Drogi kolego jak już pisałem wcześniej wtryski kupiłem w ASO normalna cena zestawu to 4200zł udało mi się przez pewne źródło załatwić taniej więc ten wątek zostawmy....
Wczoraj rozmawiałem z pewnym Gościem i wydaje mi się że ma wiedzę wklejam niżej jaką dostałem od niego odpowiedz na mój problem
Ciekawe, jakimi drogami krążą wieści na mój temat... No, no, alfa jtd nawet się trafia - pierwszy raz. Powitać i od razu biorę się do rzeczy. Przede wszystkim trzeba liznąć trochę wiedzy nt. swojego własnego, osobistego silnika z układem wtryskowym Common Rail. Kieruję wobec tego do wątku, w którym bardzo dokładnie wyjaśniam, kiedy wtryskiwacze należy uznać za całkowicie uszkodzone: Wysokie i niskie ciśnienie paliwa w silniku HDI. Gdybyś miał tę wiedzę przedtem, to prawdopodobnie nie dopuściłbyś w ogóle do wymiany wtryskiwaczy. Sam widzisz zresztą, że po wymianie, usterka nie znika. A więc wtryskiwacze były całkowicie sprawne!!! Wystarczyło zsumować arytmetycznie wszystkie korekcje i jeśli wychodziło w pobliżu zera, to uznaje się, że wtryskiwacze są w dobrym stanie, mimo bardzo dużych odchyłek na plus lub minus.
Jeżeli jeszcze wychodzi coś takiego, jak piszesz: Cytuj
zaczeły się problemy gdy autko stało dłużej niż 6h odpalało zle musiałem długo kręcić po czym dośc mocno zadymiło ale silnik chodził równo.Przy uszkodzonych wtryskiwaczach i w dodatku dwóch naraz, nie ma co marzyć nawet, żeby silnik chodził równo. To są koszmarne szarpania, jazda "kangurem" i piekielne dymienie na wszystkich prędkościach obrotowych przez cały czas - od momentu włożenia kluczyka do stacyjki, itd.
Napiszę teraz niebieską czcionką, żeby sobie poczytał ten mechanik, który zaordynował tę straszną, bezpodstawną operację: w żadnym wypadku nie można podejrzewać wtryskiwaczy, jeśli w jakimkolwiek momencie pracują one równo. Ten moment, to były właśnie obroty jałowe tuż po rozruchu.
Niech sobie zada pytanie: jak to możliwe, że wtryskiwacze są uszkodzone podczas startu, a na biegu jałowym naprawiają się raptem?
Należało szukać przede wszystkim w elementach ŚARA (świece żarowe-akumulator-rozrusznik-alternator). Najważniejszy jest akumulator, który cały czas musi dostarczać prąd dla zaworów elektromagnetycznych wtryskiwaczy. Jeżeli rozładowany jest aku, to nie ma normalnego wtrysku, tylko "zdefektowany", itd.
Ponadto nie zrobiono testu kompresji cylindrów, który jest podstawą do rozstrzygającej odpowiedzi na pytanie: "czy winny jest wtryskiwacz, czy cylinder". Jeżeli bowiem dwa cylindry były z jakiegoś powodu nieszczelne, to stąd się brały bardzo wysokie korekcje plusowe wtryskiwaczy i silnik źle zapalał z braku kompresji. Czy tam nikt nie potrafi myśleć?
Zabierz więc pędzidło od tego pachciarza, póki jeszcze coś zostało i zrób dokładnie to, co znajdziesz w polecanym wątku. Odnośnie wtryskiwaczy konieczne są co najmniej cztery badania, aby móc je w ogóle zdiagnozować. Korekcja jest jedną z czterech obligatoryjnych metod badawczych. Jednak nie jest podstawą do ich demontażu, tylko zaledwie wstępem do bajek!!!
Jeśli jednak zmuszony jesteś korzystać z usług tego konowała, to podsuń mu pod nos wskazaną lekturę, żeby se poczytał, co narobił, jak chory w kubeł... Niecha zacznie od sprawdzenia ciśnienia sprężania, a jeśli jest OK, to niech sprawdzi ustawienie rozrządu. Być może z powodu przestawienia rozrządu "szalały" czujniki obrotowe. Należało właśnie zacząć od tych rzeczy, a nie wywalać Bogu ducha winnych wtryskiwaczy!
Powodzenia w diagnozowaniu i nie zapomnij adresu forum
- - - Updated - - -
Jestem cikawe koledzy co WY na to????
Każdy mówi co innego mam jeden wielki mętlik w głowie:(
Dziś całą noc AKU podpięty pod prostownik i autko zapaliło prawie idealnie...muszę jechać do konkretnego elektryka sprawdzić dokładnie AKU....
- - - Updated - - -
A następna dziwna sprawa jak dla mnie to coś takiego jak ostatnio podawałem korekty to był problem z 3 cylindrem wczoraj sprawdzałem korekty to na
1- 2,50
2- 0,30
3- 0,09!!!a poprzednio ten był lipny ponad 1
4- -1,8
Korekty sprawdzane na silniku prawie 90 stopni po kilku minutach silnik cały czas pracuje korekty następujące
1- 1,5
2 i 3 bez zmian praktycznie
4- -1,1
Ja naprawdę tego wszystkiego nie rozumiem:(