Możemy strzelać... może górna osłona silnika ta mocowana na czterech gumach, które z czasem twardnieją i osłona zaczyna wydawać różne dźwięki. Zdejmij ją i przejedź się.
Printable View
Możemy strzelać... może górna osłona silnika ta mocowana na czterech gumach, które z czasem twardnieją i osłona zaczyna wydawać różne dźwięki. Zdejmij ją i przejedź się.
Dawno nic nikomu nie piszczało, to podniosę...
W prawym tylnym kole zalągł mi się "świerszcz". Ćwierka przy umiarkowanych prędkościach (od około 50-60 km/h), pojawia się i znika przy skrętach i na łukach, nie preferuje żadnego konkretnego kierunku skrętu. Ćwierkanie zdecydowanie zależne od prędkości, mam wrażenie, że pojawia się przy jeździe na mokrej nawierzchni. Od czego mam zacząć poszukiwania?
ja bym zaczął od przyjrzenia się hamulcom - klocki, prowadnice itp :) nie bardzo co tam ma jeszcze ćwierkać.
Też bym to obstawiał - zdemontuj klocki i się nim przyjrzyj. U mnie tylny klocek kiedyś się rozkleił i powodował piszczenie, które pojawiało się głównie podczas skręcania, np. na zakrętach.
Możesz popatrzeć też na ciężarki do wyważania koła. Zwłaszcza na stalowych felgach mogą się poluzować. Tylko wtedy słychać bardziej rytmiczne postukiwania niż ćwierkanie.
Ja też mam świerszcza w przednim lewym kole... słychać to tylko jak jadę po nierównościach.
Czyszcze uklad hamulcowy raz w roku i mam spokoj. Wywazanie tez pasuje raz na rok zrobic przy naszych drogach. Koszty male a moze sporo pomoc.
Co do wyważania kół to widziałem jak jeden serwis ASO tak wyważa koła z felgami aluminiowymi, że zamiast zerwać wszystkie ciężarki z felgi oczyścić jej wewnętrzna stronę i dopiero w tedy naklejać nowe ciężarki to doklejał kolejne i kolejne MASAKRA :mad:. Warto na to zwrócić uwagę.
Klocki z tyłu były wymieniane pod koniec grudnia (właśnie na okazję klocka, który się rozkleił), więc było czyszczone. Felgi założone miesiąc temu nowe (AEZ) w miejscu o dobrej reputacji. No nic, będę szukał. Dzięki za podpowiedzi. Dobrze myślę, że to raczej nie piasta/łożysko?
raczej tak
Siema !
Mam taki przypadek , że np. dojeżdżając do skrzyżowania słychać jak coś "zrzędzi" jakby pasek , mechanik powiedział że to któraś z rolek. Miał ktoś podobny przypadek ? :)
Witam. U mnie popiskuje cos podczas mocniejszego przyspieszania w okolicach schowka. Strasznie to irytujace. Wie ktos cos na ten temat?
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
No i nie wiadomo co to. Majowy wypad potwierdził – świerszcz uaktywnia się na mokrym, przy prędkościach powyżej 50 km/h, po dłuższej trasie coś „terkotało” również przy mniejszych prędkościach. Klocek jest w stanie wydawać takie odgłosy? (jak się zirytuję to wymienię tylne jeszcze raz, i tak czekam na tarcze + klocki na przód).
Skrzat nie da się wypędzić z lewego nadkola - demet...
Może ktoś już walczył ze skrzatem :
sytuacja wygląda tak że w czasie zatrzymywania (ostatni moment) skrzat zaczyna skrzeczeć - jest to dźwięk jakby metal o gumę albo metal o metal (raczej jest tam guma ) , nie mam pojęcia dokładnie skąd - na pewno lewa strona okolice nadkola.
Popsikałem wszystkie zawiasy w wahaczu wd40 - skrzat ciągle żyje
Skrzat nie występuje na dziurach, nie słyszę go jak bujam autem ( góra/dół lewo prawo) jest tylko w momencie hamowania - czasem trzeszczy jak stary kuter - masakra.
Oglądałem zaciski i pady - nic nie widać raczej coś z podwozia - poduszka?!? wahacz nie wiem.
Jak wypędzić skrzata ???
pozdro
Próbowałeś czyścić zaciski?
