dziwne że podłoga była tak zgnita przeważnie to najmniej skorodowana część w 155
Printable View
dziwne że podłoga była tak zgnita przeważnie to najmniej skorodowana część w 155
Po tym co dzis zobaczyłem to się nie dziwie że takie dziury są i inne akcje. połamana łapa od tylnej poduszki, zamiast oleju ATF w przekladni kierowniczej to był olej do skrzyń.... brakuje paru śrub.....
A i jeszcze smok od oleju był na jedną śrube przykręcony... ale zostawiając już silnik w spokoju. robię dalej podłogę :) cała prawa strona skończona :) zostało tylko barankiem przelecieć, ale to zostawiam na koniec jak skończę lewą stronę i od razu przelece całość :) i mam jedno pytanko, widoczny na zdjęciu próg jest zagięty, widać korozję, czym go najlepiej odgiąć? jest dość twardy.
Załącznik 192875Załącznik 192876Załącznik 192877Załącznik 192878
Progi w 155 sa mocne i chyba najtrwalsze w całej podłodze
Ale tak jak widać na zdjęciu te zagięcie. chciałbym to jakoś naprostować i oczyścić.... aby dalej nie pruchniało
Masz zdjęte te nakładki progowe?
tak.
to trzeba rozwarstwić blachę podłogi od progu i odciąć ją diaksem
A rozbierałeś może drzwi ? Mam zamiar je wygłuszyć przy okazji wymiany klamki i tak myślę , żeby odkręcić całą tą wewnętrzną grodź . Tylko boje się ciut , że coś porozwalam i nie sklece tego potem . Tam widać raptem kilka śrub i powinno pójść lekko .
Może mnie coś zaskoczyć ?
Czyli jak odkręcę tą grodź, to co mam poodpinać ? Nie muszę wyciągać szyby. Nie robiłem tego nigdy więc może powinienem poobklejać blachę przez otwory serwisowe co by nie narobić biedy:( Będzie trudniej i z nerwami ale może to dobry pomysł .
moim zdaniem żeby dobrze okleić to musisz wszystko wyjąć
to koledzy pomóżcie jak to zrobić , na co zwrócić uwagę itd... z tymi drzwiami. Też zaczynam reanimować swoją Sunie
A nie można za piankować tych drzwi żeby choć trochę wyciszyć?
Gdzieś czytałem o tym. Ale zapomnij o zwykłej piance z marketu. Robią to specjalistyczne firmy Natryskują piankę poliuteracośtam cieniutką warstwą , ale raczej na podłogach i przy dostawczakach. Usztywnia , troszkę wycisza i ociepla :-) Ponoć maty sa THE BEST
To zdemontuj boczek drzwi porób foty jak to jest poskładane i poskręcane żebyś miał punkt odniesienia przy składaniu jak pojawią się problemy dawaj foty na forum i będziemy pomagać
Odkrecasz złote śruby na 10 albo 13 i schodzi Ci cały szkielet drzwi. 4 śruby trzymaja dwie prowadnice szyby, każda przykręcona jest do szkieletu dwoma śrubami, wczęsniej ostrożnie powypinaj kable z obejm, na samym koncu spusc szybę na sam dół i lekko pogimnastykuj sie nią żeby wyszła dołem. przy odpinaniu szyby od mechanizmu opuszczania poradzisz sobie zwyklymi szczypsami, jeszcze jest tam jakaś zawleczka, zaraz idę do garażu to Ci cykne fotki
Panowie jak chcecie konkretnie wygłuszyć drzwi , to musice zrobić tak jak ja ma w swojej 166 materiałem do car audio:)
Ekstra. Thx . Czekam.
A ja mam ciekawostkę . Zrobiłem sam klamki zewnętrzne . Sam tzn. za pomocą narzędzia wielofunkcyjnego o nazwie TESĆ. Właśnie pomalowałem . Jutro zobaczymy efekty .
Cały proces mam udokumentowany na fotach. Wrzuce jutro, bo przesiałem gdzieś kabel do foto. Wygląda obiecująco.
- - - Updated - - -
Dokłdnie taki mam zamiar . Zakupiłem maty bitumiczne i pianke poli samoprzylepną do car audio w BITMAT
Daj foto jak te klameczki wyglądają :p jak wyglądają ładnie możesz je sprzedawać :D mi dziś pękła klamka tylna lewa..... mam jeszcze jedną lewą zakitraną na zapas :P a tak w ogóle to wał sprawdziłem.... i niestety musze szukać drugiego :/ 3 czop korbowy ma wymiar 50,15 o ile dobrze pamietam....
Załącznik 192970
Eleganckie klameczki :D nie myślisz o robieniu takich i sprzedawać je na forum. chętni by byli :)
Przecież sam naprawisz klamkę w parę minut
Jak naprawisz jak złamana? Próbowałem to spawać ale jakiś dziwny stop tego aluminium i trzeba było dużo nakładać i tragicznie to wychodziło
- - - Updated - - -
Piszcie śmiało jak kogoś przystawi do muru to zrobimy
Ale się panowie odłubałem z wygłuszeniem drzwi. Niby nic trudnego ale z przodem zeszło mi wczoraj cały dzień. Efekt jest eligancki i polecam każdemu Już daje foty.
Oczywiście złożyłem i centralny nie zamyka drzwi. Bolec w prawych drzwiach ciężko chodzi , musiałem złapać butylem gdzieś cięgno i czeka mnie jeszcze rozbieranie tego. Dobrze że wystarczy ściągnąć boczek i naciąć lekko mate przynajmniej mam taką nadzieję .
Załącznik 193130Załącznik 193132Załącznik 193135 Załącznik 193133Załącznik 193134
Piękna robota. Zainspirowałes mnie;)
Teraz sprawdź czy jest ciszej
Ten sam materiał zastosowałeś wewnątrz i na zewnątrz?
Subiektywnie to jest ciszej na 100% ale to sprawdzę dopiero jak zrobie wszystko łącznie z podłogą . Dałem ciała bo nie zmierzyłem przed oklejeniem , tylko dopiero dziś będę mierzył. Lepiej brzmi głośnik i drzwi zamykają się jak w Astonie :-)
- - - Updated - - -
Tak to jest ten sam materiał . Inny jest tylko na boczek jakas pianka samoprzylepna. Kupiłem cały komplet na parę drzwi kosztował 170 zł i dzień roboty.
Wie ktoś jak podjadę do jakiegoś sklepu z audio ile takie wyciszenie samych drzwi może kosztować bo na wiosnę chce jakieś głośniki wrzucić w drzwi.
To spoko cena
Ty masz głosniki w boczkach :D sam dorabiałeś czy miałeś oryginalnie?
155 nie miała seryjnie w boczkach
Poprzedni własciciel dorobił i tak już zostało. Natomiast na podszybiu nie mam. Nie wiem czy dało to jemu jakiś efekt , a ja audiofilem nie jestem więc zostawiłem tak. Teraz na pewno działają lepiej czyściej i głośniej . Basu to nie ma bo są średnio i wysoko tonowe w drzwiach ale jak na mnie to i tak bomba.
Temat podłoga prawie skończony :) maty pozakładane :D nie robiłem zdjęcia lewego tyłu bo tam jest zdrowo i nic nie ruszałem, z wyjątkiem zabezpieczenia od spodu i nałożyłem nowe. Zostało od spodu całość barankiem przelecieć i koniec :D
Załącznik 193416Załącznik 193417Załącznik 193418
ładnie to wyszło
mam nadzieje że będzie długo służyło :) zabezpieczeń antykorozyjnych nie żałowałem :D