Szybki update. "Niemożliwe, że nie da się jeździć" Carserwis. Tym niemniej, powiedzcie mi ile tych śrub tam jest w sumie? Macie może tych śrub?
Printable View
Szybki update. "Niemożliwe, że nie da się jeździć" Carserwis. Tym niemniej, powiedzcie mi ile tych śrub tam jest w sumie? Macie może tych śrub?
Najlepiej jak majà do dyspozycji podgrzewacz indukcyjny, to bez uszkodzenia gum siè obędzie.
To jest śruba z nakrętka z drugiej strony wiec wystarczy jak warsztat będzie wyposażony w tak profesjonalny sprzęt jak szlifierka kątowa i odetnie łeb lub nakrętkę śruby :)
ZTCP jedna do regulacji kąta i druga do regulacji zbieżności. Czyli dwie na koło 4 na całą oś. Numery to chyba 51795724 i 51737443 ale to powinni wiedzieć w serwisie.
A ja po założeniu nowych opon michelin 225-50-17 pojechałem na geometrie i ku mojemu zdziwieniu tył i przód miała fabryczne nastawy zbieżności. Jedyne co było do zrobienia to kąt pochylanie lewego tylnego koła. A zawsze był problem ze zbieżnością przodu jak i tyłu. Maszyna bosch.
Mi polecono "fachowca" w serwisie Dukiewicza. Jadę w następnym tygodniu i zobaczę co potrafi.
Panowie, jak wielu z nas mam problem z pochyleniem przednich kół, przy obniżonym zawieszeniu.
Tyle, że lewe koło jest pochylone o 0*38' natomiast prawe o blisko 2*50'. Górny wahacz wymieniłem, dolny jest sztywny. Jedyna tuleja, która wzbudza moje podejrzenia, to ta zaznaczona na zdjęciu:
Załącznik 226751
Wydaje mi się, że jest delikatnie oberwana. Pewnie wymienię ten wahacz w przyszłym miesiącu. Nie wydaje mi się jednak, żeby miała ona wpływ na geometrię zawieszenia. Co o tym sądzicie? Czy odkręcić na podnośniku sanki, lekko przesunąć i przykręcić z powrotem, żeby wyrównać kąty pochylenia kół? To, że będą i tak na minusie to wiem, tylko niepokoi mnie ta różnica.
Podnieś auto na podnośniku, poluzuj tylko same sanki i dokręć.
Rozumiem, że po tym zabiegu wypadałoby ponownie ustawić geometrię?
Tak, przynajmniej sprawdzić jeśli nie będzie co ustawiać ;)
Mam pytanie do Pływaka bo chyba się orientuje , czy możesz zaznaczyć na foto w którym miejscu się reguluje zbieżność ( to co oznaczone to regulacja kątów) foto zapożyczone. Muszę wszystkie śruby rozruszać - kupić nowe żeby nie marudzili na geometrii a leży mi jedno tylne koło.
Załącznik 226774
Wymieniałem ostatnio drążki i końcówki i po tym robiona była geometria, ale żeby nie było coś spierdoczyli ;)
Po pierwsze kierownica jest lekko skrzywiona przy jeździe na wprost, po korekcie auto znosi - rozumiem, że kierownica delikatnie uciekła przy ustawianiu i już tego nie poprawili?
po drugie porównując ostatni pomiar i ten ostatni zastanawiające są rozbieżności przy pochyleniu osi zwrotnicy - było L 1*14'/P 4*28' a teraz jest L 14*47'/P 6*20' ??
To chyba nie co za dużo?
Mówisz o wyprzedzeniu sworznia zwrotnicy czy o pochyleniu sworznia zwrotnicy? Oba parametry możesz próbować wyrównać luzując cały wózek pod silnikiem. Chłopaki tu pisali, że na otworach jest spory luz. W zależności który kat masz zwalony musisz odpowiednio przesunąć wózek. O ile wszystko jest ok i nie ma żadnych luzów i nic nie jest krzywe.