Nie próbowałem , ale jak jest podejrzenie że to zacisk to wyczyszczę .
dźwięk się pojawia w ostatniej fazie hamowania jak auto "przysiada" nagram to i podwieszę
( mam wrażenie jednak że to nie zacisk)
No nic, wyczyszczone, w weekend się przekonam na ile pomogło. Podobno klocek się blokował w jarzmie... Nie mam czasu się doktoryzować z układu hamulcowego, jak problem wróci, to będę się martwił, co to tak naprawdę oznacza ;)
Podłącze się do tematu. Może ktoś mi podpowie co to może być za dźwięk coś jakby popadało w rezonans. Dźwięk ten dobiega tylko i wyłącznie przy przerzucaniu biegów na wysokich obrotach. Gdy nie ruszam dynamicznie nic nie słychać. Biegi wchodzą gładko bez haczenia, bez oporu itp. Po prostu przy dynamicznym ruszaniu i zmianie biegów na wysokich obrotach słychać tak króciutki dźwięk jakby buczenia rezonansu czy coś. Nie jest to żaden zgrzyt ani trzask i trwa tylko sekundę. Auto przy hamowaniu silnikiem i przyśpieszaniu nie szarpie nie hałasuje i nie wydaje żadnych dźwięków. Ma to tylko miejsce w przypadku jak wyżej opisałem. Dodam, że z tego co zauważyłem dźwięk znika po nagrzaniu silnika. Jeśli chodzi o sam dźwięk jest bardzo podobny do tego z filmiku kolegi poniżej tyle, że ma miejsce w sytuacji jak wyżej
Już się cieszyłem, już się z gąską witałem... myślałem, ze załatwię świerszcza po tym jak zauważyłem, że osłona zacisku jest luźna (urwana śruba mocująca)... no i co? I g**no :(
Ale przynajmniej coś dokręciłem i jest jak być powinno :P
Piszę, bo może u Was to jest właśnie to!
Witam.
U mnie w kabinie przy spokojnej jeździe słychać dźwięk tj. zacierającego się wentylatora - zwiększa się przy przyspieszaniu - jak ujmuje pedał gazu to cichnie, na postoju nic nie słychać.
Dźwięk nie jest powiązany z klimą czy nawiewem. Jest coś ruchomego pod deska rozdzielczą?
Poszukaj w wątku o klimatyzacji- temat dobrze rozpracowany :)
Tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._obrotami.html
Ups... przeczytałem, że dźwięk jest powiązany z klimą. Sorka :)
Panowie miał ktoś może podobną przypadłość :
puszczam sprzęgło na pierwszym biegu i mam nieznosny wysoki dzwiek,coś jak naciskana gumowa zabawka tylko cichszy.Dzwiek pojawia się od strony pasażera przedniego fotela i tylko przy ruszaniu.Zaobserwowałem go z chwilą pojawienia się zimnych poranków,gdy jest cieplej, dzwiek ustępuje. Obudowa filtra powietrza może wydawać taki piszczący dzwiek ?
Ja miałam taki sam objaw dokładnie i znikł po wymianie rozrządu. Pewnie któryś pasek się slizgal
https://www.youtube.com/watch?v=Qq3xpjLOvSY
Czy ktos potrafi zidentyfikowac co to za dzwiek i skad pochodzi. Slyszalny tuz po ruszeniu jakby cos zasyssalo paliwo w bardzo glosny sposob,dzwiek w oklicy lewego potszybia, sorki za ciche nagranie
DZIWNY DŹWIĘK PRZY DODAWANIU GAZU.
Witam Panowie,
sprawa wygląda tak w mojej 159 1.9 JTDm 150PS 11/2005r
W trakcie jazdy przy dodawaniu spokojnym gazu oraz gdy gaz odpuszczam pojawia się dziwny dźwięk coś w stylu dźwięku szumiącego łożyska - dźwięk nie jest bardzo głośny lecz mimo to słyszalny. Wydaje mi się, że dochodzi on, siedząc za kierownicą z prawej strony komory silnika.
Czy ktoś wie co to może być?
Czy to może być pompa wspomagania (mechanik wspominał mi że w najbliższym czasie kwalifikować będzie się ona do wymiany) lub alternator, łożysko koła lub coś z zawieszenia?
Czy ktoś miał podobną sytuację?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
mam takie jakieś stuki jak na filmiku, w sumie nie przeszkadzają i tak tylko się z ciekawości pytam, jak koło zdjąłem to już ich nie słyszałem
https://www.youtube.com/watch?v=gGuwJDLf0uQ&feature=youtu.be
Panowie raz na jakiś czas rano jak odpale auto po postoju słychać podczas dodawania gazu odgłos jakby coś się zacierało, ale tylko przez chwilę, po chwili znika, widzę że temat wałkowany wiele razy, wiadomo co to jest? Klima? Czyli co, dodać oleju więcej?
o tym nie pomyślałem :D
Apropo popiskiwania zabawki gumowej, przy ruszaniu/hamowaniu ale też na nierównościach dźwięk dochodzi z okolicy schowka, podszybia. Jest to wkurzające i ciężkie do zlokalizowania. Nie stawiałbym na paski ponieważ na dołkach popiskuje sobie w najlepsze i to dosyć głośno. Pamiętam, ze kiedyś podobnie skrzypiały półki tylne w autach, ale tu w sedanie półka jest na amen:). Help AR159 sedan 2,0