Hehe... no jasne :D Korki po wakacjach naprawdę zacne :]
GrzesiekK. zachęcił mnie do V6 :) ok. 15% większe spalanie to nie problem - bałem się że V6 będzie palić o prawie połowę więcej po mieście...
Printable View
15% wieksze spalanie to jest na LPG w porównaniu do LPG. Bo w zestawieniu 1.8TS i V6, to ten drugi pali jakieś 30-40% więcej katalogowo:)
Tak, zadowolony jestem z tej instalacji. Praktycznie serwisowanie sprowadza się tylko do wymiany filtrów.
Kolega napisał tutaj, że jego 2,5 V6 pali w mieście 14l i to się nie zmienia. Jest to nie możliwe! Owszem, może palić 14l w określonych warunkach, ale nie ciągle.
Przykład podam taki. Przy moim 2.0 16V spalanie w mieście latem, gdy jest ciepło, jest mniej korków wychodzi nawet 11,5l, ale uwaga i tu wymienię spalanie maksymalne, kiedy była zima i jeździłem tylko na 5 km odcinkach w mieście spalanie wyszło 16,5l.
Więc nikt mi nie powie, że jego spalanie to jest 14l w mieście i basta, bo są to bzdury. Zresztą, kto ma trochę pojęcia o zasadach działania silnika i prawach fizyki na pewno się ze mną zgodzi.
bartek_chab: wydaje mi się, że jednak coś masz nie tak. U mnie z tym samym silnikiem i na automacie wychodzi ok. 18l(lato klima) z czego jakieś 90% miasto z korkami (Poznań). Tyle że moja 166 jest jednak sporo cięższa... trasa: ostatnio jechałem spokojnie, 100-120km/h 2os+2dzieci i wyszło około 11.0 (bez klimy, bo było chłodniej...).
ALE: jak ktoś tu zauważył sporo chyba zależy od szybkości zmiany beznyna->gaz. U mnie zmienia w miarę szybko chyba (jak jest ciepło to jakieś 100-200m po wyjeździe z parkingu), zimą oczywiście trochę to trwa... Może Tobie za szybko przełącza na gaz??
Technika jazdy: różna, raczej dynamiczna. Jako że automat, to przy redukcji często obrotomierz zamyka się na 6500 ;)
pozdrawiam,
~tomaz
Pisząc o spalaniu podawałem oczywiście spalanie PB, dla LPG doliczcie sobie 15-20% więcej niż PB.
Przełącza mi na gaz podobnie do Ciebie przynajmniej jak jest ciepło... :) zimą jeszcze Alfą nie jeździłem. Wczoraj kiedy przyjechałem pod dom chciałem coś sprawdzić pod maską i słyszę że coś syczy... jak się okazało to gaz przy wtryskiwaczach, bo przewody były niepodociskane. Muszę gdzieś podjechać do jakiegoś gazownika... Tylko tym systemem gazu (D.T. System Gas) zajmuje się tak mało warsztatów, że szkoda gadać. Z tego co szukałem we Wrocławiu nie ma żadnego.
no to wszystko tłumaczy :)
zapewne dociśnięcie przewodów zrobi Ci każdy gazownik.
powodzenia!
~tomaz
Fizycznie jest to jaknajbardziej możliwe, jednak pewnie ze względu na oszczędność pompy paliwa i wtrysków, instalacja jest zaprogramowana na odpalanie na benzynie i ok 15sekund pracy na niej - bez znaczenia na temperaturę silnika
Tak jako ciekawostkę Ci zdradzę, że (nie pamietam dokładnie kiedy, ale chyba 4/5 lat temu) bywały takie naprawdę ostre dni w zimie (coś koło -20) miałem wtedy jeszcze BMW z rzędową szóstką i niestety akurat w tym okresie padła mi pompa paliwowa, to na zwykłej instalacji z mixerem paliłem to auto na gazie:) a właściciele diesli z parkingu, którzy nie zalali 'uszlachetnionej zimowej ropy' mieli swoją ropkę w przewodach pozamarzaną:) i czekali na lepsze czasy:)
Co prawda po odpaleniu czekałem około 1 minuty aż się trochę nagrzeje, bo z powodu zimnego parownika auto nie miało takiej mocy jak powinno:)
RogerIZ28 a jak Ci Twoje R6 piło zupkę i z jakim motorem?:)
Panowie a ile wam pala benzyny wasze Pieknosci przy instalacji sekwencyjnej?:) tak srednio na 100km lub na 1 bak gazu? :)
Ja używam lpg równolegle z benzyną więc trudno określić ile tego by było przy eksploatacji samego lpg.Ale myślę,że na 1000km /3 zbiorniki/ powinno 10l wystarczyć
ciekawe pytanie :)
postanowiłem przeliczyć, jako że mam ewidencję rachunków...