Regulacje zbieżności masz na dole na tej fotce akurat jej nie widać. Jak zajrzysz pod auto od tyłu to masz na dole przy zwrotnicy na wysokości dolnego wahacza poprzecznego śruby mimośrodowe podobne do tych od regulacji kątów to sa własnie sruby od regulacji zbieżności. Nr 8 na poniższym diagramie.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/04/562.jpg
Prawdopodobnie cały wózek musisz przesunąć w stronę tego mniej pochylonego wtedy kąty się wyrównają pod warunkiem, ze wszystko sprawne bo możliwe, ze poducha np. amora już siadła z jednej strony albo gdzieś jest luz na tulejach wiec najpierw wszystko sprawdź. U mnie na eibachu kąt PSZ mam 6* 6' i 6*1'.
Siema mam problem ze ścinaniem opon, 2 tygodnie temu robiłem geometrię w anglii, przyjechałem do polski i opony od srodka sciete po 3 tysiącach km,prawa mniej jak lewa . Pojechalem dzisiaj na geometrie , jak się okazało lewe Koło miało -0.17 a prawe -0.10 na zbieznosci kazalem kazalem mu ustawić na plus 3 po obu stronach teraz pytanie czy będzie ok ? Dodam że mam założone eibachy jak to nie pomoże, zakładam tuleje nastawne
Źle z przodu zbieżność musi być na minus ostatecznie an zero. U mnie oba koła na -2 minuty ustawione. Katy PK jakie masz z przodu? Jak zbliżają sie do 2 stopni to i tak będzie cięło. Wtedy górne tuleje regulowane trzeba założyć.
I mała uwaga odnośnie parametrów sa dwa systemy dziesiętny i minutowy. Wynik 1* 10' to nie to samo co 1,10*. Wiec pamiętajcie ustawiając zawieszenie i podając tutaj parametry. (Jest jeszcze trzeci metryczny w milimetrach i wtedy ustawienie uzależnione jest od wielkości kół)
Koła mam 19 kat lewy to 1.53 prawy 1.30 bodajze wczesniej miałem 17 zimowki 225/50 i nic nie cielo przy tych ustawieniach a kąty praktycznie od tamtej pory się nie zmieniły. Maszyna do geometrii Hunter
Na pewno 1,53*, a nie 1* 53' ? Jak ta pierwsza opcja zbieżność ustaw na -2 minuty jak, ta druga to niestety albo próbo zluzowania wózka albo regulowane tuleje.
Moment zaraz zobaczę na wydruk bo nie wiem jak to wstawić z telefonu -1°51' lewy, -1°25' prawy
- - - Updated - - -
Tak jest teraz
No wiec właśnie to są zupełnie inne wyniki niż podawałeś wcześniej. Dla tych co spali w podstawówce na matmie i nie wiedzą o co chodzi dodam, że 1 stopień = 60 minut wiec wynik 1° 50' to prawie dwa stopnie, a wynik 1,50° to 1°30', a to przy geometrii już dość spora różnica. Możesz próbować poluzować wózek jak już tutaj koledzy pisali może się lekko wyrównają. Ja u siebie na Eibachu mam na przodzie 1°18' i 1°21', a zbieżność połówkowa dla każdego koła ustawiona na 0°-2'.
Ok dzięki. po długim weekendzie będę coś działał w tej sprawie a jak nie to tuleje które już zamówiłem
Czy takie ustawienie geometrii jest ok? Wymieniłem ostatnio wszystkie wahacze z przodu a z tyłu tuleje i musiałem ustawić. Pierwszy raz robiłem dlatego pytam :)
Które tuleje z tyłu wymieniałeś?
Jak dla mnie jest lipa.
Kąt pk prawego koła z przodu leży, co przy takim ustawieniu zbieżności może powodować ścinanie opon. Bezpieczniej byłoby ustawić bliżej zera.
