alfy i działa prawidłowo. Ciśnienie turbiny także nie jest takie jak być powinno tzn za małe. Egr na 100% sprawny, spalanie wysokie i moc zerowa. Ma ktoś jakieś pomysły?, sugestie?. Pół samochodu wymieniłem sam, po czym oddałem go do mechanika- teraz stoi już u 3 osoby i nikt nie wie co jej dolega. Po pominięciu overboosta i złączeniu węży "na sztywno" nie ma MCSF turbo wstaje za późno, bo od 3tyś obrotów, ale ciśnienie mierzone wstaje ładnie wraz z oczekiwanym, przepływomierz dalej wskazuje tak jakby był nie sprawny. Mechanik mierzył, również podciśnienie i stwierdził, że jest wręcz wzorowe. Wydałem bardzo dużo pieniążków i nie przyniosło to żadnego efektu. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Dodam jeszcze dość istotną rzecz- MCSF pojawia się dopiero na 3 biegu pod koniec obrotów i na 4 biegu przy 3tyś. Jeśli nie zdejmuje nogi z gazu i "kręce" belle wyżej błąd sam ginie. Jeżeli odpuszcze gaz pomaga ponowne POWOLNE wprowadzenie samochodu na 4 biegu na obroty około 3 tyś, wtedy błąd ginie.
    Ostatnio edytowane przez kojotV ; 29-11-2015 o 12:54

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Chyba musisz szukać kolejnego mechanika bo ci średnio ogarniają.
    Jak po podpięciu turbiny bezpośrednio pod vacuum nie ma checka przy mocnym rozpędzaniu to źle

Trzeba po kolei wszystko sprawdzać bo możliwe że ktoś zrobił błąd. Za dużo niewiadomych. Jeżeli ktoś trafi z poradą to będzie mega fart

Jak odpinasz przepływkę to auto jeździ tak samo źle?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 150 km

Domyślnie

Po odpięciu przepływki poza wzmożonym kopceniem samochód jeździ tak samo Dodam jeszcze, że miałem kilka razy wyciek ropy z pompy wysokiego ciśnienia, lecz na kompie ciśnienie paliwa jest w normie i nie ma problemu z rozruchem silnika.