zakładam średnie spalanie gazu 16/100 (większość miasto, jak trasa to krótka i szybka), na benzynie jeżdżę tylko czasami, ale jak już jadę to tak żeby mieć fun ;)
wyszło 46 tankowań gazu (full) i 10 benzyny (za 50zł)... czyli mniej więcej 1,06 litra PB/100km albo jak kto woli 6,6 litra PB na 100 litrów spalonego gazu...
czyli z grubsza jak u Ciebie, piotriix :)
pozdrawiam,
~tomaz
Wszystko zależy od tego kto ile razy wyjeżdza (odpala auto) w ciągu dnia, no i w instalacjach zaprogramowanych na temperaturę silnika - od temperatury zewnętrznej.
Ja wyjeżdzam autkiem w ciągu dnia powiedzmy średnio 6x, to z wyliczeń daje mi jakieś max 0.5l /100km w dodatku staram się przynajmniej raz na miesiąc przełączyć na benzyne i podeptać tak kilka km, żeby wtryski itp sobie trochę popracowały:)
Sądzę, że ok. 0,5l na 100km to normalne/realne.
Jak policzę ile dokładnie wychodzi u mnie to napiszę ;)
Tu chyb ważna jest jeszcze kwestia szybkości grzania silnika? V6 chyba grzeją sie szybko? TS np grzeje sie strasznie wolno.. w porównaniu do japońców:) Mi np HyundaiCoupe 2.0 palił jakieś 50zl benzynki miesięcznie. Alfa potrzebuje około 100zl przełączając na gaz przy 35*C. Miesięcznie robię około tysiąca kilometrów, ale nawet do sklepu po bułki jeżdzę autem.
U mnie całkiem przyzwoicie
Benzyna wychodzi w okolicach 8l/100hm w cyklu mieszanym z tendencją miejską. (czasem jest jakaś dwupasmówka ale rzadko:P )
Gaz wychodzi 9,5l/100km ... nowiuteńka instalacja ze stag300
Na trasie nie wiem jak wyjdzie z gazem bo w minione wakacje szorowałem nad morze na benzynie - spaliła 4,5l/100km przy płynnej jeździe 70-80km/h. (czas podroży około 10h)
Natomiast bardzo żałuję przesiadki z instalacji Vialle na polskiego Stag-a. Stara instalacja zanim padła paliła ok 7l gazu/ 100km. Niestety koszty naprawy przekroczył koszty nowej instalacji polskiej. Padł emulator, a za nim 2 wtryskiwacze i na dodatek pompa nadawała sie do serwisu. Co grosza jazda na polskiej instalacji - to nie jest to auto co było:(
hmm u mnie silniczek 1.4 i tak:
- miasto koło 10
- trasa od 9 do 10
Zasadniczo nie widzę zbytniej różnicy czy jadę 100 czy 130 albo szybciej, zawsze jest prawie takie samo spalanie... w Porównaniu do benzyny Alfa na gazie pali o dokładnie 1,4 litra więcej (8,4 vs. 9,81).
Jedyne czego żałuję to znaczne pogorszenie osiągów powyżej 5000 obrotów ale chyba pójdę żeby mi ustawili przełączanie na benzynę powyżej tej wartości bo nie mam zamiaru się tak męczyć przy wyprzedzaniu za każdym razem :)
Jakoś tak wyszło, że ostatnio przestawiłem sobie wycięcie gazu na 6'000.
