Brawo TY!
jesteś jednym z nielicznych, którzy cokolwiek napisali po rozwiązaniu problemu.
Brawo TY!
jesteś jednym z nielicznych, którzy cokolwiek napisali po rozwiązaniu problemu.
Moja Bella
Fakt, i to jeszcze tak wyczerpujący opis. Przepraszać nikogo nie masz za co, od tego jest forum. A ja znalazłem jeszcze to:http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...f026f3b4f278ee. Jedni powiedzą druciarstwo, ja powiem, że geniusz tkwi w prostocietu chyba chodzi o to, żeby się szybciej nagrzewał, choć dokładnie nie czytałem.
Znam ten temat. Zanim kupiłem nowy termostat 2 lata temu (bo mój sie nie domykał - była lekka (0,5mm) szczelina) spróbowałem tego sposobu (a co mi szkodzi i tak termostat do wyrzucenia - nóż widelec zacznie działać i nie będę musiał kupować nowego). Tylko postanowiłem zrobić to inaczej (wg mnie prościej) - aczkolwiek wg mnie sprowadzało się do tego samego ale nie zadziałało.
Otóż zamiast pogłębiać otwór postanowiłem skrócić ten bolec o 2mm (oczywiście krawędzie sfazowałem) - wg mnie suma sumarum wychodzi na dokładnie to samo (i przy okazji kolanko czyli oprawa wkładu pozostaje bez zmian więc zawsze można wsadzić tam dobry wkład). Po zmontowaniu szczelina znikła - termostat szczelny (hurra!). No to ja go do garnka, zagotowałem (tworzył się), ostudziłem - szczelina 1,5mm (WTF ?!?!) (tzn co jest???) No to znowu bolec o 2mm skróciłem, szczeliny po zmontowaniu brak, gotowanie, studzenie szczelina ze 3mm - termostat w kubeł na śmieci.
Ale nie próbowałem tego ze sprawnym termostatem - a że mam akurat taki (bo wymieniłem dobry na dobry) - no to może spróbuję (ale najpierw wymienię czujnik temperatury - zobaczymy jak to będzie wyglądało po wymianie)
Tylko - czy to wpłynie na szybkość nagrzewania się silnika? Chyba nie. Podniesie temperaturę silnika - no w sumie pisałem że TS żony i transit brata lepiej grzeje, ale przede wszystkim szybciej sie nagrzewa... - a o to mi chodzi by szybciej przełączał się na gaz.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Co do szybkości grzania to weź pod uwagę ze pojemność układu razem z gazem będzie sięgać prawie 10l to pewnie 2x tyle co w ts ;D a ile stopni masz różnicy między temp wody a reduktora? Bo u mnie przy 50 stopniach na kompie mam około 30 na red, ale to Gold i czujnik w obudowie a nie w wodzie...
Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka
Płynu wlazło mi 8,5 litra, różnica wynosi jakieś 10 stopni, ale reduktor ocieplony.
No i kicha! Ja do wymiany czujnika, a tu czujnik czteropinowy (ale trzy kable) a nie trzypinowy (jaki kupiłem) - i po wymianie... Tzn czeka mnie wymiana na czteropinowy ale w sklepie....
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 13-11-2015 o 21:58
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Sprawdzili nawet w dwóch, że powinien być czteropinowy - ale na forach piszą że mają trzypinowe, a ja sam nie miałem czasu sprawdzić, a zależało mi na kupnie we wtorek żebym mógł sobie w środę wymienić. Więc sie uparłem, chłopaki stanęli na wysokości zadania i czujnik odebrałem we wtorek a w środę... kicha.
No mój - jak ktoś może mieć inny niż wszyscy - to ja.
No właśnie to ja nie wiem co ja mam. Auto z 2002r w przedliftowej budzie z poliftowym wnętrzem. Komp na kolektorze ssącym - ale jaki nie wiem. AlfaOBD DEmo podaje że połączył sie z Bosch Motronic ME3.1 nawet jak wybiorę inny. Mam 4 katy i 4 sondy.
Ale czy to jest CF3 czy CF4 i co to znaczy to niestety nie wiem. Wiem wiele innych rzeczy i coś tam sobie zrobię - ale tego akurat jakoś po lamersku nie wiem.
Ktoś wie jak to poznać i po czym?