Z kolei z tyłu też szału nie ma. Pochylenie lewego koła nie jest tak duże, żeby zbieżność tak blisko zera ustawiać.
Auto dobrze się prowadzi na nierównej drodze?
Z tyłu wymieniłem dwie z tego co patrzyłem to tuleje wahacza poprzecznego do belki zawieszenia. Z tyłu ponoć zbieżności się nie poprawi bo już bardziej nie można regulować. Na razie nie zauważyłem żeby źle się prowadziła. Przypomniałem sobie, że przed wymianą wahaczy też miałem robioną zbieżność(jak trochę pojeździłem po słabych drogach to dopiero wtedy wahacze dały o sobie znać) i z przodu po zewnętrznej stronie zaczęły mi ząbkować opony (amortyzatory sprawdzone i są dobre) a z tyłu nic nie widać żeby coś złego się działo i dzisiaj w sumie to z tyłu chyba nic nie ruszał przy robieniu zbieżności. A z tymi kątami to nie jest tak, że ciężko je ustawić żeby były dobre?
Jeśli nie da się ustawić poprawnie geometrii z tyłu, to znaczy że masz zawieszenie do gruntownego przeglądu.
Z przodu 90% alf ma zly kat pochylenia kola i nie da sie go.wyregulowac. Z tylu natomiast powinno sie dac. Jezeli nie to masz cos zle.
O co chodzi z tymi kątami pochylenia z przodu? Ja w zeszłym tyg. byłem na zbieżności i gość się nafilozofował, oczywiście cały czas miał pretensje, że pogoda jest do dupy i mu będzie lało na głowę z zawieszenia, i kto miał taki głupi pomysł, żeby mnie umówić na zbieżność dzisiaj jak jest deszcz (i już miałem ochotę jechać do domu).
Zaczął ustawiać i coś tam teoretyzował, że lepiej będzie, jak kąty będą trochę inne jak powinny być (że niby opony będą się mniej ścierać od środka). Wszystko kosztowało mnie 150zł (sam przód! bo tyłu nie mógł odkręcić, i stwierdził, że nawet nie będzie próbował, bo nie...).
Na koniec musiałem wrócić do serwisu, bo okazało się, że kierownica nie jest równo. ;/ Ale oczywiście teraz mi tego nie poprawią bo już idą do domu a w ogóle to pogoda jest kiepska. No ja pierdole. Serio większość serwisów tak wygląda? Sami filozofowie albo tacy co nie chcieliby się pobrudzić. To może niech zmienią zawód? Ręce opadają.
Niestety. W dodatku po co ruszać przód, skoro tyłu "się nie da". Każdy fachowiec powinien zacząć od tylnej osi.
Cześć.
Czy ktoś zna dobry zakład z geometrią w Łodzi lub najbliższych okolicach który by mógł to poustawiać raz a dobrze. Zjada mi nieco na Eibachach boki opon a mam całkowitą zbieżność na bodajże -00,08. Zna ktoś zakład w którym tak jak pisał gdzieś wyżej kolega magil - poluzowali by sanki, dokręcili z powrotem i ustawili zbieżność na -00.02 czytli jak najbliżej 0 ?
Możesz spróbować na ul. Demokratycznej 83 (dane z google), tel. 607 091 615, Krzysztof Pietrzak - porozmawiaj telefonicznie czy się podejmie ale ogólnie jest to człowiek otwarty na propozycje i nie zniechęca się. Mnie ustawiał geometrię, z jednym kołem z tyłu dosyć długo walczył zanim uzyskaliśmy oczekiwany efekt ale walczył do końca.
Mógłby ktoś zerknąć, ocenić i doradzić co z tym dalej robić?
Problem z prawym przodem, ale to podobno częsty przypadek. Martwi mnie natomiast lewy tył - tam podobno zapieczona śruba czy tuleja i nie da się ustawić. Mógłbym prosić o numer katalogowy albo namiary na część do wymiany? Samą śrubę wystarczy kupić czy od razu tuleję też trzeba?