I przeciągnąłem trochę na 4 biegu ;]
Ustawione mam ciśnienie 1,74 bar. Realnie jest raczej 1,76. Jak dochodziłem do 5'800 (na 4. - ok. 160km/h - pełne wciśnięcie gazu) ciśnienie pokazywało wartość 1,51-1,52. Wydaje mi się, że nie jest najgorzej... choć dobrej oceny to raczej wystawić nie można...
Poniżej mapa gazu (jeszcze kosmetyczne poprawki wprowadzam):
Nagraj oscylogram z jazdy, i przypomnij co tam za wtryski masz, tak wysokie cisnienie nie służy dobrze wtryskiwaczom ...
Valtec BFC czerwone. Nie wiem czy zdążę coś jeszcze zdziałać teraz - wyjeżdżam do Szwajcarii* jutro po południu ;)
*OT - podobno "jak nie Unia to Białoruś" i "poza Unią nie ma życia". Jadę sprawdzić na sobie :D
Rafcio obdaj dokładnie co na tym Geniusu jest nasmarowane przez fabrykę bo to wazne i jakie wtryski masz, kolor sam mi wystarczy ;]
OK. Foty zrobione. Ostatnio wkurzyłem się bo chciałem świece wymienić a okazało się że nic z tego nie będzie bo mam wtryski do pokrywy przyczepione i bez ich ściągnięcia nie ma szans na wymianę świec. Chyba będą musiały poczekać na wymianę wariata i rozrządu ;/
Rafcio czemu ze środkowych wtryskiwaczy idą Ci przewody na krzyż? Ma to na celu wyrównanie długości wężyków między poszczególnymi wtryskiwaczami?
Moja AR 146 boxer LPG sekwencja (poza zimą):
- trasa I (spokojnie 80-90km/h) 9l/100km
- miasto 12l-13l/100km
- mieszana 11l/100km
- trasa II (130-140km/h) 12,5l/100km
Zima: więcej etyliny i ok. 10-15% LPG
Moja alfa 2.0TS łyka w zależności od jazdy od 11 do 14 litrów gazu
1,4TS bierze 10l LPG w mieście
Moja 10-11 w trasie i 12-13 w mieście:)
średnio 10L :)
Moja 166 2.5 V6 na trasie(autosrada-niemcy) przy ostrej jeździe 180-230km/h spaliła 17l gazu, jak kulałem się 120-150 wyszło dokładnie 12,8l gazu. Miasta nie sprawdzałem jeszcze bo gaz mam dopiero 4 dni i dlatego tak liczyłem to spalanie. Jestem zadowolony jeśli chodzi o redukcję kosztów bo jeżdżę dość sporo-minimum 3 tys km miesięcznie. Instalacja jaką zamontowałem to BRC seqent56
Moja 1.8 TS 140KM teraz jak jest zima po miescie pali kolo 12/100 km Instalka to STAG 4 z bateria magicjet. Ogolnie jest zadowolony - tyle samo palil po miescie lanos 1.5 100KM.
Moja 33 1.7 8v na trasie ok 10 przy 100-110km/h, miasto ...hmm ile wleję. A tak na poważnie 15-18 przy nie oszczędzaniu :D. Instalacja była II gen. parownik lovato ale wywaliłem attuator po były zgrzyty i teraz zamyka obrotomierz (ale skrzynia z 1.4 czyli troszkę wolniejsza).
Mój bokserek 1.6 w mieście bierze ok 12,5l , natomias na trasie zadowala się ok 8 litrami LPG.
pzdr
Moja GTV'ka ( tak wiem to herezja :D ) z malutką butlą w bagażniku (19,5l) pali w mieście okolo 12-14 litrów a na trasie przy spokojnej jeździe do 130km/h zadowala się 9-10 litrami.
Mi natomiast moja Ar 156 1,6 z lpg pali tyle ile zatankuje hihi
a tak na poważnie 13,5 w mieście na trasie około 9litrów lpg
Moja 145 1.6 w cyklu mieszanym (miasto-trasa) 8.5l a nie jeżdżę jakoś strasznie ekonomicznie ;)