Możemy strzelać... może górna osłona silnika ta mocowana na czterech gumach, które z czasem twardnieją i osłona zaczyna wydawać różne dźwięki. Zdejmij ją i przejedź się.
Możemy strzelać... może górna osłona silnika ta mocowana na czterech gumach, które z czasem twardnieją i osłona zaczyna wydawać różne dźwięki. Zdejmij ją i przejedź się.
Dawno nic nikomu nie piszczało, to podniosę...
W prawym tylnym kole zalągł mi się "świerszcz". Ćwierka przy umiarkowanych prędkościach (od około 50-60 km/h), pojawia się i znika przy skrętach i na łukach, nie preferuje żadnego konkretnego kierunku skrętu. Ćwierkanie zdecydowanie zależne od prędkości, mam wrażenie, że pojawia się przy jeździe na mokrej nawierzchni. Od czego mam zacząć poszukiwania?
ja bym zaczął od przyjrzenia się hamulcom - klocki, prowadnice itpnie bardzo co tam ma jeszcze ćwierkać.
Też bym to obstawiał - zdemontuj klocki i się nim przyjrzyj. U mnie tylny klocek kiedyś się rozkleił i powodował piszczenie, które pojawiało się głównie podczas skręcania, np. na zakrętach.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Możesz popatrzeć też na ciężarki do wyważania koła. Zwłaszcza na stalowych felgach mogą się poluzować. Tylko wtedy słychać bardziej rytmiczne postukiwania niż ćwierkanie.
Ja też mam świerszcza w przednim lewym kole... słychać to tylko jak jadę po nierównościach.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Czyszcze uklad hamulcowy raz w roku i mam spokoj. Wywazanie tez pasuje raz na rok zrobic przy naszych drogach. Koszty male a moze sporo pomoc.
Co do wyważania kół to widziałem jak jeden serwis ASO tak wyważa koła z felgami aluminiowymi, że zamiast zerwać wszystkie ciężarki z felgi oczyścić jej wewnętrzna stronę i dopiero w tedy naklejać nowe ciężarki to doklejał kolejne i kolejne MASAKRA. Warto na to zwrócić uwagę.