Podobno jest też jakiś patent z luzowaniem śruby amortyzatora?
Ogólnie dziwna sprawa. Wymieniałem sam przód: wahacze dolne i górne, łączniki stabilizatora i końcówki drążków (na dwa podejścia) i dwa razy była ustawiana geometria 3D (przód i tył bo niewielka różnica w cenie, a zawsze lepiej mieć pewność). Wcześniej autko prowadziło się świetnie, ale od kiedy fachowcy ustawili mi zbieżność po raz pierwszy to bujać zaczęło niemiłosiernie tyłem na nierównościach. Po drugim ustawieniu zbieżności buja jeszcze gorzej. Myślałem, że może amortyzatory się skończyły, ale znalazłem papiery z aso, że rok temu miały grubo ponad 70%.
Może to być zbieżność czy raczej w zawieszeniu z tyłu szukać luzów do skutku (gdzie nie pojadę ta wszyscy twierdzą, że wszystko sztywne)
Poniżej wydruk z ostatniego ustawienia.
Załącznik 237082
Kąty na przodzie może się lekko wyrównają po poluzowaniu i ponownym dokręceniu wózka.
Śruba i podkładka mimośrodowa od regulacji kąta PK tyle
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Srub...chemacie/20173
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Podk...chemacie/13672
Proszę o pomoc w weryfikacji ustawień zbieżności. W marcu założyłem nowe opony letnie. W czerwcu wymiana tulei wahaczy górnych i po tym zabiegu pojechałem na zbieżność. Po 5msc pojechałem na zmianę opon na zimowe. Okazało się że przednie są strasznie zjechane od strony wewnętrznej (pomijam fakt, że w ogóle po sezonie są strasznie zużyte, ale domyślam się że to już wina gumy falken azenis). Zrobiłem zbieżność w innym warsztacie tylko na osi przedniej (podobno tył jest ok). Z opinii diagnosty poprzednie ustawienie było źle wykonane, było ok 0.5 stopnia błędu. Proszę o weryfikację bo nie chce kolejnych opon wyrzucić na śmietnik.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/149.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/150.jpg
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Z tego wynika, że przód miałeś bardzo rozjechany. Natomiast teraz mechanik tylnej osi nie ruszał, mimo że ustawienie jest niewłaściwe. Spójrz na pochylenie kół.
Nie bardzo kumam te parametry dlatego pytam. Więc przód też dalej jest źle skoro pochylenie koła na czerwono?
Pochylenie przedniego koła nie jest regulowane bezpośrednio, stąd dopuszcza się pochylenie większe niż wskazane w instrukcji. Tył natomiast można regulować w obu płaszczyznach.
Musisz zacząć od tyłu
czyli kąty pochylenia i zbieżność. Jak to będzie ok to zabierasz się za przód. Z przodu jest tylko niestety regulacja zbieżności. Nie ma regulacji kąta pochylenia kół, co przydałoby się przy problemie ściana opon od środka. Mi również zaczęło na letnich ciąć opony przednie od środka. Są różne szkoły walki z tym problemem jedni luzu ja sanki, drudzy wymieniają górne wahacze inni sprężyny i zwrotnica. Ja zamówiłem komplet tulei do tylnych wahaczy i komplet śrub regulacyjnych oraz sprężyny do przodu zamówiłem sprężyny i tuleje do górnych wahacze z możliwością regulacji kąta pochylenia koła. W tygodniu zaczynam zabawę [emoji3] i zobaczymy co wyjdzie.
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Ok,
1. Dlaczego najpierw tył, a kolejno przód?
2. Jakie są parametry nominalne, czy wystarczy że wierzymy komputerowi który jakieś referencje ma do konkretnego modelu auta, tylko czy prawidłowe?